Οι πιο περίεργες γειτονιές του κόσμου

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0
Μπορεί όνειρο του καθενός να είναι να ζει σε μια φιλήσυχη γειτονιά, ωστόσο υπάρχουν και κάποιοι που πιθανότατα έχουν άλλα κριτήρια ή απλώς ποτέ δεν είχαν δικαίωμα επιλογής.
Από την πόλη της αναρχίας, στη γειτονιά των σκουπιδιών και από το Roswel στην κοινότητα των συνταξιούχων. Ακολουθούν, οι πιο περίεργες αλλά και τρομακτικές γειτονιές του κόσμου και οι ιστορίες πίσω από αυτές.

Kowloon Wall, Hong Kong

Την αποκαλούσαν “πόλη της αναρχίας”, μιας και δεν υπαγόταν σε καμία γνωστή δομή. Η Kowloon Walled City, παραμένει ο πλέον πυκνοκατοικημένος αστικός ιστός που γνώρισε ποτέ ο πλανήτης. Περίπου 50.000 άνθρωποι συνωστίζονταν  σε 28.000 τετραγωνικά μέτρα, στην πόλη που στα καντονέζικα έμεινε γνωστή ως “πόλη του σκότους”. Για κάθε πολίτη της “πόλης” αντιστοιχούσαν μόλις 3,5 τετραγωνικά μέτρα με τις συνθήκες της καθημερινής διαβίωσης να γίνονται ολοένα και πιο άθλιες από άποψης υγιεινής.

Gibsonton, Florida

Αυτή η πόλη ακριβώς νότια της Tampa. Στις δόξες του υπήρξαν πολλά αξιοθέατα και τσίρκο. Σήμερα έχουν μείνει ορισμένα απομεινάρια του πάρκου… και φυσικά βρομιά και εγκληματικότητα.

Manshiyat Naser, Cairo

Το Manshiyat Naser της Αιγύπτου είναι η πόλη με τα περισσότερα σκουπίδια στον πλανήτη. Παρόλα αυτά, οι ντόπιοι ανακυκλώνουν το 90% των σκουπιδιών τους, περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο κάτοικο οικιστικού ιστού στον πλανήτη.

Roswell, New Mexico


Η πόλη έγινε η Μέκκα για τους θεωρητικούς της συνωμοσίας. Η κάποτε ήσυχη πόλη του Νέου Μεξικού έγινε το επίκεντρο του μεγαλύτερου “κυνηγιού” εξωγήινων στην ιστορία μετά τις αναφορές του τοπικού τύπου ότι ένας ιπτάμενος δίσκος είχε συντριβεί στην έρημο.Το 1947, η εικαζόμενη πτώση και περισυλλογή ενός επανδρωμένου μη αναγνωρίσιμου ιπτάμενου αντικειμένου στην περιοχή προκάλεσε πανικό σε όλο τον κόσμο, μέχρι που ο στρατός των ΗΠΑ, διέψευσε τα δημοσιεύματα και ισχυρίστηκε ότι το περιστατικό δεν ήταν τίποτα περισσότερο από την συντριβή ενός μετεωρολογικού μπαλονιού.

Miyakejima, Japan

Το Miyakejima αποτελεί κομβικό σημείο για την ηφαιστειακή δραστηριότητα ολόκληρης της περιοχής. Μόνο τον περασμένο αιώνα τα ηφαίστεια του νησιού έχουν εκραγεί έξι φορές. Για πέντε χρόνια, το Miyakejima ήταν ένας απαγορευμένος τόπος για κατοίκους και επισκέπτες. Έμοιαζε με μια έρημη, νεκρή πόλη που επέζησε της αποκάλυψης: Νεκρά δέντρα, σκουριασμένα αυτοκίνητα και ετοιμόρροπα εγκαταλελειμμένα κτίρια.

The Villages, Florida

Αμαξίδια του γκολφ είναι τα μόνα οχήματα που επιτρέπεται να κυκλοφορούν στην περιφραγμένη κοινότητα. Στην περιοχή κατοικούν οι περισσότεροι συνταξιούχοι στην χώρα.

