Τι σημαίνει το αγαπημένο χρώμα του παιδιού σας για την προσωπικότητά του

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0
Η επιλογή του χρώματος σχέδιο μπορεί να μας πει πολλά για την συναισθηματική κατάσταση του παιδιού.

Όλα τα παιδιά έχουν κάποιο αγαπημένο χρώμα. Κάποιο που το επιλέγουν ξανά και ξανά για τις ζωγραφιές τους, για την ένδυσή τους κ.α. Κανένα από τα χρώματα που επιλέγουν δεν είναι τυχαίο, γι' αυτό  και μέσα από την ψυχολογία των χρωμάτων, μπορούμε να καταλάβουμε πολλά για το χαρακτήρα και τη συναισθηματική κατάσταση του παιδιού.


Ωστόσο, πριν την διατύπωση των συμπερασμάτων, πρέπει να ληφθούν υπόψιν, το φύλο του παιδιού, τα βιώματά του, η καθημερινότητα όπου ζει κ.α. Στη ζωγραφική για παράδειγμα, τα αντικείμενα της καθημερινής χρήσης που υπάρχουν στα σχέδια του παιδιού (π.χ. τραπέζι), συνήθως τα έχει ζωγραφίσει όπως τα έχει δει και τα έχει μάθει, κάτι που δεν προσφέρονται για την διεξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων.

Πολυχρωμία: Η επιλογή πολλών χρωμάτων μαζί εκφράζει σίγουρα ένα συναίσθημα χαράς.

Έντονα χρώματα: Δηλώνουν ότι το παιδί την ώρα που ζωγραφίζει βιώνει έντονα συναισθήματα (θετικά ή μη).

Κόκκινο χρώμα: Δηλώνει χαρακτήρα δυναμικό και παρορμητικό. Η συνεχής και επίμονη χρήση του ίσως υποδηλώνει στοιχεία νευρωτικής συμπεριφοράς.

Πορτοκαλί χρώμα: Εκφράζει άτομο με ζεστή συμπεριφορά, ήρεμο και πολύ συναισθηματικό.

Κίτρινο χρώμα: Δείχνει άτομα με δυναμισμό, φιλοδοξίες, που του αρέσει η έντονη δράση.

Μπλε χρώμα: Εκφράζει άτομο που είναι ικανό να ρυθμίσει τη συναισθηματική συμπεριφορά του και έχει ανεπτυγμένη λογική και ωριμότητα.

Πράσινο χρώμα: Δηλώνει πείσμα και επιμονή. Εκφράζει άτομα που επιθυμούν και επιδιώκουν την διάκριση αλλά πολύ συχνά στρέφονται στον εαυτό τους.

Ροζ χρώμα: Χρησιμοποιείται κυρίως από τα κορίτσια και εκφράζει τη γυναικεία φύση αλλά και την αίσθηση ηρεμίας.

Μαύρο χρώμα: Προτιμάται από εσωστρεφή παιδιά. Το χρώμα αυτό συμβολίζει το φόβο, την ανησυχία, καθώς και την επιθυμία περιθωριοποίησης.

Γκρίζο χρώμα: Το χρησιμοποιούν παιδιά με έντονη εσωστρέφεια. Πολλές φορές αυτά τα παιδιά μπορεί να είναι πνεύματα αντιλογίας.

Άσπρο χρώμα: Πολλά παιδιά με αισθήματα δειλίας φτιάχνουν πολύ μικρά σχέδια και συνήθως αφήνουν κενό το υπόλοιπο χαρτί.


Περισσότερα θέματα ψυχολογίας εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)