15 παρανοήσεις που διδάσκονται στο σχολείο

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0
15 παρανοήσεις που διδάσκονται στο σχολείο

Φαίνεται ότι πολλά από τα πράγματα που θεωρούμε δεδομένα σαν κοινή γνώση, απλά δεν είναι αλήθεια. Και πολλά από αυτά τα λεγόμενα γεγονότα μας τα δίδαξαν στο σχολείο. Ορίστε λοιπόν 15 λανθασμένες αντιλήψεις για τον κόσμο.


1. Το νερό δεν είναι μπλε επειδή αντανακλά τον ουρανό

15 παρανοήσεις που διδάσκονται στο σχολείο - dailyarticle.gr
Το νερό φαίνεται μπλε γιατί το καθαρό νερό είναι ένα μπλε χημικό. Το μπλε χρώμα προκαλείται από την μοριακή δομή καθώς και από την επιλεκτική απορρόφηση και σκέδαση του φάσματος του φωτός. Οι ακαθαρσίες και άλλα στοιχεία όπως η άλγη και το πλαγκτόν μπορούν να δημιουργήσουν παραλλαγές στο χρώμα. Το νερό φαίνεται καθαρό σε ένα φλιτζάνι ή σε μια ρηχή λίμνη γιατί είναι μόνο ελαφρώς μπλε και δεν υπάρχει μεγάλος όγκος νερού.

 

2. Πρέπει να πίνουμε 8 ποτήρια νερό την ημέρα

15 παρανοήσεις που διδάσκονται στο σχολείο - dailyarticle.gr
Οι ειδικοί συμφωνούν ότι χρειαζόμαστε 8 ποτήρια νερό ημερησίως. Αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι υποθέτουν ότι ο όρος «ποτήρι» μπορεί να σημαίνει οποιοδήποτε μέγεθος ποτηριού. Η πραγματική ποσότητα που χρειαζόμαστε είναι περίπου 2 λίτρα νερό κάθε μέρα.
Αλλά δεν χρειάζεται να πίνεις απλά νερό, δεδομένου ότι υπάρχει σε πολλά ροφήματα (όπως οι χυμοί και το τσάι) καθώς και σε τρόφιμα όπως τα φρούτα και τα λαχανικά.
Η πιο σωστή δήλωση: πιες όταν νιώθεις ότι διψάς.

 

3. Το φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι η αιτία της υπερθέρμανσης του πλανήτη

15 παρανοήσεις που διδάσκονται στο σχολείο - dailyarticle.gr
Το φαινόμενο του θερμοκηπίου παίρνει συχνά αρνητική φήμη εξαιτίας της σύνδεσης του με την υπερθέρμανση του πλανήτη, αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν θα μπορούσαμε να ζήσουμε χωρίς αυτό.
Το φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι η διαδικασία με την οποία η υπέρυθρη ακτινοβολία από τον Ήλιο, που αντανακλάται στην επιφάνεια της Γης, απορροφάται από αέρια του θερμοκηπίου όπως το νερό, το διοξείδιο ή το όζον. Αυτά τα αέρια παγιδεύουν την θερμότητα, ρυθμίζουν το κλίμα και είναι απαραίτητα για την επιβίωση μας.
Η ανθρωπογενής παγκόσμια υπερθέρμανση προκαλείται από την ανθρώπινη δραστηριότητα που προκαλεί περισσότερα αέρια του θερμοκηπίου από αυτά που είναι απαραίτητα. Τελικά, περισσότερα αέρια σημαίνει περισσότερη απορρόφηση υπέρυθρης ακτινοβολίας, η οποία αυξάνει σταδιακά την θερμοκρασία της Γης πέρα από την «κανονική».

