Νηστίσιμες σοκολατένιες απολαύσεις

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0

Νηστίσιμα τρουφάκια

Υλικά

300γρ. καρύδια μέτρια τριμμένα
1 σακουλάκι κακάο άγλυκο
5 φλιτζ. ζάχαρη
3 φλιτζ. νερό
4 βανίλιες
2 μεγάλα πακέτα φρυγανιά
1 σακουλάκι ινδοκάρυδο
1 σακουλάκι τρούφα
χαρτάκια για τρουφάκια μικρά
Εκτέλεση
Βράζετε τη ζάχαρη με το νερό και τις βανίλιες μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Μόλις βράσει το βγάζετε από τη φωτιά και το αφήνετε να κρυώσει. Σε ένα μεγάλο μπολ σπάτε τις φρυγανιές σε πολύ μικρά κομμάτια και προσθέτετε τα καρύδια, το κακάο και ένα φλιτζάνι ινδοκάρυδο. Ανακατεύετε. Ρίχνετε το χλιαρό σιρόπι και ανακατεύετε καλά μέχρι να ρουφήξει όλα τα υγρά και να είναι μαλακιά η φρυγανιά. Βάζετε σε ένα πιάτο το ινδοκάρυδο και σε ένα άλλο την τρούφα. Βρέχοντας κάθε φορά τα χέρια, παίρνετε λίγη ζύμη και κάνετε μικρά μπαλάκια. Κυλάτε τα μπαλάκια της ζύμης πάνω στο ινδοκάρυδο ή στην τρούφα (στην τρούφα είναι πιο δύσκολο). Τοποθετείτε στα χαρτάκια. Τα αφήνετε στο ψυγείο να τραβήξει υγρασία η φρυγανιά και να μαλακώσουν.
Συνταγή: syntagesapospiti.blogspot.gr

Νηστίσιμη "μερέντα"

 
Υλικά:
200 γρ. φουντούκια
1 πακέτο κακάο (125 γρ.)
1 ποτήρι νερό
1 1/2 ποτήρι ζάχαρη
1 βανίλια
70 γρ. κουβερτούρα
Εκτέλεση: Αλέθετε τα φουντούκια στο μπλέντερ όσο καλύτερα μπορείτε ή όσο θέλετε. Βάζετε όλα τα υλικά σε κατσαρόλα και τα βράζετε για 5 λεπτά ανακατεύοντας συνέχεια για να μην πιάσει στον πάτο και να μην δημιουργηθούν σβόλοι. Όταν βράσει και δέσει είναι έτοιμη, την κατεβάζετε από τη φωτιά και τη βάζετε σε βάζο. Αφήνετε τη μερέντα να κρυώσει στο βάζο χωρίς να βάλετε το καπάκι. Αφού κρυώσει, βιδώνετε και φυλάτε εντός ή εκτός ψυγείου. Δεν παθαίνει τίποτα εκτός ψυγείου.
Συνταγή/ φωτογραφία: sintagespareas.gr

Νηστίσιμες καριόκες με κόντιτα

Υλικά
1 φλ. νερό
1 φλ. ζάχαρη κρυσταλλική
2 κ. σ. μαργαρίνη
2 κ.σ. κονιάκ
1 1/2 φλ. φρυγανιά τριμμένη
1 1/2 φλ. καρύδια χοντροκοπανισμένα
1 1/2 φλ. κόντιτα
250 γρ. κουβερτούρα
Για την επικάλυψη
500 γρ. κουβερτούρα
3 κ. σ. καλαμποκέλαιο
Εκτέλεση
Σε κατσαρόλα βράζετε το νερό με τη ζάχαρη και τη μαργαρίνη για 5 λεπτά και τα αφήνετε να κρυώσουν. Ρίχνετε μέσα το κονιάκ και τη φρυγανιά. Προσθέτετε τα καρύδια και την κόντιτα. Λιώνετε τα 250 γρ. κουβερτούρα σε μπεν μαρί και την προσθέτετε στα υπόλοιπα υλικά. Πλάθετε το μείγμα σε ρολό 6 εκατοστών, το τυλίγετε σφιχτά με μεμβράνη και το βάζετε στο ψυγείο να παγώσει για περίπου 3 ώρες. Μετά το βγάζετε και κόβετε φέτες 5 εκατοστών. Λιώνετε την κουβερτούρα (500γρ) σε μπεν μαρί μαζί με το καλαμποκέλαιο και βουτάτε σιγά-σιγά τα κομμάτια μέσα. Τα βγάζετε με ένα πιρούνι και τα βάζετε σε λαδόκολλα στο ψυγείο να παγώσουν. Όταν παγώσουν, τα τυλίγετε με αλουμινόχαρτο και τα διατηρείτε στο ψυγείο. Αντί για κόντιτα μπορείτε αν θέλετε να αξιοποιήσετε γλυκά κουταλιού της αρεσκείας σας (τα ξινόφρουτα καλύτερα) καλά στραγγισμένα και σκουπισμένα βέβαια.
Συνταγή: epipantosepistitou-efik.blogspot.gr (παραλλαγή με κόντιτα αντίστοιχης συνταγής της Βέφας Αλεξιάδου)

