Γρίφος: Ο απογραφέας και η νοικοκυρά

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0

Ένας απογραφέας μπαίνει σε ένα σπίτι και ρωτάει την νοικοκυρά πόσοι άνθρωποι μένουν εκεί.

Εκείνη του απαντάει πως στο συγκεκριμένο σπίτι μένει αυτή μαζί με τις τρεις κόρες της. Στη συνέχεια, ο απογραφέας, μια και θέλει να μάθει περισσότερα, τη ρωτάει τις ηλικίες των κορών της.  Αντί όμως να πάρει άμεση απάντηση, η νοικοκυρά του λέει πως επειδή της αρέσουν τα μαθηματικά παιχνίδια, θα του απαντήσει με ένα γρίφο.

Ο γρίφος είναι ο ακόλουθος: Το γινόμενο των ηλικιών τους, του λέει, είναι ο αριθμός 36. Ο απογραφέας της λέει πως χρειάζεται και άλλα στοιχεία. Το άθροισμα των ηλικιών τους, προσθέτει, είναι ο αριθμός του σπιτιού μου. Ο απογραφέας βγαίνει έξω, βλέπει τον αριθμό, αλλά ξαναμπαίνει μέσα και διαμαρτύρεται πως ούτε και πάλι μπορεί να υπολογίσει τις ηλικίες τους. Η μεγάλη μου κόρη είναι συναχωμένη, συμπληρώνει η κυρία με νόημα. Ο απογραφέας την ευχαριστεί πολύ και φεύγει.


Ερώτηση: Ποιες είναι οι ηλικίες των τριών κορών της;



Απάντηση: 

Αφού το γινόμενο των τριών ηλικιών μας δίνει τον αριθμό 36 σημαίνει ότι αβγ=36 (όπου α,β,γ οι ηλικίες των κοριτσιών). Οι πιθανοί συνδυασμοί των ηλικιών που μας δίνουν γινόμενο 36 είναι:

Κόρη 1 (α)      Κόρη 2 (β)      Κόρη 3(γ)     άθροισμα
1                            2                     18                21
2                            2                      9                 13
1                            1                    36                 38
1                            3                    12                 16
1                            6                     6                  13
1                            4                     9                  14
2                            3                     6                  11

Ο απογραφέας προσθέτοντας τους αριθμούς πάλι δεν μπόρεσε να βρει την ηλικία τους. Κάτι που  σημαίνει ότι ο αριθμός ήταν το 13 (αν ήταν οποιοσδήποτε άλλος αριθμός θα μπορούσε να απαντήσει αμέσως αφού θα υπήρχε μία φορά). Από την στιγμή όμως που η νοικοκυρά του είπε ότι η μεγάλη κόρη είναι συναχωμένη, σημαίνει πως όντως υπάρχει μια κόρη που είναι μεγαλύτερη από τις άλλες δυο. Αυτό μόνο στο ένα από τα δυο 13 υπάρχει. 


Περισσότεροι γρίφοι εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)