 

4. Τα διαμάντια είναι κατασκευασμένα από συμπιεσμένο άνθρακα

15 παρανοήσεις που διδάσκονται στο σχολείο - dailyarticle.gr
Η ιδέα ότι τα διαμάντια σχηματίζονται από την μετατροπή  του άνθρακα εξακολουθεί να είναι μια ευρέως διδασκόμενη έννοια, αλλά είναι λάθος. Η παρανόηση οφείλεται στο γεγονός ότι τα διαμάντια και ο άνθρακας είναι και τα δυο κατασκευασμένα από το ίδιο υλικό. Ωστόσο, ο άνθρακας προέρχεται από φυτά και τα περισσότερα διαμάντια υπάρχουν πολύ πριν από την εμφάνιση οποιουδήποτε ζωντανού φυτού στην Γη.
Το υλικό από το οποίο δημιουργούνται τα διαμάντια προέρχεται από την τήξη των πετρωμάτων στον ανώτερο μανδύα της Γης και πρέπει οι συνθήκες όπως η χημεία, η πίεση και η θερμοκρασία, να είναι σωστές.

 

5. Χρησιμοποιούμε μόνο το 10% του εγκεφάλου μας

15 παρανοήσεις που διδάσκονται στο σχολείο - dailyarticle.gr
Μια καλύτερη δήλωση θα ήταν ότι συνήθως χρησιμοποιούμε μόνο το 10% του εγκεφάλου μας κάθε φορά. Διαφορετικές δραστηριότητες χρησιμοποιούν διαφορετικά μέρη του εγκεφάλου μας. Για παράδειγμα, η επίλυση ενός μαθηματικού προβλήματος χρησιμοποιεί διαφορετική ισχύ του εγκεφάλου από ότι η παρακολούθηση μιας ταινίας ή το μαγείρεμα. Κατά την διάρκεια της ημέρας, οι περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν όλα τα μέρη του εγκεφάλου.

 

6. Ο Πολικός Αστέρας είναι το φωτεινότερο αστέρι

15 παρανοήσεις που διδάσκονται στο σχολείο - dailyarticle.gr
Αν προσπαθείς να βρεις τον δρόμο σου στην άγρια φύση το βράδυ ακολουθώντας το φωτεινότερο αστέρι, το πιθανότερο είναι να χαθείς. Ο Polaris, γνωστό και ως Πολικός Αστέρας, δεν είναι στην πραγματικότητα και τόσο φωτεινός και μετά βίας φαίνεται από την αυλή σου.
Το φωτεινότερο αστέρι στον ουρανό (εκτός από τον Ήλιο) είναι ο Σύριος, που βρίσκεται στον αστερισμό Canis Major.

 

7. Δεν υπάρχει βαρύτητα στο διάστημα

15 παρανοήσεις που διδάσκονται στο σχολείο - dailyarticle.gr
Παρατηρώντας τους αστροναύτες να κάνουν τεράστια βήματα για την ανθρωπότητα στη Σελήνη είναι εύκολο να υποθέσεις ότι δεν υπάρχει βαρύτητα στο διάστημα. Στην πραγματικότητα, οποιοδήποτε αντικείμενο με μάζα ασκεί βαρυτική έλξη και το διάστημα είναι γεμάτο με αντικείμενα. Η δύναμη αυτής της έλξης εξαρτάται  από την μάζα και την απόσταση.
Οι αστροναύτες που βρίσκονται σε τροχιά εξακολουθούν να υπόκεινται στην βαρύτητα της Γης, αλλά είναι χωρίς βάρος επειδή βρίσκονται σε συνεχή κατάσταση ελεύθερης πτώσης, καθώς περιστρέφονται γύρω από την Γη. Περπατώντας στη Σελήνη, οι αστροναύτες δεν βρίσκονται πλέον σε κατάσταση ελεύθερης πτώσης και έτσι υπόκεινται στην βαρύτητα της Σελήνης – περίπου το ένα έκτο της δύναμης της Γης.

