Η ιστορία του Ρούντολφ, του ταράνδου του Άγιου Βασίλη

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0

Το έλκηθρο του Άγιου Βασίλη το σέρνουν 8 τάρανδοι, οι Ντάσερ, Ντάνσερ, Πράνσερ, Βίξεν, Κόμετ, Κούπιντ, Ντόνερ και Μπλίτσεν. Η ιστορία βασίζεται στο ποίημα του 1823 "A Visit from St. Nicholas", που αποτελεί τη βάση της δημοτικότητας των ταράνδων ως χριστουγεννιάτικα σύμβολα, όπου ο Ντόνερ και ο Μπλίτσεν αρχικά ονομαζόντουσαν Dunder και Blixem.

Ο Ρούντολφ ο τάρανδος -που στην Ελλάδα το μεταφράσαμε σαν ελαφάκι- είναι γνωστός ως ο 9ος τάρανδος του Άγιου Βασίλη.

Ο Ρούντολφ εμφανίστηκε το 1939 σε ένα βιβλίο γραμμένο από τον Robert L. May και εκδόθηκε από τον οίκο του Montgomery Ward.

Ο οίκος διένειμε παιδικά βιβλία σαν παιδικά χριστουγεννιάτικα δώρα. Το 1939, ο Ward ζήτησε από έναν υπάλληλο του να φτιάξουν το δικό τους βιβλίο. Ο 34χρονος Robert L. May έγραψε την ιστορία του Ρούντολφ και πουλήθηκαν αμέσως 2,4 εκατομμύρια αντίτυπα. Μ¨εχρι το 1946 είχαν πουληθεί 6 εκατομμύρια αντίτυπα.

Ο May δοκίμασε το βιβλίο στην 4χρονη κόρη του Barbara, που το λάτρεψε.

Όταν ο γαμπρός του May, στιχουργός Johnny Marks, έγραψε τους στοίχους και τη μελωδία για το "Rudolph the Red-Nosed Reindeer", γεννήθηκε το φαινόμενο Ρούντλοφ. Πολλοί μουσικοί το απέρριψαν, φοβούμενοι μην συνδεθούν με τον μύθο του Άι Βασίλη, το τραγούδι ηχογράφησε τελικά ο Gene Autry το 1949, παρά τις διαφωνίες της συζύγου του. Εκείνη τη χρονιά το τραγούδι πούλησε 2 εκατομμύρια αντίτυπα, κατατάσσοντας το δεύτερο τραγούδι με τις περισσότερες πωλήσεις όλων των εποχών, πίσω από το "White Christmas" του Bing Crosby.


Περισσότερα χριστουγεννιάτικα θέματα εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)