5 τρόποι που επηρεάζετε τα παιδιά σας χωρίς να το καταλαβαίνετε

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0

Τα παιδιά σας παρατηρούν

Είτε σας αρέσει είτε όχι, τα παιδιά σας σάς κοιτάζουν πάντα. Αυτό δεν χρειάζεται να σας τρομάζει –είναι απλά ένα γεγονός που πρέπει να έχετε υπ'όψιν. Τα παιδιά σας καταλαβαίνουν, περισσότερο από όσο φαντάζεστε, τι συμβαίνει γύρω τους. Βλέπουν τα πάντα, όπως το πόση ώρα περνάτε στο κινητό σας συγκριτικά με το πόση ώρα περνάτε μαζί τους. Βλέπουν πώς μιλάτε με και για τους γείτονές σας, βλέπουν πώς συμπεριφέρεστε στους υπαλλήλους καταστημάτων, ξέρουν πώς λειτουργείτε υπό πίεση (και όταν οδηγείτε) και βλέπουν καθημερινά πώς αντιδράτε σε διαφορετικές καταστάσεις.
Αυτό μπορεί να σας ακούγεται... τρομακτικό, όμως είναι θετικό. Γιατί σας δίνει την δυνατότητα να δείξετε στα παιδιά σας το «καλό». Αφήστε τα να παρατηρήσουν την αγάπη και την φροντίδα σας προς τους άλλους, τον σεβασμό και την καλοσύνη σας. Αφήστε να δουν ποιο είναι το σωστό και τι σημαίνει να λειτουργείς πάντα καλοπροαίρετα. Τα παιδιά μαθαίνουν από τα παραδείγματα. Γίνετε το παράδειγμα που χρειάζονται τα παιδιά σας.

Τα παιδιά σας ακούν

Μπορεί να μην το πιστεύετε, όμως τα παιδιά σας είναι εξαιρετικοί ακροατές. Μπορεί να μην ακούν όλα αυτά που θέλετε να ακούν, και αυτό ίσως το κάνουν σκόπιμα, αλλά ακούνε όλα τα άλλα. Σας ακούνε όταν λέτε στην φίλη σας πόσο θυμωμένη είστε με τον άνδρα σας. Σας ακούν όταν λέτε ένα μικρό ψέμα για να αποφύγετε να κάνετε μία χάρη σε έναν γείτονα. Σας ακούνε όταν φωνάζετε στον οδηγό του διπλανού αυτοκινήτου και ακούνε ιδιαίτερα τις λέξεις που επιλέγετε να χρησιμοποιήσετε στον τόνο που επιλέγετε να χρησιμοποιήσετε.
Τα παιδιά μας ζούνε στο σπίτι μας, κατοικούν στον πιο ιδιωτικό μας χώρο και ακούν ό,τι κι αν λέμε. Και αυτό μπορεί να σας ακούγεται τρομακτικό –αλλά δεν χρειάζεται. Αν τα παιδιά ακούνε αυτά που λέμε εκτός συζήτησης μαζί τους, φανταστείτε πόσο μπορείτε να αναβαθμίσετε την ζωή τους όταν σας ακούν να μιλάτε για εκείνα και για άλλους με θετικό και όμορφο τρόπο. Είναι σημαντικό οι λέξεις που χρησιμοποιείτε για εκείνα και για άλλους να μην έρχονται σε αντίθεση μεταξύ τους. Ως γονείς είναι σημαντικό να αφήνουμε τα παιδιά μας να μας ακούν να μιλάμε με καλοσύνη, γιατί μόνο έτσι θα μάθουν και εκείνα να μιλούν όμορφα. Τα παιδιά επηρεάζονται άμεσα από τα λόγια μας, ακόμα κι όταν ξέρουμε ότι μας ακούνε.

