Πώς να κάνω το παιδί μου υπάκουο

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0
Η ιστορία έχει αποδείξει πως σε τέτοιες περιστάσεις η «κόντρα στην κόντρα» σπάνια αποδίδει. Ακόμα πιο σπάνια αποδίδει το να αρχίσει και ο γονιός, με την σειρά του, να ουρλιάζει. Αποδεχόμενοι ότι για τα περισσότερα μικρά παιδιά το «όχι» είναι απλά ένα ακόμα στάδιο στην ανάπτυξή τους, το οποίο θα χρειαστεί να υπομείνετε για ένα διάστημα, ο καλύτερος τρόπος για να πετύχετε τους ευγενείς σκοπούς σας και να κάνει το παιδί αυτό που του ζητάτε χωρίς δράματα είναι... ξεγελώντας το! Δείτε τι εννοούμε:

Κάντε το παιχνίδι

Αν έχετε δει την ταινία Mary Poppins θα θυμάστε ότι «σε κάθε δουλειά που πρέπει να γίνει, υπάρχει κάτι διασκεδαστικό. Βρείτε τι είναι αυτό και -στο πι και φι- η δουλειά γίνεται παιχνίδι!» Η συμβουλή αυτή δεν θα μπορούσε να είναι πιο ιδανική για μικρά παιδιά. Απλά προσπαθήστε να μετατρέψετε οτιδήποτε τους ζητάτε να κάνουν σε παιχνίδι και θα τα οδηγήσετε στον στόχο σας χωρίς να το καταλάβετε. Για παράδειγμα, θέλετε να ντυθούν γρήγορα για να φύγετε; Κάντε το ντύσιμο αγώνα ταχύτητας. Θέλετε να μαζέψουν τα παιχνίδια τους; Πείτε τους να τα σώσουν από την λάβα του ηφαιστείου που πρόκειται να εκραγεί. Δεν έχει σημασία τι παιχνίδι θα είναι αυτό, αρκεί να βάλετε μπόλικη φαντασία, για να τα παρασύρετε!

Κάντε το εντυπωσιακό ή αηδιαστικό

Τα περισσότερα κορίτσια λατρεύουν οτιδήποτε γυαλίζει και δείχνει εντυπωσιακό. Αν θέλετε, λοιπόν, η κόρη σας να κάνει κάτι, να φορέσει κάτι ή να παίξει με κάτι, το μόνο που χρειάζεται είναι να το μεταμορφώσετε, π.χ. να σερβίρετε το φαγητό σε πολύχρωμα πιάτα, να της προσφέρετε ένα πιρούνι καλυμμένο με γυαλιστερά αυτοκόλλητα, να την αφήσετε να φορέσει μία στολή για να έρθει να φάτε. Κι όταν μέσα στο φαγητό υπάρχει ένα πράσινο λαχανικό, που η μικρή μόλις δει θα θέλει να βγάλει, απλά πείτε της ότι αυτό είναι ένα γεύμα αποκλειστικά για γοργόνες!
Από την άλλη, υπάρχουν παιδιά, αγόρια συνήθως, που ενθουσιάζονται με οτιδήποτε αηδιαστικό. Για αυτά τα παιδιά, το σπανακόρυζο μπορεί να μετονομαστεί σε σκουπιδο-ζωμός για τέρατα, ενώ αν θέλετε να μαζέψουν το δωμάτιό τους, μπορείτε να τους πείτε ότι πρέπει να κατατροπώσουν τα μικροσκοπικά τερατάκια που τρώνε τα παιχνίδια τους.Βάλτε φαντασία!

Ανεβάστε το στο καλάμι (και μετά κατεβάστε το)

Όχι, κανένας γονιός δεν θέλει το παιδί του να γίνει «καβαλημένο» και εγωκεντρικό. Όμως κάποιες φορές είναι απαραίτητο να επιστρατεύσετε και αυτό το όπλο, προκειμένου να κάνετε την δουλειά σας χωρίς να σας «βγει το λάδι». Για παράδειγμα, θέλετε να φορέσετε στον γιο σας ένα πουκάμισο για να πάτε σε έναν γάμο, όμως εκείνος ουρλιάζει και επιμένει να φορέσει την μπλούζα με τον Spiderman. Τι πρέπει να κάνετε εκείνη τη στιγμή για να μην πάθετε υστερία; Πείτε του ότι αν θέλει πραγματικά να είναι ο Spiderman, πρέπει να το κρύψει από τους υπόλοιπους, φορώντας την μπλούζα μέσα από πουκάμισο, για να μην τον αναγνωρίσουν! «Ο Spiderman ποτέ δεν θα πήγαινε σε έναν γάμο με την στολή του. Μπορείς, όμως, να μείνεις με το μπλουζάκι όταν θα φεύγουμε από τον γάμο και τότε όλοι θα καταλάβουν ότι εσύ είσαι ο πραγματικός ήρωας!» Το κόλπο αυτό πιάνει 7 στις 10 φορές –πιστέψτε μας.

Δοκιμάστε την αντίστροφη ψυχολογία

Κλασικό και δοκιμασμένο κόλπο είναι το να ζητάτε από τα παιδιά το αντίθετο από αυτό που θέλετε να κάνουν, ώστε να κάνουν τελικά αυτό που τους λέτε. Τα πολύ μικρά παιδιά, τις περισσότερες φορές λένε «όχι» μόνο και μόνο για να σας πάνε κόντρα και να σας κεντρίσουν το ενδιαφέρον. Όταν, λοιπόν, θέλετε π.χ. ο γιος σας να φάει τα λαχανικά του, βγάλτε τα από το πιάτο του ή απομακρύνετέ τα από κοντά του, λέγοντάς του «αυτά μην τα φας! Είναι για εμάς!» Υπάρχει σοβαρή περίπτωση, με τον τρόπο αυτό να του πατήσετε ένα κουμπί και να αρχίσει να τα καταβροχθίζει σε χρόνο μηδέν, μόνο και μόνο για να μην τα φάτε εσείς!

Προσφέρετε εναλλακτικές

Όσο παράδοξο κι αν ακούγεται, το να προσφέρετε εναλλακτικές σε ένα πιτσιρίκι που αρνείται τα πάντα, μπορεί τελικά να αποδειχθεί εξαιρετική τακτική. Το μυστικό είναι να προσφέρετε αποκλειστικά τις εναλλακτικές που το παιδί σας θέλετε να ακολουθήσει. Για παράδειγμα, αν θέλετε το παιδί σας να μαζέψει τα παιχνίδια του από το πάτωμα, μπορείτε να πείτε «θέλεις να τα μαζέψεις τώρα ή μετά το φαγητό;» ή αν αρνείται να χρησιμοποιήσει το γιογιό, μπορείτε να του πείτε «θέλεις να σε βοηθήσω εγώ ή θέλεις να το κάνεις μόνος σου;». Τα μικρά παιδιά έχουν ελάχιστο έλεγχο σε όσα συμβαίνουν στην ζωή τους, οπότε με το να τους προσφέρετε εναλλακτικές τα απελευθερώνετε και να τα κάνετε να νιώθουν ότι παίρνουν εκείνα τις σημαντικές αποφάσεις, αποφεύγοντας ταυτόχρονα τα πολλά δράματα!
Περισσότερες συμβουλές εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)