Ποιες είναι οι υποχρεώσεις της νονάς και του νονού για το Πάσχα;

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0
Σε λιγότερο από ένα μήνα έρχεται το Πάσχα. Νονοί όλου το κόσμου δεν έχετε λοιπόν παρά να προετοιμαστείτε και να χαρίσετε στο βαφτιστήρι σας το δώρο του!
Όσοι μπήκατε πρόσφατα στο club ή απλά δεν έτυχε να μάθετε τα εθιμοτυπικά δείτε τι πρέπει να περιλαμβάνει το δώρο για το Πάσχα για το πνευματικό σας παιδί.
Το βαφτιστήρι είτε είναι μικρό στην ηλικία είτε είναι μεγάλο σίγουρα περιμένει με ανυπομονησία τη λαμπάδα και τα δώρα της νονάς ή του νονού. Εκτός λοιπόν από την λαμπάδα τα δώρα της νονάς/νονού το Πάσχα είναι ένα ζευγάρι παπουτσάκια, το τσουρέκι και το σοκολατένιο αυγό (όσο πιο μεγάλο τόσο περισσότερο θα το χαρεί!)
nona1
Καλό είναι να ρωτήσετε τους γονείς εκ των προτέρων το νούμερο του παπουτσιού που φοράει το βαφτιστήρι σας ώστε να μην τρέχετε άδικα ύστερα για αλλαγές. Αν επίσης έχετε άπλετο χρόνο στη διάθεσή σας και μένετε κοντά με το βαφτιστήρι σας μπορείτε να πάτε μαζί να διαλέξετε την λαμπάδα και τα παπούτσια ώστε να «πέσετε» σίγουρα μέσα στις προτιμήσεις του/της.
Αν πάλι τα οικονομικά σας δεν σας το επιτρέπουν και είστε πιεσμένοι, σε καμιά περίπτωση μην παραμελήσετε αυτήν σας την υποχρέωση, αυτές τις άγιες μέρες. Δεν είναι ανάγκη να πάρετε κάτι ακριβό. Αν κάνετε μια έρευνα αγοράς θα βρείτε οικονομικά δώρα που θα ξετρελάνουν και τα πιο…απαιτητικά βαφτιστήρια.
nona2
Ποια μέρα πρέπει να δώσω το δώρο;
Ξέρετε ότι τα παιδάκια είναι ανυπόμονα οπότε μην πάτε τελευταία στιγμή να δώσετε το δώρο σας. Φροντίστε λοιπόν να το δώσετε αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας. Αν πάλι είστε παραδοσιακοί, τα δώρα της Λαμπρής οι νονοί είθισται να τα δίνουν την Μ. Πέμπτη και ποτέ την Μ. Παρασκευή!
Τι συμβολίζουν τα δώρα;
Τώρα που μάθατε τις υποχρεώσεις σας ως νονοί καλό είναι να ξέρετε και τι συμβολίζουν τα δώρα που πηγαίνετε αυτές τις μέρες στα βαφτιστήρια σας.
Η λαμπάδα
Η λαμπάδα συμβολίζει την Ανάσταση, την πίστη και την προσευχή, τη νίκη του φωτός απέναντι στο σκοτάδι. Ανάβει το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου με το Άγιο Φως που έρχεται από τον τάφο του Χριστού.
nona3
Το αυγό
Το αυγό συμβολίζει την ζωή εν τάφω η οποία φτάνει την Ανάσταση. Σχετίζεται επίσης με την άνοιξη, την αναγέννηση της φύσης και τη γονιμότητα.
Το τσουρέκι
Το τσουρέκι είναι ο άρτος της ζωής όπως τον δίδαξε ο Χριστός. Παραδοσιακά, κάθε Μεγάλη Πέμπτη όλες οι γυναίκες φτιάχνουν τα πασχαλινά κουλούρια και τα τσουρέκια συμβολίζοντας έτσι την ανάσταση του Χριστού, καθώς το αλεύρι ζωντανεύει και μεταμορφώνεται σε ψωμί. Συνήθως το τσουρέκι συνοδεύεται από ένα κόκκινο αυγό που συμβολίζει το αίμα του Χριστού.
nona4
Περισσότερα θέματα για το Πάσχα εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)