Κορμός με χαλβά

Υλικά
500 γρ μακεδονικό χαλβά
250 γρ σοκολάτα κουβερτούρα
60 ml ελαιόλαδο
ξύσμα από ένα μεγάλο πορτοκάλι
1 κουταλάκι κανέλα
1 φλυτζάνι ξηρούς καρπούς (αμύγδαλα, καρύδια, φουντούκια)
σουσάμι
Εκτέλεση
Λιώνετε την κουβερτούρα σε μπαιν μαρί. Προσθέτετε το ελαιόλαδο, το ξύσμα πορτοκαλιού και την κανέλα στη σοκολάτα. Κόβετε το χαλβά σε κυβάκια και μαζί με τους ξηρούς καρπούς, τα προσθέτετε στο μείγμα της σοκολάτας. Ανακατεύετε αργά για να μη λιώσει ο χαλβάς. Απλώνετε το μείγμα σε λαδόκολλα και σχηματίζετε τον κορμό. Βάζετε στο ψυγείο για 2 ώρες έως ότου σταθεροποιηθεί. Τυλίγετε τον κορμό με σουσάμι.
Συνταγή / Φωτογραφία: sintagespareas.gr

Νηστίσιμο προφιτερόλ

Υλικά(για 8-10 μερίδες)
Για την κρέμα σοκολάτας
1 λίτρο νερό*
100 γρ. μαργαρίνη
250 γρ. κουβερτούρα
3 κ.σ. κακάο σκόνη
1 κ.γλ. στιγμιαίο καφέ με γεύση σοκολάτα (προαιρετικά)
350 γρ. ζάχαρη
8 κ.σ. κοφτές Κούσταρ πάουντερ με γεύση βανίλια
2 κ.σ. γλυκό κρασί Σάμος ή Λήμνος
Για την σαντιγύ
500 ml φυτική κρέμα γάλακτος
Για τη διακόσμηση
Αμυγδαλάκια φιλέ ελαφρώς ψημένα στο φούρνο
Αντί για σου
Κυβάκια ή κομματάκια από το νηστίσιμο κέικ πορτοκάλι.
Εκτέλεση
Βάζετε σε μια κατσαρόλα τα 2/3 από το νερό, τη ζάχαρη, τη μαργαρίνη και την κουβερτούρα σε κομμάτια.
Αφήνετε να ζεσταθεί το νερό και να λιώσουν η κουβερτούρα και η μαργαρίνη σε σιγανή φωτιά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Σε ένα μπολ, βάζετε το υπόλοιπο νερό, τον καφέ, το κακάο και το κούσταρ πάουντερ και τα διαλύετε, ανακατεύοντάς τα με το σύρμα. Μόλις λιώσουν η σοκολάτα και το βούτυρο και πάρει μια βράση το νερό, προσθέτετε το μείγμα με το κούσταρ πάουντερ και αφήνετε την κρέμα να δέσει (να πήξει) ανακατεύοντάς την συνεχώς για να μην σβολιάσει και "κολλήσει" στην κατσαρόλα. Μόλις η κρέμα είναι έτοιμη, αποσύρετε από τη φωτιά και την αφήνετε να κρυώσει πριν την χρησιμοποιήσετε. Εάν θέλετε να κρυώσει πιο γρήγορα, την βάζετε σε ένα ταψάκι ανοξείδωτο πιο μεγάλο από την κατσαρόλα. Εν τω μεταξύ, χτυπάτε την φυτική κρέμα γάλακτος σε σφιχτή σαντιγύ και κόβετε το κέικ πορτοκαλιού σε κομματάκια. 
Σύνθεση του γλυκού
Βάζετε στα μπολάκια πρώτα μια κουταλιά της σούπας φυτική σαντιγύ. Μετά, βάζετε το κομμάτια του κέικ. Τέλος, προσθέτετε την κρέμα σοκολάτας με μια μεγάλη κουτάλα. Γαρνίρετε με σαντιγύ, λίγη πορτοκαλόφλουδα ή πορτοκάλι γλυκό και αμυγδαλάκια φιλέ.
Συνταγή / Φωτογραφία: tantekiki.blogspot.gr

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)