Πώς να μεγαλώσετε ένα ευτυχισμένο παιδί

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0
Αγαπήστε το μωρό σας μέσω μιας θετικής εμπειρίας τοκετού για όλους. Δεν έχει σημασία αν θα γεννήσετε φυσιολογικά ή με καισαρική, αρκεί η εμπειρία να μην είναι επίπονη και τραυματική ούτε για εσάς και τον σύζυγό σας ούτε για το μωρό σας. Θηλάστε το μωρό σας αμέσως μετά τον τοκετό.
Κρατήστε το μωρό σας για όσο περισσότερο μπορείτε κοντά σας. Οι αποχωρισμοί και οι εναλλασσόμενες νταντάδες (ή τα πολλά και διαφορετικά πρόσωπα που το φροντίζουν καθημερινά) δυσκολεύουν το παιδί σας στο να αναπτύξει σχέσεις εμπιστοσύνης και στο να γίνει ένας ενήλικας που θα αγαπά και θα δημιουργεί δεσμούς στοργής με τους ανθρώπους γύρω του.
Θηλάστε το μωρό σας όσο θέλετε και μπορείτε, αλλά και όσο το ίδιο δείχνει να το χρειάζεται. Το μητρικό γάλα περιέχει ανοσοποιητικούς μηχανισμούς που βοηθούν το μωρό σας να είναι υγιές. Ένα υγιές μωρό είναι ένα χαρούμενο μωρό.
Κοιμηθείτε τον πρώτο καιρό μαζί με το μωρό σας. Αυτό θα σας διευκολύνει στους βραδινούς θηλασμούς, ενώ μπορεί να προφυλάξει το μωρό από το Σύνδρομο του Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου. Η ανάγκη του μωρού σας για την παρουσία σας, δεν εξαφανίζεται μαγικά την ώρα του ύπνου.
Να ανταποκρίνεστε άμεσα και με αγάπη στο κλάμα του μωρού σας, τόσο την ημέρα όσο και κατά την διάρκεια της νύχτας, διαβεβαιώνοντάς το έτσι ότι είναι σημαντικό για εσάς. Με το να το παίρνετε αγκαλιά δεν θα το κακομάθετε. Η αγκαλιά σας, σύμφωνα με τους ειδικούς, αυξάνει τις διασυνδέσεις των εγκεφαλικών του κυττάρων. Καμία εκδήλωση αγάπης δεν είναι αρκετή για το μωρό σας.
Ο θηλασμός έχει πολλά οφέλη τόσο για το μωρό, όσο και για τη μαμά. Η μαμά που θηλάζει παράγει ορμόνες, οι οποίες την βοηθούν να είναι υπομονετική και με αγάπη προς το παιδί, κάνοντας τη μητρότητα πιο εύκολη.
Να θυμάστε ότι η τιμωρία περνά στο παιδί μηνύματα βίας, καταστρέφει την αυτοπεποίθησή του, δημιουργεί θυμό, βάζει εμπόδια στην διαδικασία μάθησης και δημιουργεί ρήξη στην σχέση γονιού-παιδιού. Μην χτυπάτε ποτέ το παιδί σας!
Δώστε χρόνο στο παιδί σας για να σας εμπιστευθεί απόλυτα, πριν αποκτήσετε ένα νέο μωρό που θα διεκδικεί την προσοχή σας. Τα 3-4 χρόνια διαφοράς ηλικίας, ανάμεσα σε δύο παιδιά, φέρουν σημαντικά συναισθηματικά οφέλη σε κάθε ένα από τα παιδιά σας.
Όταν μία μαμά που θηλάζει κοιμάται μαζί με το νεογέννητο μωρό της, μοιράζονται αρμονικά τους κύκλους του ύπνου, με αποτέλεσμα σπάνια η μαμά να ξυπνά από το μωρό της όταν βρίσκεται στο στάδιο του βαθύ ύπνου. Όσο καλύτερα κοιμάται η νέα μαμά, τόσο πιο ξεκούραστη και υπομονετική είναι.
Η «κακή συμπεριφορά» του παιδιού αποτελεί σημάδι ότι δεν καλύπτονται κάποιες βασικές του ανάγκες. Να θυμάστε να δίνετε στο παιδί σας την απερίσπαστη προσοχή σας, να το κοιτάζετε στα μάτια, να το αγγίζετε και να προσπαθείτε να βλέπετε τα πράγματα από την δική του οπτική.
Ο ισχυρός δεσμός μαμάς-παιδιού, όταν έχει επιτευχθεί με φυσικό τρόπο, μέσω του θηλασμού, της αγκαλιάς και του από κοινού ύπνου, είναι η καλύτερη μέθοδος πρόληψης της παιδικής κακοποίησης.
Τα καλύτερα δώρα που μπορείτε να προσφέρετε στο παιδί σας είναι ο χρόνος σας, η υπομονή και η κατανόησή σας.
Περισσότερα θέματα για γονείς εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)