Η κότα έκανε το αβγό ή το αβγό την κότα;

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0
Κι όμως είναι σχεδόν σίγουρο πλέον ότι το αβγό έκανε την κότα και όχι το αντίθετο.

Η προαναφερθείσα άποψη γίνεται ευρέως αποδεκτή από όλη σχεδόν την επιστημονική κοινότητα. Το κλειδί στην μέχρι σήμερα ανεξιχνίαστη υπόθεση, έγκειται στο γενετικό υλικό, το οποίο η γενετική επιστήμη έχει πλέον αποκρυπτογραφήσει. Το γενετικό  υλικό ενός ζωντανού οργανισμού, δεν μεταλλάσσεται κατά την διάρκεια ολόκληρης της ζωής του.

Το γεγονός αυτό, καθιστά αδύνατο να υπήρξε ξαφνικά μια κότα εάν προηγουμένως δεν είχε περάσει από το στάδιο του κλωσσόπουλου μέσα στο αβγό. Για τους δύσπιστους ας σκεφτούν το ακόλουθο: Αν συνέβαινε το αντίθετο, σημαίνει πως σε μια στιγμή πριν από 70.000.000 χρόνια, θα υπήρχε ένας ζωντανός οργανισμός, ο οποίος κατά τη διάρκεια της ζωής του θα μεταλλάσσονταν από αυτό που ήταν σε κότα. Κάτι που με τα σημερινά δεδομένα φαντάζει παράλογο.

Οι επιστήμονες καλούνται τώρα να λύσουν έναν άλλο γρίφο: Από την στιγμή που η κότα δημιουργήθηκε από ένα αβγό, το αβγό πως προέκυψε; Παρόλο που οι απόψεις των ερευνητών είναι διχασμένες, δυο θεωρίες συγκεντρώνουν τις περισσότερες πιθανότητες:


1. Ο καθηγητής Νταβίντ Παπινό, από το πανεπιστήμιο King College του Λονδίνου, θεωρεί ότι το πρώτο αυγό, από όπου προήλθε η κότα, εξελίχθηκε απευθείας από τους πρώτους πολυκύτταρους οργανισμούς μέσα από διαδικασίες που διήρκεσαν εκατομμύρια χρόνια.

2. Η καθηγήτρια παλαιοντολογίας Darla Zelenitsky υποστηρίζει ότι το πρώτο αυγό αποτελεί μετάλλαξη των αυγών των  δεινοσαύρων. Εξέτασε πρόσφατα μια απολιθωμένη φωλιά δεινοσαύρων, ηλικίας 77 εκατομμυρίων ετών που περιείχε πέντε αυγά. Η μορφή της είναι παρόμοια με τη σημερινή που κατασκευάζουν τα πτηνά. Εξάλλου τα πτηνά εκτιμάται ότι εμφανίστηκαν στην Γη περίπου πριν από 70.000.000 χρόνια, περίοδο που υπολογίζεται ότι εξαφανίστηκαν οι δεινόσαυροι.

________________________________________________________________________
Ποια είναι η άποψη της θρησκείας πάνω στο συγκεκριμένο θέμα;
Κι όμως ακόμα και αρκετές θρησκείες έχουν εκφράσει τη «γνώμη» τους πάνω στο εν λόγω ερώτημα: Στον Χριστιανισμό, και πιο συγκεκριμένα στο βιβλίο της Γένεσης, περιγράφεται με σαφήνεια πως ο Θεός έδωσε κατευθείαν την εντολή για να δημιουργηθούν και να πολλαπλασιαστούν τα πουλιά, χωρίς καμία αναφορά σε αβγά. Στις Ινδουιστικές γραφές μπορεί να μην αναφέρονται καθόλου σε «αβγά», αναφέρονται όμως στη μυθολογία τους σε ένα «κοσμικό αβγό», απ’ το οποίο προέρχεται το σύμπαν έτσι όπως το έχουν γνωρίσει οι άνθρωποι. Στο Bουδισμό βέβαια αλλά και σε άλλες θρησκείες όπως αυτές των Αζτέκων και των Μάγια, το παραπάνω ερώτημα δεν έχει καμία σημασία, αφού πιστεύουν πως ο χρόνος είναι κυκλικός, άρα η απάντηση είναι: Κανένα από τα δύο δεν έγινε πρώτο, ούτε το αβγό, ούτε η κότα.


Περισσότερα θέματα από την κατηγορία "Ήξερες ότι" εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)