Η 14χρονη που παρακαλάει για ευθανασία κι έχει συγκλονίσει τον κόσμο

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0
Συγκίνηση έχει προκαλέσει η ιστορία ενός 14χρονου κοριτσιού από τη Χιλή, το οποίο πάσχει από κυστική ίνωση και κάνει παράκληση στην πρόεδρο της χώρας να της επιτραπεί η ευθανασία. Η Βαλεντίνα Μορέιρα τράβηξε τα βλέμματα των ανθρώπων εντός και εκτός Χιλής, αφού πόσταρε το youtube ένα βίντεο όπου και έκανε έκκληση στην πρόεδρο της Χιλής Μισέλ Μπάσλετ. "Ζητώ επειγόντως να μιλήσω με την πρόεδρο γιατί κουράστηκα να ζω με αυτή την ασθένεια και αυτή είναι το μοναδικό πρόσωπο που μπορεί να επιτρέψει την ευθανασία για εμένα" αναφέρει με σταθερή φωνή  και ειλικρίνεια που προκαλεί σοκ. Η μικρή Βαλεντίνα εξηγεί στο βίντεο πως έχει ήδη χάσει τον μεγαλύτερο αδερφό της από την ίδια ασθένεια.
Δείτε το συγκινητικό βίντεο εδώ:

Η προεδρία της Χιλής ανταποκρίθηκε φυσικά στο κάλεσμα της μικρής Βαλεντίνας και έτσι η Πρόεδρος της χώρας επισκέφτηκε το κορίτσι και τους γονείς της στο νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται. Παρά το γεγονός πως η κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες από την επίσκεψη, φρόντισε να μην δώσει περισσότερες πληροφορίες για όσα συζητήθηκαν στο δωμάτιο του νοσοκομείου.

Εκπρόσωπος της Προέδρου παρόλα αυτά τόνισε πως το αίτημα της μικρής δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. "Είναι αδύνατο μην μας καταβάλει το συναίσθημα από το αίτημα του κοριτσιού. Αλλά είναι επίσης αδύνατο να πραγματοποιήσουμε την ευχή της". Η ίδια μιλώντας και παλιότερα σε χιλιανή εκπομπή είχε δηλώσει πως θέλει να πεθάνει και να δωρίσει τα όργανά της. Όπως φαίνεται η Χιλή, όπως και οι περισσότερες χώρες στον κόσμο άλλωστε απαγορεύουν δια νόμου την ευθανασία.

Ο πατέρας της, Φρέντι, δήλωσε πως υποστηρίζει το αίτημα της κόρης του, παρά το γεγονός πως παραδέχτηκε πως έκλαιγε όλη τη νύχτα όταν την πρωτοάκουσε να εύχεται να πεθάνει. "Είναι πολύ δύσκολο, αλλά πρέπει να σεβαστούμε την απόφασή της γιατί εκείνη είναι που υποφέρει από την ασθένεια" ανέφερε.
Το υπουργείο Υγεία της Χιλής επικοινώνησε με την οικογένεια και φρόντισε να παρέχει ψυχολογική, αλλά και ιατρική υποστήριξη, μεταφέροντας το κορίτσι σε ειδική παιδιατρική μονάδα. Ο πατέρας της Βαλεντίνα δήλωσε πως θα συνεχίσει τις επαφές με την Πρόεδρο Μπάσλετ, έτσι ώστε να την κάνει να "ακούσει την ιστορία της"."Έχω ήδη χάσει τον 6χρονο γιο μου επειδή δεν είχα αρκετά χρήματα. Τώρα, η κόρη μου απλά ζητά να πεθάνει με αξιοπρέπεια" λέει ο άτυχος πατέρας.

Η κυστική ίνωση είναι μια ασθένεια που καταστρέφει τα ζωτικά όργανα, ιδιαίτερα τους πνεύμονες, προκαλώντας φλεγμονές και καταστρέφοντας τους ιστούς. Η μικρή Βαλεντίνα αντιμετωπίζει δυσλειτουργία στο πάγκρεας, το συκώτι και τους πνεύμονες και είναι απογοητευμένη από την έλλειψη επιλογών που θα της επέτρεπαν να ζήσει αξιοπρεπώς. "Είναι αποκαμωμένη, όλοι είμαστε, αλλά αν θέλει να συνεχίσει τον αγώνα της, θα είμαι εκεί στο πλευρό της" δηλώνει ο πατέρας της. 

Περισσότερα θέματα από τον κόσμο εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)