20 καταπληκτικά μέρη που πρέπει να επισκεφτείτε πριν πεθάνετε

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0
Δάση, κορυφές, λίμνες, ποτάμια, πόλεις και χωριά γίνονται όχι μόνο αντικείμενο ονείρου αλλά και μια καρτ ποστάλ για κάθε γούστο! Δείτε 20 καταπληκτικά μέρη που πρέπει να δείτε πριν πεθάνετε.
Γι’ αυτά τα μέρη φαίνεται χρήσιμος ένας αποταμιευτικός λογαριασμός…

  • Ρίο ντε Τζανέιρο
    John Copland/Shutterstock

  • Γνωστό και ως Cidade Maravilhosa, ή η θαυμάσια πόλη. Το Ρίο ντε Τζανέιρο έχει περισσότερες από 20 παραλίες.Βρίσκεται στο μαγευτικό κόλπο Guanabara. Το Άγαλμα του Χριστού Λυτρωτή είναι από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης και βρίσκεται στη κορυφή του λόφου Corcovado, πάνω από το Ρίο ντε Τζανέιρο,στο εθνικό πάρκο του Δάσους Tijuca.

  • Μάτσου Πίτσου
    Chris Howey/Shutterstock

  • Η χαμένη πόλη των Ίνκας είναι σκαρφαλωμένη στην άκρη ενός βουνού των Άνδεων στο νότιο Περού. Χτίστηκε το 1460 και χρησίμευε ως αστρονομικό παρατηρητήριο με αρχείο χρονολόγησης, λατρευτικό κέντρο και ως θερινά ανάκτορα των βασιλέων. Σήμερα πολλές εργασίες αναπαλαίωσης και αποκατάστασης έχουν μετατρέψει το χώρο σε ένα πολύ καλά διατηρημένο αρχαιολογικό μνημείο.

  • Νησιά Γκαλαπάγκος
    sunsinger/Shutterstock

  • Τα νησιά Γκαλαπάγκος είναι αρχιπέλαγος αποτελούμενο από 13 κύρια ηφαιστειακής προέλευσης νησιά, 6 μικρότερα νησιά, και 107 βράχους και νησάκια. Το αρχιπέλαγος ανήκει πολιτικά στην Δημοκρατία του Ισημερινού, χώρα στη βορειοδυτική Νότια Αμερική. Η UNESCO αναγνώρισε τα νησιά Γκαλαπάγκος ως παγκόσμια κληρονομιά το 1978, ενώ αργότερα, το Δεκέμβριο του 2001 αναγνωρίστηκε και ο περιβάλλων ωκεανός.

  • Εθνικό Πάρκο Torres del Paine
    © Peter Guttman
    Tο σημαντικότερο αξιοθέατο της Παταγονίας.Βρίσκεται στο εθνικό πάρκο της Χιλής. Οι θηριώδεις παγετώνες, οι λίμνες, τα πράσινα δάση και τα ποτάμια, πλαισιώνονται από ψηλά βουνά και τους γρανιτένιους στύλους του Torres del Paine, που υψώνονται 2.700 μέτρα πάνω από τις στέπες της Παταγονίας. Στο απαράμιλλης ομορφιάς σκηνικό φιλοξενούνται πάνω από 100 είδη εξωτικών πτηνών, όπως παπαγάλοι και φλαμίνγκο.

  • Ισλανδία
    © Peter Guttman
  • Η Ισλανδία είναι πλαισιωμένη από καταρράκτες και ενεργά ηφαίστεια. Η Ισλανδία είναι το 18ο νησί σε έκταση στον κόσμο, και το δεύτερο μεγαλύτερο στην Ευρώπη μετά τη Μεγάλη Βρετανία Υπάρχει επίσης πληθώρα από γκέιζερ (θερμοπίδακες). Μετά από μία περίοδο αδράνειας, το Γκέιζερ επανήλθε ενεργά μετά από τους σεισμούς του 2000.

  • Παρίσι
    © Ross Brinkerhoff / Fodor’s Travel
    Το Παρίσι, γνωστό και ως η Πόλη του φωτός μία από τις ιστορικότερες πόλεις της Ευρώπης. Προσελκύει κάθε χρόνο εκατομμύρια τουρίστες από όλον τον κόσμο που έρχονται να θαυμάσουν την αρχιτεκτονική της πόλης, τα μνημεία της αλλά και τα πλούσια σε εκθέματα μουσεία του. Σημαντικότερα αξιοθέατα είναι ο Πύργος του Άιφελ, η Αψίδα του Θριάμβου, η Σακρέ Κερ στη Μονμάρτρη, η Παναγία των Παρισίων, το μνημείο της Βαστίλλης, η Πλατεία Βαντόμ, η Πλας ντε Βοζ, τα μουσεία του Λούβρου, του Ορσέ, του Πικάσο, το μουσείο του Ροντέν, το Μπωμπούρ με εκθέματα σύγχρονης τέχνης, το πανεπιστήμιο της Σορβόνης, καθώς και το παλάτι των Βερσαλλιών λίγα χιλιόμετρα έξω από το Παρίσι όπως επίσης και η Eurodisney.

  • Ρώμη
    © Halie Cousineau / Fodor’s Travel
    Έχει σπουδαία ιστορία και αξιοσημείωτη προσφορά στην επιστήμη, τον πολιτισμό και τις τέχνες. Γι’ αυτό το λόγο, καθώς και για τα πολυάριθμα και εξαιρετικής ομορφιάς μνημεία της, της έχει αποδοθεί η προσωνυμία «η αιώνια πόλη». Το ιστορικό της κέντρο έχει καταχωρηθεί στη λίστα των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO από το 1980. Ελάχιστες πόλεις δημιουργούν τόσο θαυμασμό όσο η Ρώμη.Σε κάθε γωνιά υπάρχουν αρχαία μνημεία και μεταγενέστερα δείγματα τέχνης, και όταν απλά κουραστείτε, μπορείτε να πιείτε εσπρέσο σε μια από τις πάμπολλες πλατείες της πόλης.

