Πώς να μάθετε την ορθογραφία χωρίς βοήθεια

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0
boy_writingΠολλοί γονείς αναρωτιούνται ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να μαθαίνουν τα παιδιά την ορθογραφία τους. Στο παρελθόν οι μαθητές αντέγραφαν τις λέξεις τους αρκετές φορές (γεμίζοντας σελίδες) μέχρι να τις μάθουν. Θα έχετε διαπιστώσει ότι αυτός ο τρόπος δεν είναι ιδιαίτερα αποδοτικός καθώς μετά από ένα μικρό χρονικό διάστημα, ο μαθητής δε θυμάται τη σωστή ορθογραφία. Η σωστή μελέτη της ορθογραφίας δε χρειάζεται κόπο αλλά τρόπο. Ο κάθε μαθητής μπορεί να ανακαλύψει ποια μέθοδος του ταιριάζει μέσα από δοκιμές.
Αυτοί είναι δυο από τους τρόπους που προτείνουμε στα παιδιά να δοκιμάσουν. Μπορούν να εφαρμοστούν όχι μόνο στην εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, αλλά και της αγγλικής.

dictation
1. Διαβάζω , Συλλαβίζω , Κρύβω, Γράφω , Ελέγχω
Ακολουθώντας αυτά τα πέντε απλά βήματα , ο μαθητής μπορεί να μάθει την ορθογραφία του χωρίς καμία βοήθεια. Ο ρόλος του γονιού είναι καθαρά υποστηρικτικός.

2. Τρέχω και Γράφω
Αυτή η μέθοδος είναι ιδιαίτερα δημοφιλής καθώς τους δίνει την ευκαιρία να κινούνται καθώς μελετούν. Γράφουμε τις λέξεις σε ένα χαρτί και το τοποθετούμε σε ένα μέρος του σπιτιού. Ο μαθητής πρέπει να τρέξει να δει τη λέξη και να τη θυμάται μέχρι να επιστρέψει στο γραφείο του να τη γράψει. Η διαδικασία επαναλαμβάνεται για κάθε μια λέξη ή πολλές λέξεις μαζί εάν είναι σε προχωρημένο επίπεδο. Για να γίνει ακόμα πιο διασκεδαστικό το “παιχνίδι” αυτό , ο γονιός μπορεί να βάζει μουσική όσο ο μαθητής τρέχει να δει τη λέξη. Πρέπει να επιστρέψει μόλις σταματήσει η μουσική.


Περισσότερα θέματα για τα σχολεία εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)