 

8. Το Σινικό Τείχος φαίνεται από το διάστημα

15 παρανοήσεις που διδάσκονται στο σχολείο - dailyarticle.gr
Με μήκος 9.000 χιλιόμετρα, το Σινικό Τείχος είναι το μακρύτερο, κατασκευασμένο από τον άνθρωπο, αντικείμενο στην Γη και συχνά αναφέρεται ότι μπορεί να φανεί από το διάστημα, ακόμα και από το Φεγγάρι. Αλλά και η NASA και ο πρώτος αστροναύτης της Κίνας έχουν δηλώσει ότι αυτό είναι αδύνατο.
Το Σινικό Τείχος είναι ακανόνιστο και στενό, περίπου 10 μέτρα πλάτος κατά μέσο όρο και είναι δύσκολο να ξεχωρίσει από το γύρω περιβάλλον. Το να μπορείς να το βλέπεις από τη Σελήνη είναι ισοδύναμο με το να βλέπεις μια τρίχα από απόσταση 2.688 μέτρα.

 

9. Οι εποχές είναι αποτέλεσμα της ελλειπτικής τροχιάς της Γης

15 παρανοήσεις που διδάσκονται στο σχολείο - dailyarticle.gr
Αν αυτό είναι αλήθεια, ο χειμώνας θα ήταν θερμότερος από το καλοκαίρι, μιας και η Γη είναι πιο κοντά στον Ήλιο τον Ιανουάριο από ότι τον Ιούλιο. Και εκτός αυτού, η διαφορά στην απόσταση είναι σχετικά μικρή.
Οι εποχές προκαλούνται από την κλίση της Γης, που σημαίνει διάφορα μέρη του πλανήτη κλίνουν κοντά (καλοκαίρι) ή μακριά (χειμώνας) στον Ήλιο σε διαφορετικές χρονικές στιγμές του έτους. Η κλίση καθορίζει το ύψος του Ήλιου στον ουρανό και την ποσότητα ηλιοφάνειας που λαμβάνει μια συγκεκριμένη τοποθεσία. Για αυτό είναι χειμώνας στην Αυστραλία όταν είναι καλοκαίρι στην Ευρώπη.

 

10. Κόκκινο, κίτρινο και μπλε είναι τα βασικά χρώματα

15 παρανοήσεις που διδάσκονται στο σχολείο - dailyarticle.gr
Τα βασικά χρώματα είναι στην πραγματικότητα κόκκινο, πράσινο και μπλε (RGB). Πιο συγκεκριμένα, τα βασικά χρώματα του φωτός είναι RGB και τα βασικά χρώματα της χρωστικής είναι Cyan, Magenta και Yellow (CMY).
Αντίθετα με τα RGB και CMY, το κόκκινο, κίτρινο και μπλε δεν μπορεί να αναπαράγει όλα τα χρώματα του ορατού φάσματος.

 

11. Ο Κολόμβος ανακάλυψε την Αμερική

15 παρανοήσεις που διδάσκονται στο σχολείο - dailyarticle.gr
Στις 2π.μ., 12 Οκτωβρίου 1492, στεριά φάνηκε μπροστά από το καράβι “Pinta” και η ανακάλυψη της Αμερικής αποδόθηκε στον Χριστόφορο Κολόμβο.
Αλλά οι ιθαγενείς είχαν εγκατασταθεί στην Αμερική πριν από τον Κολόμβο (προφανώς). Υπάρχουν επίσης αποδείξεις ότι οι Πορτογάλοι εξερευνητές επισκέφτηκαν την Αμερική και χαρτογράφησαν την περιοχή το 1424. Επιπλέον, ο Νορβηγός εξερευνητής Leif Erikson πάτησε το πόδι του στο Newfoundland του Καναδά πολύ πριν το 1492. Απομεινάρια  από οικισμούς των Βίκινγκς βρέθηκαν το 1963 και χρονολογούνται περίπου μισό αιώνα πριν τον Κολόμβο.

