Έξυπνοι τρόποι για να κάνετε τα παιδιά να αγαπήσουν τα βιβλία!

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0
img_2187
Δεν θα ακούσουμε πολλούς μαθητές να ζητούν με ενθουσιασμό να διαβάσουν ένα βιβλίο στον ελεύθερο χρόνο τους. Αλλά, όπως όλοι γνωρίζουμε, αν οι μαθητές διαβάζουν λίγο καθημερινά κατά τη διάρκεια του Πάσχα θα αποφευχθεί η κούραση του εγκεφάλου από την πλήρη αποχή από τη γνώση και το διάβασμα. Πώς μπορούμε λοιπόν να εμπνεύσουμε τα παιδιά για να διαβάσουν στις διακοπές του Πάσχα; Η δασκάλα της Γ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Ναυστάθμου Κρήτης, Σταυρουλά Λαδά, μας προτείνει έξυπνους τρόπους για να αναπτύξουμε την φιλαναγνωσία των παιδιών.

1. Οι εκθέσεις βιβλίου μπορεί να εμπνεύσουν το παιδί να διαβάσει. Επίσης, οι λέσχες βιβλίου ή οι δημοτικές βιβλιοθήκες. Επιπλέον, το ένα παιδί μπορεί να πείσει το άλλο να διαβάσει ένα βιβλίο που του άρεσε, να διαβάσουν ένα βιβλίο για το ποίο είχαν ακούσει στην τάξη κατά τη διάρκεια της χρονιάς.
2. Τα παιδιά μπορεί να παροτρυνθούν να διαβάσουν ένα βιβλίο το οποίο τους ξεκινήσατε εσείς να τους διαβάζετε. Έτσι, εάν το βιβλίο είναι ελκυστικό και ενδιαφέρον, θα τους κινήσει την προσοχή.
3. Επιλέγετε μαζί με τα παιδιά βιβλία που τους αρέσουν εξαρχής. Μάλιστα, εάν υπάρχουν και άλλα βιβλία της ίδιας σειράς είναι καλό να τα έχετε. Άλλωστε, ποτέ δεν ξεχνάμε μια πετυχημένη συνταγή.
4. Ενθαρρύνετε τα παιδιά να διαβάζουν στα μικρότερα αδελφάκια τους κάθε μέρα ένα μέρος του βιβλίου. Με τον τρόπο αυτό θα νιώσουν και τα ίδια χρήσιμα και κυρίως ικανά για προσφορά.
5. Δημιουργήστε μαζί με τα παιδιά ένα πακέτο με αντικείμενα, κείμενα, ιστορίες, ταινίες και ό,τι άλλο σκεφτείτε, που θα σχετίζεται με το θέμα του βιβλίου. Για παράδειγμα, εάν το θέμα του βιβλίου είναι η θάλασσα, φτιάξτε μαζί με το παιδί ένα πακέτο που θα περιέχει κοχύλια, ένα βαζάκι άμμο από την παραλία, ηχογραφημένους ήχους της θάλασσας, μια ζωγραφιάς ή ένα άλλο σχετικό βιβλίο που είχε διαβάσει το παιδί πιο μικρό. Έτσι, θα νιώσει τη χαρά ότι δημιούργησε ένα πολυθεματικό πακέτο που μπορεί και να παρουσιάσει την επόμενη χρονιά στην τάξη στους συμμαθητές του.
6. Ενθαρρύνετε τα παιδιά να γράψουν ένα δικό τους τέλος για το βιβλίο που διάβασαν και να σας το παρουσιάσουν ως νέοι συγγραφείς.


Περισσότερα θέματα για τα βιβλία εδώ.

Έξτρα συμβουλή: Τα παιδιά του σήμερα ζουν μέσα στην τεχνολογία! Εκμεταλλευτείτε την για καλό και δώστε τους να διαβάσουν βιβλία σε ηλεκτρονική μορφή! Το ενδιαφέρον τους θα είναι μεγάλο και ο σκοπός θα επιτευχθεί! Δείτε εδώ μία μεγάλη λίστα με online βιβλία στα ελληνικά!

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)