Ψυχολογικό τεστ: Πόσο αυτοέλεγχο έχεις;

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0
Κάνε το παρακάτω τεστάκι και τέσταρε κατά πόσο έχεις αυτοέλεγχο. Απάντησε με ΝΑΙ η ΌΧΙ στις ακόλουθες ερωτήσεις και στη συνέχεια τσέκαρε τα αποτελέσματα.

<span style= color:#800080; ><span style= font-size:14px; ><strong>Κάνε το τεστ</strong></span></span>  <span style= color:#800080; ><strong>1</strong></span>. Αγοράζεις σοκολάτα, γλυκό ή πίνεις συχνά

Κάνε το τεστ

1. Αγοράζεις σοκολάτα, γλυκό ή πίνεις συχνά ποτάκι για να ξεαγχωθείς; 

2. Ξέρεις που θα βρεις το διαβατήριό σου, το πιστοποιητικό γέννησης κι άλλα απαραίτητα έγγραφα μέσα στο σπίτι; 

3. Δεν μπορείς να κρατήσεις την άποψή σου για τους άλλους για εσένα και μόνο αλλά την ξεστομίζεις με κάθε κόστος;

4. Αγοράζεις συχνά πράγματα και ανακαλύπτεις μετά πως κάπου είχες θαμμένα παρόμοια; 

5. Οι άνθρωποι - ακόμη κι αυτοί με τους οποίους δεν έχεις πολλά κοινά - πιστεύουν πως είσαι προσεγγίσιμη και επικοινωνιακή; 

6. Αποσπάται η προσοχή σου εύκολα; 

7.Κάνεις συχνά πράγματα (ή αγορές) που εκείνη τη στιγμή σου φαίνονται καλά αλλά αργότερα το μετανιώνεις; 

8. Κόβεις δύσκολα τις κακές συνήθειες;


Αποτελέσματα

Είχες περισσότερα ΝΑΙ ή ΟΧΙ; 

Αν οι περισσότερες από τις απαντήσεις σου ήταν ΝΑΙ, τότε έχεις καλό αυτοέλεγχο, ωστόσο, οι παρακάτω συμβουλές σε κάθε περίπτωση μπορούν να σου φανούν χρήσιμες. 

Αν οι περισσότερες απαντήσεις σου είναι ΟΧΙ, τότε ο αυτοέλεγχος είναι δύσκολος για εσένα. Τσέκαρε τις συμβουλές μας και ίσως σε βοηθήσουν να συγκρατιέσαι πιο εύκολα. 

Συμβουλές για αυτοσυγκράτηση 

Πίστεψέ το για να γίνει. Η δύναμη της θέλησης και ο αυτοέλεγχος μπορεί να είναι έμφυτα χαρακτηριστικά αλλά επίσης είναι και ικανότητες επίκτητες. 

* Θέσε συγκεκριμένους στόχους. Φράσεις του τύπου "φάε υγιεινά", "σταμάτα να είσαι ευέξαπτη" ή "μην αγοράζεις ότι βρίσκεις μπροστά σου" είναι γενικόλογες κι ελάχιστα θα σε βοηθήσουν. Κάνε μικρά βήματα προόδου και σκέψου πιο ειδικά. Θα μπορούσες για παράδειγμα να κάνεις την αρχή βάζοντας μια μερίδα λαχανικών μαζί με κάθε σου γεύμα ή βάζοντας φρένο στον εαυτό σου και βάζοντας πρόγραμμα ακόμη και στο πόση ώρα θα ξοδέψεις στο ίντερνετ και τα κοινωνικά δίκτυα. Η αυτοσυγκράτηση θέλει κόπο αλλά δε γίνεται με μιας. Μικρά - μικρά βηματάκια... 

* Απόφυγε τον πειρασμό, όπου είναι δυνατό. Για παράδειγμα, μην αγοράζεις γλυκά στο σπίτι, μην βγαίνεις για φαγητό με φίλους αν θέλεις να κάνεις δίαιτα ή μην βγαίνεις για ένα διάστημα με καπνιστές αν θέλεις να κόψεις το τσιγάρο. 

Σκέψου μελλοντικά και μην αφήνεις τον πειρασμό να σε πάει πίσω. Για να αντιμετωπίσεις τον κάθε πειρασμό κάνε πρόβες με διάφορα σενάρια και με το πώς θα αντιδρούσες για να μη βρεθείς απροετοίμαστη.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)