Δείτε τι φανερώνει το χρώμα των ματιών και το σχήμα του προσώπου για τον χαρακτήρα μας

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0
Δείτε-τι-φανερώνει-το-χρώμα-των-ματιών-και-το-σχήμα-του-προσώπου-για-τον-χαρακτήρα-μας-01
Ένα ωραίο πρόσωπο και ένα εντυπωσιακό βλέμμα πάντα ελκύει το ενδιαφέρον. Τι κρύβει όμως για τα χαρακτηριστικά του ατόμου;
Επιστημονική έρευνα που έγινε από το Πανεπιστήμιο του Καρόλου της Πράγας συσχετίζει για πρώτη φορά το χρώμα των ματιών και το σχήμα του προσώπου ενός ανθρώπου, με το πόσο αξιόπιστος φαίνεται στους γύρω του.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Καρόλου της Πράγας, με επικεφαλής τον Γιάροσλαβ Φλεγκρ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «PLoS ΟΝΕ», ζήτησαν από μια ομάδα 238 εθελοντών να αξιολογήσει τις φωτογραφίες 40 ανδρών και 40 γυναικών.
Οι άνδρες με γαλανά μάτια και λεπτό μακρύ πρόσωπο βαθμολογήθηκαν ως λιγότερο αξιόπιστοι, κάτι που δεν συνέβη όμως και με τα γυναικεία πρόσωπα.
Γενικότερα, το σχήμα του προσώπου μιας γυναίκας -πέρα από τα μάτια- δεν φαίνεται να επηρεάζει την εντύπωση που σχηματίζουν οι άλλοι για το βαθμό αξιοπιστίας της.
Τα γυναικεία πρόσωπα πάντως, κρίνονται γενικά ως πιο αξιόπιστα σε σχέση με τα ανδρικά.
Αναφορικά με το χρώμα των ματιών, τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες με καστανά μάτια, θεωρήθηκαν πρόσωπα άξια μεγαλύτερης εμπιστοσύνης. Τα πιο στρογγυλά ανδρικά πρόσωπα, με μεγαλύτερο στόμα και σαγόνι, έγιναν αντιληπτά ως πιο αξιόπιστα σε σχέση με τα πιο στενόμακρα πρόσωπα. Η προκατάληψη αυτή ισχύει άσχετα από το αν αυτός που κρίνει κάποιον άλλο, είναι άνδρας ή γυναίκα, γαλανομάτης ή καστανομάτης.
Αυτό καθεαυτό το χρώμα των ματιών δεν καθορίζει την αξιοπιστία του ατόμου. Αν φαίνονται μόνο τα μάτια του, δεν διαπιστώνεται κάποια σημαντική διαφορά μεταξύ καστανομάτηδων και γαλανομάτηδων, όσον αφορά το αίσθημα εμπιστοσύνης που γεννούν.
Σύμφωνα με τους Τσέχους ερευνητές, το χρώμα των ματιών σε συνδυασμό με το σχήμα του προσώπου είναι αυτό που κάνει τη διαφορά. Οι λόγοι όμως γι” αυτή την προτίμηση παραμένουν άγνωστοι.
Περισσότερα θέματα για την προσωπικότητά μας εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)