Συμβουλές για να οργανώσετε τέλεια το χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0
Αν είστε αγχώδης, το επικείμενο γιορτινό τραπέζι έχει ήδη αρχίσει να σας προκαλεί μικρές κρίσεις πανικού – ιδιαίτερα αν όλο το βάρος της προετοιμασίας έχει πέσει στους ώμους σας. Με σύμμαχό σας την καλή οργάνωση, η προετοιμασία του γιορτινού τραπεζιού θα διεξαχθεί ομαλά και άνευ απροόπτων και πανικού. Διαβάστε 10 χρήσιμες συμβουλές οργάνωσης για να μην τρέχετε την τελευταία στιγμή.


Καλεσμένοι

Συμβουλή #1
Η καλή σας διάθεση είναι επαινετή, αλλά δεν μπορούν να παρευρεθούν οι πάντες στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι! Λάβετε υπ'όψη σας το μέγεθος του τραπεζιού και επιλέξτε με φειδώ τους… υπερτυχερούς που θα φιλοξενήσετε.
Συμβουλή #2
Αφού αποφασιστεί ποιοι θα είναι οι μεγάλοι νικητές, φροντίστε να μάθετε αν έχουν κάποια περίεργη διατροφική συνήθεια (πολύς κόσμος είναι χορτοφάγος για παράδειγμα) ή κάποια αλλεργία. Αν χρειαστεί να πραγματοποιήσετε αλλαγές στο προγραμματισμένο χριστουγεννιάτικο μενού, καλό θα ήταν να το μάθετε έγκαιρα.

Ψώνια

Συμβουλή #3
Πότε θα κάνετε τα ψώνια σας; Μια καλή χρονική στιγμή για να κάνετε τα ψώνια του τραπεζιού, είναι δύο με τρεις -το πολύ- ημέρες το πρωί. Έτσι, το κρέας, τα λαχανικά, τα φρούτα και τα γαλακτοκομικά σας θα είναι φρέσκα όταν θα σερβιριστούν.
Συμβουλή #4
Οι συνταγές σας είναι θα είναι ο οδηγός! Κάνοντας τη λίστα με τα ψώνια, συμβουλευτείτε τις συνταγές του γιορτινού μενού. Μ’ αυτό τον τρόπο, θα αποφύγετε τον κίνδυνο να ξεχάσετε να αγοράσετε κάτι απαραίτητο.
Συμβουλή #5
Αν αισθάνεστε ότι δεν είστε ειδικός στα κρασιά, μην αγχωθείτε. Πάρτε το μενού σας μαζί στην κάβα! Εξηγήστε στον κατάλληλο άνθρωπο τι σκοπεύετε να προσφέρετε στους καλεσμένους σας και εκείνος θα κάνει την καταλληλότερη πρόταση για το φαγητό, αλλά και την τσέπη σας.
Συμβουλή #6
Βάλτε φρέσκα λουλούδια στο τραπέζι σας! Προσθέστε φρέσκα λουλούδια στη λίστα με τα ψώνια. Τα λουλούδια είναι η ομορφότερη κι η πιο ζωντανή διακόσμηση – και, επιπλέον, θα σας λύσουν τα χέρια, αφού είναι μάλλον και η γρηγορότερη.

Προετοιμασία φαγητού

Συμβουλή #7
Για τη γαλοπούλα (και όποιο άλλο κρέας μαγειρέψετε): είναι σημαντικό να αφήσετε τη γαλοπούλα να ξεπαγώσει φυσικά. Ανάλογα με το μέγεθός της, θα χρειαστεί από δύο έως μία ημέρα. Σημειώστε κι αυτό λοιπόν στη λίστα όσων έχετε να κάνετε την προ-προ-παραμονή των Χριστουγέννων!
Συμβουλή #8
Λίγο πριν την άφιξη των καλεσμένων σας, εσείς και η κουζίνα σας θα βρίσκεστε στον πυρετό των προετοιμασιών! Φροντίστε να έχετε ήδη κάνει ότι μπορεί να γίνει από νωρίς. Ψιλοκόψτε και αποθηκεύστε στο ψυγείο λαχανικά και μυρωδικά, τρίψτε τυριά και καθαρίστε ρόδια έγκαιρα.

Διακόσμηση τραπεζιού

Συμβουλή #9
Ένα χριστουγεννιάτικο τραπέζι δεν αρκεί να είναι χριστουγεννιάτικο, πρέπει και να φαίνεται χριστουγεννιάτικο! Αν έχετε όρεξη για χειροτεχνίες, μπορείτε να «παίξετε» με τις πετσέτες του τραπεζιού. Δείτε πώς να τις κάνετε να μοιάζουν με χριστουγεννιάτικο δέντρο!
Επειδή πρόκειται για μια διαδικασία χρονοβόρα, πρέπει να γίνει κάποιες μέρες πριν το τραπέζι – για να μη χαλάσουν τα… έργα τέχνης σας, βάλτε τα απλωμένα σε ένα δίσκο. Μπορείτε επίσης να ζητήσετε από τα παιδιά να το κάνουν για ‘σας.

Η σημαντικότερη συμβουλή

Συμβουλή #10
Το γιορτινό τραπέζι πρέπει να είναι ευχάριστο τόσο για τους καλεσμένους, όσο και για ‘σας! Δεν είστε υποχρεωμένη να τα κάνετε όλα μόνη! Ζητήστε ευγενικά βοήθεια από αυτούς που αγαπάτε και χαρείτε την ομαδική δουλειά! 

Περισσότερα χριστουγεννιάτικα θέματα εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)