10 εκπαιδευτικές δραστηριότητες για το παιδί στο σπίτι

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0
Εμπνευσμένες από τη Μοντεσοριανή εκπαίδευση, οι παρακάτω δραστηριότητες παροτρύνουν το παιδί να σκέφτεται μόνο του, δίνοντάς του την ευκαιρία να ασχοληθεί με απλά καθημερινά αντικείμενα, τα οποία μπορούν να αποτελέσουν εξαιρετικά εργαλεία μάθησης μέσα από το παιχνίδι.

Σακουλάκι μυστηρίου

Ένα σακουλάκι μυστηρίου πρέπει να περιέχει 4-5 αντικείμενα με τα οποία το παιδί είναι εξοικειωμένο (π.χ. μία πετρούλα, μία κηρομπογιά, ένα κουκουνάρι). Σκοπός είναι να βάλει το χέρι του μέσα στο σακουλάκι, να τα πιάνει ένα-ένα και να προσπαθεί να βρίσκει τι είναι το κάθε αντικείμενο, χωρίς να το δει.

Μαθαίνω να μετρώ

Σε ένα τραπέζι μοιράστε αντικείμενα σε διαφορετική αριθμητική ποσότητα (π.χ. 5 αμύγδαλα, 2 μήλα, 10 μολύβια). Σε χαρτάκια γράψτε αριθμούς και ζητήστε από το παιδί να αντιστοιχίσει αντικείμενα με αριθμούς.

Καλάθια ανακάλυψης

Σε διαφορετικά καλάθια βάλτε αντικείμενα όμοια ή και διαφορετικά μεταξύ τους, που να προέρχονται π.χ. από κάθε δωμάτιο του σπιτιού. Στη συνέχεια ζητήστε από το παιδί να πει τι ομοιότητες και τι διαφορές έχουν τα αντικείμενα αυτά μεταξύ τους (π.χ. ένα καλάθι μπορεί να έχει μαχαιροπίρουνα και 1 οδοντόβουρτσα), πού τα βρίσκουμε και ποια είναι η λειτουργική τους αξία.

Μικρο-κεντήματα

Ένα χαρτόνι, δύο κλωστές και μία μεγάλη βελόνα είναι τα μόνα που θα χρειαστείτε για αυτή τη δραστηριότητα, η οποία απευθύνεται σε παιδιά Δημοτικού, μέσω της οποίας μάλιστα μπορεί να προκύψει και κάποια πολύ όμορφη χειροτεχνία!

Παρατηρώ την φύση

Έχετε έναν μεγάλο μεγεθυντικό φακό; Αρκεί, για να τον βάλει το παιδί πάνω από φυσικά αντικείμενα (φύλλα, καρπούς, φρούτα και λαχανικά) και να τα παρατηρήσει σε βάθος μεγαλύτερο από αυτό που βλέπει κανείς με γυμνό μάτι. Σίγουρα θα ενθουσιαστεί.

Γράμματα και μανταλάκια

Πανέξυπνο παιχνίδι για παιδιά που μαθαίνουν να γράφουν και να διαβάζουν. Τα παιδιά καλούνται να αντιστοιχήσουν με τα σωστά μανταλάκια τα γράμματα λέξεων που θα έχετε γράψει σε χαρτί. Αν θέλετε να κάνετε το παιχνίδι λίγο πιο δύσκολο μπορείτε να γράφετε λέξεις σε χαρτί παραλείποντας ένα ή δύο γράμματα, τα οποία θα πρέπει το παιδί να συμπληρώσει με το σωστό μανταλάκι.

Το σκουλικο-κουμπί

Θέλετε να μάθετε στο παιδί να κουμπώνει μόνο του τα πουκάμισα και τα παντελόνια του; Το παιχνίδι αυτό θα δώσει τη λύση με τον πιο διασκεδαστικό τρόπο και θα κρατήσει για αρκετή ώρα απασχολημένο το παιδί. Θα χρειαστεί να ράψετε στην άκρη μιας κορδέλας ένα κουμπί και να ανοίξετε κουμπότρυπες σε κομμάτια υφάσματος. Το παιδί θα πρέπει να περνά το κουμπί μέσα από κάθε κουμπότρυπα.

Μαθαίνω τις γεύσεις

Η δραστηριότητα αυτή σκοπό έχει να μάθει σε παιδιά προσχολικής ηλικίας να διαχωρίζουν τις 4 βασικές γεύσεις: Ξινό, γλυκό, πικρό και αλμυρό. Γι'αυτό θα χρειαστεί να γεμίσετε ένα μπολάκι με 1-2 φέτες λεμόνι, ένα άλλο με σοκολάτα, ένα τρίτο με κράκερς και ένα τέταρτο με λίγο κακάο (χωρίς ζάχαρη φυσικά). Στη συνέχεια ζητήστε από το παιδί να δοκιμάσει την κάθε γεύση, να την αναγνωρίσει, ενώ μπορείτε να σκεφτείτε μαζί κι άλλα τρόφιμα που εντάσσονται στην κάθε ομάδα γεύσεων.

Στραγγιστήρι και καθαριστές πίπας

Ένα απλό στραγγιστήρι για μακαρόνια και μερικά πολύχρωμα στικς «καθαριστές πίπας», τα οποία θα βρείτε σε καταστήματα που πωλούν υλικά για χειροτεχνίες, είναι τα μόνα που χρειάζεστε για να απασχοληθεί ένα 2χρονο παιδί για ώρα. Η δραστηριότητα αυτή σκοπό έχει να εξασκήσει την λεπτή κινητικότητα του παιδιού.

Μαθαίνω το σώμα μου

Ένας εξαιρετικός τρόπος για να μάθει το παιδί Νηπιαγωγείου ή Δημοτικού το κάθε μέρος του σώματός του, με την βοήθεια ενός χαρτονιού που θα κόψετε σε σχήμα σώματος και με μερικά ταμπελάκια –χαρτάκια, πάνω στα οποία θα γράψετε το όνομα του κάθε μέρους του σώματος. Με τον τρόπο αυτόν το παιδί θα μάθει να ονοματίζει σωστά το κάθε μέρος του σώματος.
Περισσότερα θέματα για γονείς εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)