Πώς να ξεκολλήσεις το παιδί σου από τα βιντεοπαιχνίδια!

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0

Έχεις προσπαθήσει πολλές φορές να «ξεκολλήσεις» το παιδί σου από τα βίντεο-παιχνίδια, αλλά μάταια! Τον βλέπεις να λιώνει με τις ώρες μπροστά από την οθόνη, παίζοντας το αγαπημένο του ποδοσφαιράκι, δίνοντας ξύλο με κάποιον Σούπερ-Ήρωα που έχει ταυτιστεί, ή κάνοντας κόντρες με την αγαπημένη του Ferrari, χωρίς να ξέρεις τι να κάνεις για να τον αποτρέψεις από τις τόσες ώρες παιχνιδιού. Έτσι θα καταφέρεις να τον… ξεκολλήσεις !

Δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο!

Σταμάτα να είσαι ο αυταρχικός γονέας, με την τιμωρία ως βασική μέθοδο παραδειγματισμού και τον εκφοβισμό, ως πιο δυνατό σου όπλο. Δεν λύνονται όλα με τον αυταρχισμό και την επιβολή ποινής.  Μη χρησιμοποιείς την απαγόρευση ως λύση, γιατί το απαγορευμένο εύκολα μετατρέπεται σε γοητευτικό αντικείμενο, και ερεθίζει την αντίδραση στο παιδί σου!

Πρότεινε κάτι καλύτερο!

Τι πιο ενδιαφέρον από κάτι νέο, διασκεδαστικό και δημιουργικό, που θα τον κάνει να ξεχαστεί από την οθόνη και να αφήσεις κάτω αυτό το χειριστήριο που έχει γίνει προέκταση του χεριού του. Γίνε και εσύ δημιουργικός, σκέψου κάτι που θα κεντρίσει το ενδιαφέρον του πιτσιρικά σου και πρότεινέ το. Φρόντισε να είναι κάτι που θα συμμετέχεις και εσύ μαζί του, αυτό θα τον ενθουσιάσει ακόμα περισσότερο (ειδικά αν η πρόταση περιέχει και παγωτό, έχει πολύ περισσότερες πιθανότητες να τη δεχτεί).

Προειδοποίησε τον για το τι προκαλεί

Ο διάλογος αποτελεί έναν από τους καλύτερους τρόπους αλληλοκατανόησης μεταξύ σας. Καθίστε μαζί, σαν γονέας και γιος, και μιλήστε για τις επιπτώσεις που προκαλεί η κατάχρηση των βιντεοπαιχνιδιών. Εξήγησέ του για τα προβλήματα όρασης αλλά και για τις πολύ σημαντικές επιπτώσεις βίας που μπορεί να έχουν τα παιχνίδια «ξύλου», τόσο στον χαρακτήρα, όσο και στη συμπεριφορά του.
 Όπως αναφέρουν και τα αποτελέσματα σχετικών ερευνών, η αλόγιστη χρήση ηλεκτρονικών παιχνιδιών μπορεί να οδηγήσει σε απευαισθητοποίηση, ανοχή απέναντι στη βία και σε κοινωνικό αποκλεισμό, ιδιαίτερα όταν το παιδί είναι εσωστρεφές, με καταπιεσμένη επιθετικότητα και μεγαλώνει σε βίαιο περιβάλλον.
Μην αδιαφορείς για κάτι τόσο σημαντικό. Η συστηματική και παρατεταμένη χρήση των ηλεκτρονικών παιχνιδιών μπορεί να προκαλέσει εθισμό στο παιδί σου. Ειδικά, αν βρίσκεται στην, ιδιαίτερα, ευάλωτη ηλικία των 8 έως 18 ετών.
Περισσότερα θέματα για γονείς εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)