Γιατί πετάμε ρύζι στους γάμους, γιατί σβήνουμε κεράκια στα γενέθλια και γιατί πετάμε κέρματα στα σιντριβάνια; Δείτε πώς προέκυψαν αρκετά γνωστά έθιμα

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0
ethima

Γιατί πετάμε ρύζι στους γάμους, γιατί σβήνουμε κεράκια στα γενέθλια και γιατί πετάμε κέρματα στα σιντριβάνια;

paradoseis-1-400x167
Ρύζι στους γάμους
Κάθε ζευγάρι βομβαρδίζεται με ρύζι στο γάμο του από τους καλεσμένους και οι περισσότεροι θυμούνται τη σκηνή από μια καλή φωτογραφία. Το έθιμο έχει στόχο να πλημμυρίσει τους νεόνυμφους με γονιμότητα και καλή τύχη. Ισχύει σε πολλούς πολιτισμούς σε όλο τον κόσμο. Στη Γαλλία οι επισκέπτες του γάμου συχνά ρίχνουν σιτάρι και στην Ιταλία, γλυκά και λιχουδιές!
paradoseis-4-400x167
Κεράκια στην τούρτα των γενεθλίων
Η τούρτα, τα κέικ και οι γιορτές στα γενέθλια υπάρχουν σε πολλούς πολιτισμούς όπως η αρχαία Ελλάδα και η Ρώμη και κάποιοι υποστηρίζουν ότι η γιορτή των γενεθλίων χρονολογείται από την αρχαία Αίγυπτο. Όμως, το τελετουργικό που θέλει αυτόν που γιορτάζει να φυσάει τα κεράκια στην τούρτα και να κάνει μια ευχή έρχονται από τη Γερμανία. Στα τέλη του 18ου αιώνα, τα παιδιά έσβησαν τούρτες γενεθλίων με κεράκια ισάριθμα με τα χρόνια συν ένα παραπάνω που συμβόλιζε την ελπίδα για το επόμενο έτος.
paradoseis-3-400x167
Φασόλια μαυρομάτικα και ψωμί από καλαμπόκι την Πρωτοχρονιά
Στον αμερικανικό νότο είναι παράδοση το συγκεκριμένο γεύμα την Πρωτοχρονιά και ορισμένοι πιστεύουν ότι χρονολογείται από τον Εμφύλιο Πόλεμο. Οι λιχουδιές συμβολίζουν την ευημερία και δίνουν το έναυσμα για τη νέα χρονιά. Τα φασόλια αντιπροσωπεύουν τα νομίσματα και το καλαμποκόψωμο τον χρυσό.
paradoseis-5-400x167
Κέρμα στο σιντριβάνι για να πιάσει η ευχή
Από το Buckingham Fountain στο Σικάγο μέχρι τη Φοντάνα ντι Τρέβι της Ρώμης, είναι σχεδόν αδύνατο να κοιτάξει κάποιος σε ένα σιντριβάνι ή σε μια λίμνη χωρίς να δει μέσα κέρματα και νομίσματα να γυαλίζουν. Και αυτή η παράδοση έχει τις ρίζες της στους αρχαίους χρόνους. Οι άνθρωποι πίστευαν ότι μπορούσαν να επικαλούνται τα πνεύματα ή θεούς του νερού, οι οποίοι θα ανταποκρίνονταν στις επιθυμίες τους αν τους έριχναν κέρματα. Χιλιάδες επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο δουλεύουν επειδή υπάρχουν οι παραπάνω παραδόσεις και τα έθιμα. Και μάλιστα, χωρίς να πληρώνουν πνευματικά δικαιώματα.
paradoseis-2-400x167
Απελευθέρωση ενός ζώου σε χειμερία νάρκη για την πρόβλεψη του καιρού
Το έθιμο έχει τις ρίζες του στη γιορτή της Υπαπαντής. Στις 2 Φεβρουαρίου προσεύχονται όλοι, ώστε ο αρκτόμυς (τρωκτικό που μοιάζει με σκίουρο) που θα βγει από την τρύπα του να μη δει τη σκιά του, γιατί αυτό θα σημαίνει ότι θα ακολουθήσουν ακόμη έξι εβδομάδες κακοκαιρίας. Η παράδοση συναντάται σε αυτό το παλιό αγγλικό ποίημα: If Candlemas be fair and bright, Come, Winter, have another flight; If Candlemas brings clouds and rain, Go Winter, and come not again.

Δείτε περισσότερα θέματα με έθιμα εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)