Amsterdam Red Light District, Netherlands

Η “Κόκκινη Συνοικία”, αποτελεί μία “ιδιαίτερη” περιοχή στο κέντρο του Άμστερνταμ, και έναν από τους πλέον πολυσύχναστους τουριστικά προορισμούς της πόλης. Αποτελεί ένα δαιδαλώδες σύνολο από μικρά και στενά δρομάκια, μέσα στο ιστορικό κέντρο, που χαρακτηρίζεται από τον χαμηλό κόκκινο φωτισμό των οικημάτων, απ’όπου και η “διεθνής” ονομασία του. Στα ολλανδικά σημαίνει “η περιοχή με τα μικρά τοιχάκια ή τις μικρές τοίχινες αποβάθρες” , για να τονιστεί η ιστορία της.
Η ζώνη, που περιλαμβάνει περίπου 300 οικήματα (μεγάλα δωμάτια κατ’ουσίαν), καλύπτει περίπου 6.500 τετραγωνικά μέτρα και περιβάλλεται από χράχτεν. Τα οικήματα ενοικιάζονται από τις εργαζόμενες στο συγκεκριμένο χώρο όπου και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.

Coober Pedy, Australia

Η πόλη βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Νότιας Αυστραλίας. Κατά την απογραφή του 2006 ο πληθυσμός της ήταν 1916 κάτοικοι. Η πόλη είναι γνωστή ως η πρωτεύουσα του κόσμου στο Οπάλιο, ενός λίθου για χάρη του οποίου καταφθάνουν στην περιοχή κάθε χρόνο χιλιάδες τουρίστες από όλο τον κόσμο. Το όνομά της προέρχεται από την τοπική διάλεκτο των ιθαγενών και σημαίνει πολύ εύστοχα “λευκός άνθρωπος μέσα σε τρύπα”.

Miracle Village, Florida

Η ονομασία του εν λόγω χωριού είναι “Χωριό θαύμα” ή αλλιώς “Miracle Village”. Κι όμως, ζουν εκεί άνθρωποι που μετατρέπουν τα όνειρα των παιδιών σε εφιάλτες και τους αφαιρούν το δικαίωμα να εξακολουθούν να πιστεύουν στα θαύματα. Άνθρωποι που έχουν καταδικαστεί στο παρελθόν για σεξουαλικά εγκλήματα με θύματα αθώα και ανυπεράσπιστα παιδιά, για τους οποίους οι δικαστικές αρχές της Φλόριντα αναζητούσαν ένα χώρο να εγκαθίστανται αφού εκτίσουν την ποινή τους.
Οι πρώην κατάδικοι προσπαθούν εκεί να συνεχίσουν τη ζωή τους διαμορφώνοντας μια καθημερινότητα που προσπαθεί να λάβει τα χαρακτηριστικά ενός φυσιολογικού βίου, με συμμετοχή σε διάφορες δραστηριότητες, όπως κηπουρική, ζωγραφική, ποδηλασία, εκκλησιασμός και μαθήματα διαχείρισης θυμού.

Slab City, California

Βρίσκεται στην έρημο της California, περίπου 300 χιλιόμετρα νότια από το κοσμοπολίτικο Los Angeles και μια ώρα από τα σύνορα με το Μεξικό. Μοιάζει εξωπραγματική αλλά είναι τόσο αληθινή, όσο κάθε άλλη πόλη των Ηνωμένων Πολιτειών, θεμελιωμένη στα ερείπια της στρατιωτικής βάσης Dunlap Marine Training Facility, που χτίστηκε μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και εγκαταλείφθηκε οριστικά το 1961. Με μια πρώτη ματιά, το Slab City είναι ένα μόρφωμα από αυτοκινούμενα τροχόσπιτα, σκουπίδια και ανθρώπους σε απόγνωση. Και ναι, όλα αυτά υπάρχουν, αλλά υπάρχουν κι άλλα.
Χωρίς τρεχούμενο νερό, τηλέφωνο και ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά και χωρίς καθόλου έξοδα, οι Slabers ζουν μια ανέμελη ζωή, που μοιάζει με αιώνιο camping. Ο χρόνος εδώ δεν έχει σημασία, το άγχος είναι σχεδόν άγνωστη λέξη. Οι Slabers περνούν τη μέρα τους ήρεμα και τα βράδια ανάβουν φωτιές και τραγουδούν σαν ξέγνοιαστοι έφηβοι.
To Slab City έχει αυτοσχέδια βιβλιοθήκη, night club, χώρο προσευχής, πίστα για skateboard… Οι άνθρωποι που ζουν εδώ, συνεχίζουν να ονειρεύονται και να ερωτεύονται.

Περισσότερα θέματα από τον κόσμο εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)