Τα Lego σώζουν τους κοραλλιογενείς υφάλους!

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0
Ο Αυστραλός σχεδιαστής Alex Goad έχει δημιουργήσει ένα σύστημα αρθρωτών κεραμικών εξαρτημάτων από τα γνωστά τουβλάκια Lego εν ονόματι MARS για τη διαμόρφωση δομών που μπορούν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση κοραλλιογενών υφάλων που έχουν καταστραφεί μερικώς. Τα Lego συνενώνουν κομμάτια υφάλων που έχουν καταστραφεί από την αλλαγή του κλίματος, τη ρύπανση αλλά και τις παράνομες αλιευτικές πρακτικές προκειμένου να βοηθήσουν στην αναδημιουργία τους  και κατ’ επέκταση στη συνέχιση των οικοσυστημάτων στο βυθό των θαλασσών. «Και τα δύο τροπικά και εύκρατα συστήματα υφάλων βρίσκονται υπό συνεχή πίεση που προκαλείται από την ανθρώπινη δραστηριότητα και από τις καιρικές συνθήκες που σχετίζονται με την καταστροφή», είπε Goad Dezeen και συμπλήρωσε: «Αυτοί οι αναντικατάστατοι κοραλλιογενείς ύφαλοι είναι από τα πιο πολύτιμα και ευαίσθητα οικοσυστήματα στον πλανήτη».
perierga.gr - Τα Lego σώζουν τους κοραλλιογενείς υφάλους!
Ως μια προσιτή και εύκολη στην εγκατάσταση λύση για την υποστήριξη των υφάλων ο Goad δημιούργησε πορώδεις κεραμικές ενότητες που ενώνονται για να σχηματίσουν τρισδιάστατες δομές πλέγματος. Η κεραμική επιφάνεια έχει ως στόχο να μιμηθεί τους ασβεστώδεις σκελετούς των νεκρών κοραλλιών, τα οποία συσσωρεύονται εδώ και χιλιάδες χρόνια για να δημιουργήσουν δομές όπου ζουν κοράλλια τα οποία προσκολλούνται πάνω τους προκειμένου να αποκτήσουν καλύτερη πρόσβαση στο φως του ήλιου και στα πλούσιο σε πλαγκτόν ρεύματα. Πολλές από αυτές τις δομές ασβεστίου έχουν καταστραφεί κατά τη διάρκεια μεγάλων καταιγίδων αλλά και από την αλιεία με δυναμίτη, αλλά οι δημιουργίες του Goad μπορούν να αναπαράγουν τις μορφές για να βοηθήσουν να έρθει πίσω η ζωή στις πληγείσες περιοχές.
perierga.gr - Τα Lego σώζουν τους κοραλλιογενείς υφάλους!
«Λόγω της σπονδυλωτής δομής του προϊόντος, το σύστημα μπορεί να κατασκευαστεί σε οποιοδήποτε σχήμα και μέγεθος ανάλογα με τις απαιτήσεις του κατεστραμμένου υφάλου», δήλωσε ο Goad. «Αυτό που μπορεί να πάρει μέχρι και 100 χρόνια για να αποκατασταθεί με φυσικό τρόπο μπορεί να γίνει σε περίπου 8 έως 15 έτη με το σύστημα MARS».
perierga.gr - Τα Lego σώζουν τους κοραλλιογενείς υφάλους!
perierga.gr - Τα Lego σώζουν τους κοραλλιογενείς υφάλους!
perierga.gr - Τα Lego σώζουν τους κοραλλιογενείς υφάλους!
Περισσότερα θέματα με Lego εδώ.


Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)