Γρίφος: Ποιος είναι ο κουρέας;

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0
Σε ένα χωριό  κάπου στην ελληνική επαρχία ισχύουν οι παρακάτω δύο κανόνες:
1. Υπάρχει μόνο ένας κουρέας
2. Ο κάθε κάτοικος είτε ξυρίζεται μόνος του είτε τον ξυρίζει ο κουρέας

Το ερώτημα είναι: Ποιος ξυρίζει τον κουρέα;
- Αν ξυρίζεται μόνος του τότε δεν τον ξυρίζει ο κουρέας, πράγμα άτοπο, γιατί ο ίδιος είναι κουρέας.
- Αν τον ξυρίζει κάποιος άλλος τότε αυτός ο άλλος πρέπει να είναι κουρέας, πράγμα άτοπο γιατί υπάρχει μόνο ένας κουρέας.


Απάντηση: 

Ο Κανόνας 2 αναφέρει: «Ο κάθε κάτοικος είτε ξυρίζεται μόνος του είτε τον ξυρίζει ο κουρέας». Βάσει αυτού του κανόνα δημιουργούμε δύο σύνολα: το πρώτο έχει για στοιχεία του του κατοίκους του χωριού που ξυρίζονται μόνοι τους και το δεύτερο τους κατοίκους του χωριού που τους ξυρίζει ο κουρέας. Ο Κανόνας 2 επιβάλει το κάθε στοιχείο να ανήκει μόνο στο ένα από τα δύο σύνολα. Επίσης ο Κανόνας 2 επιβάλει σε κάθε κάτοικο του χωριού να ξυρίζεται. Όμως όταν ο κουρέας ξυρίζεται τότε σαν στοιχείο ανήκει ταυτόχρονα και στα δύο σύνολα. Έτσι αν δεχτούμε σαν σωστό τον Κανόνα 1 τότε ο Κανόνας 2 δημιουργεί αντίφαση.

Για να ανήκει πραγματικά το κάθε στοιχείο μόνο στο ένα από τα δύο σύνολα, ο Κανόνας 2 θα έπρεπε να είναι διατυπωμένος με τρόπο που τα δύο ενδεχόμενα να είναι μεταξύ τους αντίθετα, δηλαδή: «Ο κάθε κάτοικος είτε ξυρίζεται μόνος του είτε δεν ξυρίζεται μόνος του», οπότε ο κουρέας ανήκει μόνο στο πρώτο σύνολο ή εναλλακτικά: «τον κάθε κάτοικο είτε δεν τον ξυρίζει ο κουρέας είτε τον ξυρίζει ο κουρέας», οπότε ο κουρέας ανήκει μόνο στο δεύτερο σύνολο.

Περισσότεροι γρίφοι εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)