Οι δέκα τρόποι που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην καταστροφή του ηλιακού μας συστήματος

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0
Οι άνθρωποι κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε για να καταστρέψουμε τον πλανήτη μας, συνήθως ακούσια ή από αδιαφορία.
Ωστόσο, στο στόχαστρο μπορεί σύντομα να βρεθεί και το ηλιακό σύστημα. Φαντασία και χρόνος να υπάρχει και τα άλλα τα βρίσκουμε.
1. Με τη καταστροφή των σωματιδίων επιταχυντή
 
Μια τυχαία απελευθέρωση μορφών ύλης από επιταχυντές σωματιδίων μπορεί να αφανίσει ολόκληρο το ηλιακό σύστημα.
Πριν από την κατασκευή του CERN, ορισμένοι επιστήμονες ανησυχούσαν ότι οι συγκρούσεις που δημιουργούνται από ενεργειακούς επιταχυντές θα μπορούσαν να γεννούν φυσαλίδες κενού, μαγνητικά μονόπολα, μικροσκοπικές μαύρες τρύπες, ή παράξενη- άγνωστη ύλη, δηλαδή μια υποθετική μορφή ύλης παρόμοια με τους συμβατικούς πυρήνες. Ωστόσο, οι αναφερόμενες ανησυχίες κρίθηκαν από την επιστημονική κοινότητα ως "σκουπίδια" και φήμες που διαδίδονται από "αναρμόδιους ανθρώπους που αναζητούν τη δημοσιότητα."
Επιπλέον, μια έκθεση του 2011 που δημοσιεύθηκε από την Ομάδα Αξιολόγησης της Ασφάλειας του LHC κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι συγκρούσεις δεν παρουσίαζαν κανένα κίνδυνο. Ωστόσο, ο Anders Sandberg, ερευνητής του πανεπιστημίου της Οξφόρδης αναφέρει ότι η άγνωστη ύλη ελευθερωνόταν θα μπορούσε να προκαλέσει πολλά προβλήματα.
2. Ένα αστρικό πείραμα που θα μπορούσε να αποτύχει
 
Επιστήμονες εικάζουν ότι στο μέλλον οι άνθρωποι όχι μόνο θα μπορούν να ζουν στο διάστημα, αλλά θα μπορούν να δημιουργήσουν πολλές αστρικές εργασίες, όπως κτηνοτροφία και γεωργία. Ωστόσο, αν κάτι τέτοιο δεν εξελιχθεί όπως αναμένεται θα μπορούσε να προκαλέσει την καταστροφή του ήλιου και κατ' επέκταση του ηλιακού συστήματος.
Μάλιστα, θα μπορούσαν να δημιουργήσουν και τεχνητά αστέρια, των οποίων θα μπορούσαν να ελέγχουν τη διάρκεια ζωής με αποτέλεσμα να προκληθεί πρόβλημα στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το ηλιακό μας σύστημα.
3. Η προσπάθεια "αστεροποίησης" του Δια
Υπάρχει  η σκέψη της μετατροπής του Δια σε τεχνητό αστέρι, ωστόσο μια τέτοια προσπάθεια θα μπορούσε να καταστρέψει όχι μόνο τον πλανήτη, αλλά και τη Γη.
Αυτή θα ήταν η πρώτη προσπάθεια για τον μετασχηματισμό ενός πλανήτη ή δορυφόρου, ωστόσο κάτι τέτοιο θα μπορούσε να δημιουργήσει μια μαύρη τρύπα η οποία θα άλλαζε τη θερμοκρασία της Γης, αλλά και τη σύσταση του ηλιακού συστήματος.  
4. Να γίνει λάθος στη δυναμική τροχιά των πλανητών
 
Επειδή η ισορροπία του γαλαξία μας είναι πολύ λεπτή κάθε λάθος θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στην ομαλή λειτουργία του. Η δυναμική τροχιά του Ηλιακού Συστήματος είναι εξαιρετικά εύθραυστη και η παραμικρή παρέμβαση του ανθρώπου σε αυτή θα μπορούσε να προκαλέσει την καταστροφή του. Ο λόγος είναι ότι οι πλανήτες κινούνται σε απόλυτο συντονισμό, που εξαρτάται από συγκεκριμένη αριθμητική αναλογία. Επομένως η μεταβολή αυτής της αναλογίας θα μπορούσε να προκαλέσει την καταστροφή της ισορροπίας.
5. Επικίνδυνη ελιγμοί ενός διαστημικού δίσκου
 
