Τα πιο πολυπαιγμένα τραγούδια όλων των εποχών

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0

Τα 25+1 πιο πολυπαιγμένα τραγούδια όλων των εποχών

Τα κομμάτια που δε λένε να πάψουν να λατρεύουν τα ερτζιανά!


Υπήρξαν εποχές που το ραδιόφωνο ήταν ο αδιαφιλονίκητος βασιλιάς στον χώρο του θεάματος.

Οι ραδιοσταθμοί ανεβοκατέβαζαν άλλοτε μπάντες και σόλο καλλιτέχνες, έφτιαχναν καριέρες, εξαφάνιζαν δημιουργούς από προσώπου γης, ενθρόνιζαν μουσικές τάσεις και γεννούσαν σύμβολα.

Σήμερα βέβαια μπορείς να προγραμματίσεις τη δική σου playlist στον φορητό player και να στριμάρεις τα αγαπημένα σου κομμάτια σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες, κάτι που άλλαξε άρδην τους κανόνες του παιχνιδιού.

Παρά το γεγονός ότι έχασε την ιστορική πρωτοκαθεδρία του, το ραδιόφωνο συνεχίζει να αποτελεί παράγοντα καθιέρωσης μουσικής, αν και μετατρέπεται συχνά στον Νο 1 υπαίτιο για τη μετατροπή μεγάλων επιτυχιών σε μουσικούς «μαϊντανούς», πυροδοτώντας ακόμα και στην πιο ευγενική ψυχή αισθήματα οργής! Πόσες φορές να ακούσεις εξάλλου ένα κομμάτι;

Εκατομμύρια φορές ακριβώς, όπως μας λένε οι φορείς διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων! Το ορόσημο τίθεται λοιπόν σε μερικά εκατομμύρια αναπαραγωγές, κάτι που ξέρουν οι ιθύνοντες από τα δικαιώματα που πληρώνουν οι ραδιοσταθμοί για την άδεια αναπαραγωγής των τραγουδιών.

Κι αν το εμβληματικό «Happy Birthday to You» των Patty και Mildred Hill έχει αναπαραχθεί περισσότερο ίσως από κάθε άλλο κομμάτι, παίζεται συνήθως ιδιωτικά σε σπίτια και πάρτι κι έτσι δεν μπορούμε να έχουμε μετρήσιμα δεδομένα. Ή το επίσης κλασικό χριστουγεννιάτικο «White Christmas» του Irving Berlin, που πρωτοτραγουδήθηκε από τον Bing Crosby το 1942, κατακλύζει μεν τα ερτζιανά, αλλά για λίγες μόνο εβδομάδες κάθε χρόνο.

Οδηγός μας θα είναι εδώ η Broadcast Music Inc (BMI), ο φορέας διαχείρισης μουσικών δικαιωμάτων που εκπροσωπεί περισσότερους από 250.000 συνθέτες, στιχουργούς και παραγωγούς σε όλο τον κόσμο και σε κάθε είδος μουσικής, έχοντας στην κατοχή του περισσότερα από 3 εκατομμύρια μουσικές συνθέσεις. Το BMI παρακολουθεί κάθε χρόνο κάπου 450.000 ώρες ραδιοφωνικών εκπομπών και περισσότερες από 6 εκατ. ώρες τηλεοπτικών προγραμμάτων, αποδίδοντας στους δημιουργούς τα οφειλόμενα.

Πριν περάσουμε στη λίστα με τα πιο πολυπαιγμένα τραγούδια όλων των εποχών στο ραδιόφωνο (και με αίσθηση των ορίων μιας τέτοιας προσπάθειας), αρκεί να αναφέρουμε το εξής: 1 εκατομμύριο αναπαραγωγές ενός τραγουδιού στο ραδιόφωνο (με μέσο όρο διάρκειας τραγουδιού τα 3 λεπτά) σημαίνει απλά-απλά 50.000 ώρες ή 5,7 χρόνια συνεχούς αναπαραγωγής! Ο μεγάλος σταθμός της λίστας μας, το πιο πολυπαιγμένο δηλαδή κομμάτι της μουσικής ιστορίας, ξεπέρασε το ορόσημο των 8 εκατ. αναπαραγωγών ήδη από το 1999, κάτι που μεταφράζεται σε περισσότερα από 45 χρόνια συνεχούς παιξίματός του στο ράδιο…

Νο 1: «You've Lost That Lovin' Feelin'» - The Righteous Brothers (1964)

Ο ύμνος των Barry Mann, Phil Spector and Cynthia Weil ξεπέρασε ήδη από το 1999 το ιστορικό φράγμα των 8 εκατ. αναπαραγωγών. Σε παραγωγή του Phil Spector, το τραγούδι που ηχογραφήθηκε το 1964 από τους Righteous Brothers έχει περιληφθεί πολλάκις στα τραγούδια του αιώνα…



Νο 2, Νο 3, Νο 4 και Νο 5: Θρύλοι που έχουν ξεπεράσει το φράγμα των 7 εκατ. αναπαραγωγών

«Yesterday» - The Beatles (1965)



«Never My Love» - The Association (1967)



«The Dock Of The Bay» - Otis Redding (1967)



«Stand By Me» - Ben E. King (1961)



Νο 6 - Νο 26: Τα τραγούδια που έχουν αφήσει εδώ και καιρό πίσω τους το ορόσημο των 6 εκατ. αναπαραγωγών

«Can't Take My Eyes Off Of You» - Frankie Valli (1967)




«Michelle» - The Beatles (1965)



«Oh Pretty Woman» - Roy Orbison (1964)



«Mrs. Robinson» - Simon and Garfunkel (1968)



«Your Song» (1970) - Elton John



«How Sweet It Is» - James Taylor (1979)



«Baby, I Need Your Loving» - Johnny Rivers (1964)



«Every Breath You Take» - The Police (1983)



«All I Have To Do Is Dream» - The Everly Brothers (1958)



«On Broadway» - The Drifters (1963)



«I Can't Stop Loving You» - Ray Charles (1962)



«Higher & Higher» - Rita Coolidge (1977)



«I Heard It Through The Grapevine» - Marvin Gaye (1968)



«Oh Girl» - The Chi-Lites (1972)



«Up, Up and Away» - The Fifth Dimension (1967)



«Georgia On My Mind» - Ray Charles (1960)



«Save the Last Dance for Me» - The Drifters (1960)



«Only You» - The Platters (1955)



«Twilight Time» - The Platters (1958)



«Breaking Up Is Hard to Do» - Neil Sedaka (1962)



«Strangers in the Night» - Frank Sinatra (1966)


Περισσότερα θέματα για μουσική εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)