Τα παιδιά σας εσωτερικεύουν

Επειδή τα παιδιά παρατηρούν και ακούν διαρκώς, εσωτερικεύουν τα πάντα. Μας κοιτάζουν σαν δασκάλους τους (ακόμα κι αν δεν θέλουν να το παραδεχτούν) και ό,τι λέμε και κάνουμε έχει σημασία για εκείνα. Αν τους πούμε ότι είναι χαζά, θα το πιστέψουν. Αν μας ακούσουν να το λέμε για άλλους, θα το πιστέψουν ακόμα περισσότερο. Κι αν τους φερόμαστε σαν να είναι χαζά... κάποια στιγμή θα φέρονται κι εκείνα έτσι.
Αυτό σημαίνει εσωτερίκευση: Να παίρνουν μια ιδέα ή μία συμπεριφορά και να την κάνουν μέρος της φύσης τους, είτε μαθαίνοντάς την είτε, ασυνείδητα, υιοθετώντας την. Τα παιδιά μας παίρνουν πολύ σοβαρά όσα λέμε ή κάνουμε, ακόμα κι αν δεν συνειδητοποιούν ότι το κάνουν. Οι πράξεις μας και τα λόγια μας, όπως τα παρατηρούν μεγαλώνοντας, θα τα βοηθήσουν να διαπλαστούν ως ενήλικες. Αυτά που κάνετε και αυτά που λέτε, λοιπόν, μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο.

Τα παιδιά σας βγάζουν συμπεράσματα

Τα παιδιά βγάζουν διαρκώς συμπεράσματα βάσει των παρατηρήσεών τους. Έχουν υπέροχα μυαλά και τους αρέσει να εκλογικεύουν, ενώ χρησιμοποιούν διαρκώς στοιχεία και την λογική τους για να βγάλουν συμπεράσματα για την ζωή. Ενώ προσπαθούν να κατανοήσουν τον κόσμο, τα παιδιά πολύ σπάνια βασίζονται μόνο στις δηλώσεις μας. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να πείτε στο παιδί σας ότι το αγαπάτε, αλλά αν δεν του το δείχνετε με πράξεις, αυτό θα βγάλει το συμπέρασμα ότι δεν είστε ειλικρινείς. Από την άλλη, αν λέτε στο παιδί σας ότι πιστεύετε σ'εκείνο και του δείχνετε έμπρακτα την υποστήριξή σας στις προσπάθειές του να γίνει αυτό που θέλει να γίνει, θα ξέρει ότι μπορεί να βασίζεται σ'εσάς. Είναι αυτά που λέτε και που κάνετε που κάνουν την διαφορά.

Τα παιδιά σας προσαρμόζονται

Τα παιδιά προσαρμόζονται διαρκώς στο περιβάλλον τους. Και αυτό είναι εξαιρετικό. Γιατί σημαίνει ότι αν χρειάζεται να κάνετε μια αλλαγή στην σχέση σας μαζί τους, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε, γιατί τα παιδιά σας θα προσαρμοστούν και θα είναι ευγνώμονες για τον νέο σας εαυτό. Θα παρατηρήσουν ότι προσπαθείτε να αλλάξετε, θα σας ακούσουν να εξηγείτε το πλάνο σας να γίνετε μια καλύτερη εκδοχή του εαυτού σας για εκείνα, θα εσωτερικεύσουν πόσο σημαντικά είναι για εσάς και θα συμπεράνουν ότι προσπαθείτε σκληρά να γίνετε όσο το δυνατόν καλύτερος γονιός. Μπορεί να πάρει λίγο χρόνο, αλλά έτσι είναι οι αλλαγές. Το υπέροχο με τα παιδιά είναι ότι θα είναι εκεί, σε κάθε σας βήμα.
Τα παιδιά μας είναι έξυπνα. Έχουμε μια εξαιρετική ευκαιρία να γίνουμε ένα θετικό παράδειγμα για εκείνα. Τι παράδειγμα ήσασταν εσείς σήμερα; Μην ξεχνάτε –σας βλέπουν!
Περισσότερα θέματα για γονείς εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)