Ένα διαστημόπλοιο που κάνει ελιγμούς θα μπορούσε να είναι ότι καλύτερο έχετε δει, ωστόσο κάτι τέτοιο θα μπορούσε να είναι πολύ επικίνδυνο, όχι μόνο λόγω των λεπτών ισορροπιών που αναφέρθηκαν, αλλά και των ρύπων που θα απελευθερώνονται στο διάστημα και το ηλιακό μας σύστημα.
Παράλληλα, αναφέρεται ότι μια κίνηση στρεβλώσεων θα μπορούσε να δημιουργήσει μια μαύρη τρύπα που γύρω από αυτή θα συγκεντρώνεται η ενέργεια που θα απελευθερώνεται.
6. Μια τεχνητή τρύπα που θα προκαλεί ατυχήματα
 
Η μεταφορά στο διάστημα μέσω "σκουληκότρυπων" ή ειδικών τούνελ μοιάζει σήμερα με ταινία επιστημονικής φαντασίας, ωστόσο στο μέλλον κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα.
Το 2005 ο Ιρανός πυρηνικός φυσικός Mohammad Mansouryar σχεδίασε μια τέτοια σκουληκότρυπα που θα έκανε τη μεταφορά στο διάστημα συντομότερη, ωστόσο οι συνέπειες μιας τέτοιας κατασκευής θα μπορούσαν να είναι δραματικές για το ηλιακό μας σύστημα, λόγω της ενέργειας του θα χρειαζόταν για τη λειτουργία της.
7. Με το να μεταφέρουμε το ηλιακό μας σύστημα
 
Το 1987, ο Ρώσος φυσικός Leonid Shkadov πρότεινε τη δημιουργία ενός συστήματος που θα μπορούσε να μεταφέρει το ηλιακό μας σύστημα, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ύπαρξη ενός ήλιου όταν ο δικός μας θα σβήνει. Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες κάτι τέτοιο παραμένει μόνο στη θεωρία.
Κάτι τέτοιο, θα ήταν εξαιρετικά επικίνδυνο καθώς το παραμικρό λάθος ή η παραμικρή λανθασμένη μέτρηση και κίνηση θα προκαλούσε την καταστροφή του ηλιακού μας συστήματος.
8. Επίσκεψη... κακών εξωγήινων
 
Αν υποθέσουμε ότι υπάρχουν εξωγήινοι τότε ποιος μας εγγυάται ότι έχουν καλές προθέσεις; Έτσι, με τη μεταφορά μηνυμάτων μπορεί κάποιος κάτοικος ενός άλλου γαλαξία του αχανούς διαστήματος να αποφασίσει να κατακτήσει τη Γη, όπως ακριβώς γίνεται στις ταινίες και να προχωρήσει στην καταστροφή του πλανήτη και του ηλιακού μας συστήματος.
9. Η επιστροφή μεταλλαγμένων κεφαλών von Neumann
 
Φανταστείτε ο γαλαξίας μας να καταληφθεί από μεταλλαγμένες κεφαλές Neumann, το μέλλον του πλανήτη αλλά και του ηλιακού μας συστήματος θα ήταν σίγουρα δυσοίωνο. Οι κεφαλές θα μπορούσαν να αναλάβουν τον έλεγχο της Γης και της λειτουργίας του ηλιακού μας συστήματος.
10. Τεχνητή νοημοσύνη
 
Η τεχνητή νοημοσύνη μοιάζει τόσο κοντά στο σήμερα χάρη στην εξέλιξη της τεχνολογίας. Φανταστείτε λοιπόν μια ευφυέστατη τεχνητή νοημοσύνη να καταλαμβάνει τον πλανήτη μας. Να καταλάβει τον έλεγχο και να προχωρήσει σε αλλαγές που θα μπορούσαν να αποδειχθούν μοιραίες για τη Γη και το ηλιακό μας σύστημα.

Περισσότερα θέματα για το τέλος του κόσμου εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)