 

12. Ο Edison εφηύρε την λάμπα

15 παρανοήσεις που διδάσκονται στο σχολείο - dailyarticle.gr
Στην πραγματικότητα, οι ιστορικοί υποστηρίζουν ότι υπάρχουν 22 εφευρέτες του λαμπτήρα πυρακτώσεως πριν από τον Thomas Edison, ξεκινώντας από τον Sir Humphry Davy στις αρχές του 19ου αιώνα.
Αλλά το 1878, ο Edison προκάλεσε τον εαυτό του και τους εργαζόμενους του να παράγουν έναν εμπορικό λαμπτήρα με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, με βάση τις εργασίες των εφευρετών πριν από αυτόν. Τον Οκτώβριο του 1979, δημιουργώντας ένα εξαιρετικά υψηλό κενό μέσα σε μια λάμπα και χρησιμοποιώντας ένα νήμα άνθρακα, κατέθεσε αίτηση διπλώματος ευρεσιτεχνίας στις Η.Π.Α. για την πρώτη υψηλής αντοχής λάμπα που μπορεί να καίει για εκατοντάδες ώρες.
Έτσι, αν και δεν εφηύρε στην πραγματικότητα τον λαμπτήρα, παρήγαγε την πρώτη του εμπορική έκδοση για καθημερινή χρήση.

 

13. Ο Γουτεμβέργιος εφηύρε την τυπογραφία

15 παρανοήσεις που διδάσκονται στο σχολείο - dailyarticle.gr
Χάρη στον Johannes Gutenberg, ο δυτικός πολιτισμός απολαμβάνει βιβλία για αιώνες και μόλις τώρα άρχισαν να αντικαθιστούνται από e-books.
Αλλά ο Γουτεμβέργιος δεν ήταν ο πρώτος που εφηύρε την τυπογραφία. Η τεχνολογία εκτύπωσης προέρχεται από την Κίνα το 593 μ.Χ.
Ο Γουτεμβέργιος ωστόσο, ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος που την χρησιμοποίησε το 1493 και κατά πάσα πιθανότητα την επινόησε ανεξάρτητα από τους Κινέζους. Αλλά αντίθετα με την ανατολίτικη κουλτούρα, οι εκτυπώσεις είχαν μεγαλύτερη επιρροή στην Δύση, κάνοντας τους ανθρώπους να πιστεύουν ότι εφευρέθηκε στην Ευρώπη.

 

14. Ο Ναπολέων ήταν κοντός

15 παρανοήσεις που διδάσκονται στο σχολείο - dailyarticle.gr
Στην πραγματικότητα, ο Ναπολέων είχε το μέσο ύψος ενός Γάλλου εκείνης της εποχής. Η σύγχυση προήλθε από την διαφορά στις μετρήσεις: και οι Άγγλοι και οι Γάλλοι χρησιμοποιούσαν τις ίντσες (pouces στα Γαλλικά), αλλά η pouce ήταν λίγο μακρύτερη από την Αγγλική ίντσα. Μετά τον θάνατο του Ναπολέοντα, η αυτοψία που έγινε από Γάλλους και Άγγλους γιατρούς και μετρήθηκε σε Αγγλικές ίντσες αντί για Γαλλικές, ένα λάθος το οποίο η Βρετανική προπαγάνδα ήταν ευτυχής να διαδώσει.
Επιπλέον, ο Ναπολέων συχνά περιβάλλονταν από ψηλούς σωματοφύλακες, καθώς ήταν απαίτηση της Βασιλικής Φρουράς. Οι στρατιώτες του τον αποκαλούσαν “Le Petit Caporal” (Ο μικρός δεκανέας), το οποίο ήταν περισσότερο ένας όρος αγάπης παρά μια περιγραφή του ύψους του.

 

15. Οι νυχτερίδες είναι τυφλές

15 παρανοήσεις που διδάσκονται στο σχολείο - dailyarticle.gr
Παρά τα μικροσκοπικά τους μάτια και το νυχτερινό τρόπο ζωής, καμία από τα 1.100 γνωστά είδη νυχτερίδας είναι τυφλή και ενώ οι περισσότερες βασίζονται στην ακοή τους για να κυνηγήσουν, μερικές χρησιμοποιούν κυρίως την όραση τους. Οι επιστήμονες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι νυχτερίδες μπορούν να ξεχωρίσουν διαφορετικά σχέδια και σχήματα και πιθανόν και χρώματα.

Περισσότερες αλήθειες εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)