Από πού βγήκε η φράση "Όποτε του καπνίσει";

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0
Ο 15ος αιώνας ήταν ο αιώνας που έκανε ο καπνός την εμφάνισή του στη Ευρώπη. 

Επειδή η βιομηχανία του καπνού τότε δεν ήταν αρκετά προηγμένη, δεν ήξεραν ότι έπρεπε να αφήσουν τα φύλλα του καπνού να ξεραθούν πριν καπνιστούν. Έκοβαν χλωρά τα φύλλα και μόλις κάπνιζαν από αυτόν τον καπνό, μεθούσαν και έκαναν φρικιαστικά εγκλήματα. Μη μπορώντας να κάνει κάτι άλλο ο βασιλιάς Ιάκωβος 'Α της Αγγλίας εξέδωσε διάταγμα, που απαγόρευε απολύτως το κάπνισμα.


Ο Ιάκωβος επιπλέον έκανε και κάτι άλλο: Τοποθέτησε μια τερατώδη προτομή με μια πίπα στο στόμα στη αίθουσα του δικαστηρίου. Όποιον συνέλαβαν να καπνίζει, τον πήγαιναν να δικαστεί, του έδειχναν τη τερατώδη προτομή με την πίπα και του έλεγαν: «Από αυτήν την προτομή θα εξαρτηθεί η τιμωρία που θα σου επιβάλλουμε. Αν καπνίσει και αυτή, θα σε αφήσουμε ελεύθερο...».

Φυσικά η προτομή πολλές φορές, κάπνιζε, γιατί από πίσω της είχε τοποθετηθεί ένα ειδικό απορροφητικό μηχάνημα. Αυτό, όμως γινόταν μόνο για όσους από τους κατηγορούμενους τα είχαν καλά με τους δικαστές. Η έκφραση «όποτε του καπνίσει» προήλθε από τους Άγγλους, για να δείξουν πόσο άδικη ήταν η δικαιοσύνη της εποχής τους.

Δείτε από πού προέρχονται περισσότερες γνωστές φράσεις εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)