Πώς να βοηθήσουμε το παιδί να λύνει προβλήματα πρόσθεσης και αφαίρεσης από πολύ μικρή ηλικία

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0
081104-RE_6851_uVMSBzUCBu_lΑν το παιδί καταλάβει πώς μπορεί να λύνει προβλήματα με αριθμούς μέχρι το 5, καταλάβει δηλαδή πότε πρέπει να κάνει πρόσθεση και πότε αφαίρεση, τότε αυτή η γνώση θα το βοηθήσει να λύνει και προβλήματα με μεγαλύτερους αριθμούς στο μέλλον χωρίς δυσκολία.
Έτσι λοιπόν, όταν έχουμε χρόνο και διάθεση, μπορούμε να παίζουμε μαζί του ένα παιχνιδάκι- μικρής διάρκειας. (Γενικά θα πρέπει να ξέρουμε πως τα μικρά παιδιά κουράζονται εύκολα και η όποια δραστηριότητα θα πρέπει να κρατάει λίγο και να υπάρχει ποικιλία. ) Για παράδειγμα, βρισκόμαστε στο τραπέζι και τρώμε.
Ρωτάμε: Πόσα μεγάλα πιάτα έχει πάνω στο τραπέζι; Το παιδί λέει π.χ. 4. Πόσα μικρά; 2. Πόσα είναι όλα μαζί τα πιάτα; 6 . Παίρνουμε ένα πιάτο και το πάμε στο νεροχύτη. Πόσα πιάτα έχουν μείνει στο τραπέζι;
Το παιδί έχει μπροστά του τα πιάτα, τα βλέπει, τα μετράει και εύκολα βρίσκει την απάντηση. Εμείς του λέμε μπράβο. Αν αυτό το κάνουμε συχνά, για πέντε λεπτά καθημερινά, θα δούμε πως μετά από λίγο καιρό, το παιδί δε μετράει πλέον τα πιάτα και μας απαντάει κατευθείαν. Τότε μπορούμε να αρχίσουμε να του βάζουμε κάτι πιο δύσκολο. π.χ. Αν φέρναμε άλλα 2 πιάτα, πόσα θα γίνονταν; (Εδώ το κόλπο είναι να μην τα φέρουμε τα πιάτα στ' αλήθεια, αλλά να το αφήσουμε να μαντέψει) Αν δυσκολευτεί τότε του τα φέρνουμε και το βάζουμε να τα μετρήσει.
Όσο προχωράει και βελτιώνεται, του βάζουμε και λίγο δυσκολότερα. Προσοχή! Για να μην απογοητεύεται, θα πρέπει το παιχνίδι να τελειώνει πάντα με επιτυχία!
Το ίδιο παιχνίδι μπορούμε να κάνουμε με τα αυτοκινητάκια ή τις κούκλες του, με τα λουλούδια στο βάζο του τραπεζιού κτλ.

Περισσότερα θέματα για τα σχολεία εδώ.

infokids.gr

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)