Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής ΤΕΙ Ηπείρου - Πληροφορίες για τη σχολή

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0
ΠΡΕΒΕΖΑ

Το περιεχόμενο σπουδών του Τμήματος Λογιστικής καλύπτει το γνωστικό αντικείμενο της Επιστήμης της Λογιστικής, καθώς και τις εφαρμογές της στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Οι σπουδαστές του Τμήματος εκπαιδεύονται ώστε να είναι ικανοί να ασχοληθούν με το λογιστικό μέρος των εμπορικών και οικονομικών δραστηριοτήτων μιας επιχείρησης ή ενός οργανισμού.
ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ:
Στο πρόγραμμα σπουδών, που διαρκεί οκτώ εξάμηνα, περιλαμβάνονται θεωρητικά μαθήματα και εργαστήρια, που είναι εξοπλισμένα με σύγχρονα μέσα ηλεκτρονικής καταγραφής και επεξεργασίας δεδομένων.
Εξάλλου, η διδασκαλία της μηχανογραφημένης λογιστικής αποτελεί σημαντικό τμήμα της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Τα ανωτέρω, σε συνδυασμό με την εξάμηνη πρακτική άσκηση σε χώρους εργασίας, καθώς και την εκπόνηση πτυχιακής εργασίας, καθιστούν τους αποφοίτους του προετοιμασμένους σε ικανοποιητικό βαθμό να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του επαγγέλματος του λογιστή - φοροτέχνη.
Το πρόγραμμα σπουδών περιλαμβάνει:
*Μαθήματα γενικής υποδομής, θεωρητικών και θετικών επιστημών, καθώς και εισαγωγικά:
Γενικά Μαθηματικά, Εισαγωγή στο Αστικό Δίκαιο, Προγραμματισμός Η/Υ, Εισαγωγή στους Η/Υ, Επεξεργασία Κειμένου, Επιχειρησιακή Έρευνα, Στοιχεία Εμπορικού Δικαίου, Στοιχεία Δικαίου Ευρωπαϊκής Ένωσης, Οικονομικά Μαθηματικά, Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, Γενικές Αρχές Μάρκετινγκ, Εργασιακές Σχέσεις.
*Μαθήματα ειδικής υποδομής:
Αρχές Οικονομικής, Ιδιωτική Οικονομική, Δημόσια Οικονομική, Προγραμματισμός Δράσης Επιχειρήσεων, Χρήμα - Πίστη - Τράπεζες, Χρηματοδότηση Επιχειρήσεων, Οικονομοτεχνικές Μελέτες, Διεθνές Εμπόριο, Διεθνείς Οικονομικοί Οργανισμοί.
*Μαθήματα ειδικότητας:
Γενική Λογιστική, Γενικό Λογιστικό Σχέδιο, Λογιστική Εταιρειών, Λογιστική Κόστους, Φορολογική Λογιστική, Ανάλυση Ισολογισμών, Εργαστήριο Τραπεζικής Λογιστικής, Λογιστικές Εφαρμογές, Ελεγκτική, Μηχανογραφημένη Λογιστική, Ναυτιλιακή Λογιστική, Ξενοδοχειακή Λογιστική, Τραπεζική Λογιστική, Χρηματοοικονομική Ανάλυση με Η/Υ, Οργάνωση Λογιστηρίου.

Αγορά Εργασίας
Με την ολοκλήρωση των σπουδών του, ο απόφοιτος του Τμήματος ανακηρύσσεται Πτυχιούχος Λογιστικής, διαθέτει δε τις απαραίτητες επιστημονικές και τεχνολογικές γνώσεις και δεξιότητες για να μπορεί να δραστηριοποιηθεί επαγγελματικά σε όλους τους τομείς του γνωστικού αντικειμένου του τμήματος, είτε ως στέλεχος λογιστηρίου επιχειρήσεων, οργανισμών και υπηρεσιών του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, είτε ως αυτοαπασχολούμενος.
Οι πτυχιούχοι του τμήματος Λογιστικής της έχουν τα ακόλουθα επαγγελματικά δικαιώματα:
α. Απασχολούνται σε θέματα λογιστηρίου στον Ιδιωτικό τομέα.
β. Ειδικότερα, μπορούν να απασχοληθούν, είτε σε λογιστήρια, είτε σε τμήματα ή χώρους που έχουν οργανική σχέση με το λογιστήριο σε θέματα:
- Τήρηση και ενημέρωση λογιστικών βιβλίων
- Σύνταξη καταστάσεων ή άλλων εγγράφων που περιέχουν ανάλυση και λογιστική διατύπωση οικονομικών πράξεων. συνδεομένων με τα λογιστικά βιβλία χειρογράφων ή μηχανογραφημένων.
- Τήρηση και έκδοση στοιχείων που χρησιμεύουν στο λογιστήριο σαν στοιχεία πρώτης εγγραφής όπως τιμολογίων, διπλοτύπων εισπράξεων κλπ.
- Ενημέρωση καρτελών.
- Καταγραφή περιουσιακών στοιχείων κοστολογίου, βιβλίων και στοιχείων αποθήκης. - Μισθοδοσία.
- Τήρηση διαφόρων στοιχείων και βιβλίων που προβλέπονται από τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας.
- Κατεύθυνση και παρακολούθηση της εφαρμογής του όλου λογιστικού συστήματος των οικονομικών μονάδων.
- Κατεύθυνση και παρακολούθηση των εργασιών σε συναφή με το λογιστήριο τμήματα όπως, κοστολόγησης, αγορών, προμηθειών κλπ.
Οι πτυχιούχοι μπορούν να ελέγχουν και να θεωρούν τις υποβαλλόμενες από τους υπόχρεους τήρησης Α, Β και Γ κατηγορίας βιβλίων του Κώδικα Φορολογικών Στοιχείων, δηλώσεις προς τις Οικονομικές Υπηρεσίες (ΔΟΥ) όπως δηλώσεις εισοδήματος, ΦΠΑ κλπ. Οι πτυχιούχοι του τμήματος μπορούν να διορίζονται στην εκπαίδευση, σύμφωνα με την κάθε φορά ισχύουσα νομοθεσία.






Περισσότερα θέματα για τα πανεπιστήμια εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)