  • Μαρακές
    Philip Lange/Shutterstock
    Ό,τι έχετε στο μυαλό σας όταν σκέφτεστε την Ανατολή, θα το βρείτε στο Μαρακές. Τη ροζ πόλη, το διαμάντι του Νότου, όπως συνηθίζουν να τη λένε στο Μαρόκο, με τα παζάρια, τις υπαίθριες αγορές, τους κήπους, τα παλάτια και μαζί χρώματα, αραβικά άλογα, τείχη, φοίνικες, πολυτελή ξενοδοχεία. Ξεκίνησε ως εμπορικός σταθμός κατά μήκος των αρχαίων καραβανιών από το Τιμπουκτού. Το Μαρακές έχει το μεγαλύτερο παραδοσιακό παζάρι στο Μαρόκο και την πιο πολυσύχναστη πλατεία σε όλη την Αφρική, την Τζεμάα ελ Φνα.

  • Εθνικό Πάρκο Serengeti
    Theodore Mattas/Shutterstock
    Το εθνικό πάρκο Serengeti προσφέρει ένα από τα καλύτερα θεάματα της άγριας ζωής της Αφρικής, καθώς κάθε χρόνο, πάνω από ένα εκατομμύριο άγρια ζώα μεταναστεύουν από τις βορειότερες περιοχές, στις πεδιάδες του νότου, προσφέροντας κάδρα μοναδικά για τους φωτογραφικούς φακούς! Ακόμα όμως και αν δεν επισκεφτείτε το πάρκο κατά τη διάρκεια της μεταναστευτικής περιόδου, σίγουρα θα αντικρύσετε το υπέροχο θέαμα που είναι τα ζώα της Αφρικής, οι γατόπαρδοι, οι κροκόδειλοι του Νείλου, οι καμηλοπαρδάλεις και πολλά άλλα.

  • Καταρράκτες Βικτώρια
    Przemyslaw Skibinski/Shutterstock
    Οι καταρράκτες Βικτώρια ή Mosi-oa-Tunya (Ο καπνός που βροντάει), βρίσκονται στον ποταμό Ζαμβέζη, στα σύνορα Ζάμπια και Ζιμπάμπουε και είναι οι μεγαλύτεροι στον κόσμο. Τα νερά πέφτουν ορμητικά από ύψος 108 μέτρων, από ένα άνοιγμα που φτάνει τα 1708 μέτρα. Παρά τα εντυπωσιακά νούμερα όμως οι καταρράκτες Βικτώρια δεν είναι ούτε οι πιο ψηλοί ούτε οι πιο πλατείς. Χαρακτηρίζονται όμως οι μεγαλύτεροι στον κόσμο καθώς σχηματίζουν τη μεγαλύτερη επιφάνεια νερού που πέφτει.

  • Πυραμίδες της Γκίζας
    sculpies/Shutterstock
    Οι πυραμίδες της Γκίζας είναι από τα πιο διάσημα και πιο παλιά σωζόμενα κτίρια της ανθρωπότητας. Η κατασκευή χρονολογείται στο 2580 π.Χ. και βρίσκεται στη Νεκρόπολη της Γκίζας. Το σύμπλεγμα πιθανολογείται ότι χρησιμοποιήθηκε για τον ενταφιασμό Φαραώ και κατασκευάστηκε από την τέταρτη δυναστεία των Αιγυπτίων. Στην αρχαία Νεκρόπολη της Γκίζας ανήκουν: η Πυραμίδα του Χέοπα, γνωστή και ως “η Μεγάλη Πυραμίδα”, η λίγο μικρότερη Πυραμίδα του Χεφρήνου και η σχετικά μετρίου μεγέθους Πυραμίδα του Μυκερίνου.

  • Ιερουσαλήμ
    suronin/Shutterstock
    Περιηγηθείτε στα μοναδικά μνημεία και αξιοθέατα της πόλης που συναντώνται οι πολιτισμοί και οι θρησκείες. Είναι μια από τις αρχαιότερες πόλεις της παγκόσμιας ιστορίας. Την ίδρυσαν οι Καναανίτες το 2000 π.Χ. Το 1400 π.Χ. ήταν υποτελής στον Φαραώ της Αιγύπτου. Λόγω των Αγίων Τόπων παρουσιάζει σημαντική τουριστική κίνηση. Αξιοθέατα της αποτελούν το Κάστρο, ο καθεδρικός ναός του Αγίου Ιακώβου του 12ου αιώνα, το Όρος του Ναού, το τέμενος Αλ-Ακσά, ο Τρούλος του Βράχου,το Δυτικό τείχος, το Φρούριο Αντωνία, ο Ναός του Πανάγιου Τάφου, ο κήπος της Γεσθημανής, οι Τάφοι των Βασιλέων και το Όρος των Ελαιών.

  • Πέτρα Ιορδανίας
    Iv Nikolny/Shutterstock
    Πέτρα, για αυτή την πόλη που είναι λαξευμένη μέσα στο βράχο ο Τζον Μπέργκον έδωσε το χαρακτηρισμό «Η ροδοκόκκινη πόλη που είναι αρχαία σαν το μισό το χρόνου”. Η αρχιτεκτονική της πόλης έχει έντονη την επίδραση των Ελλήνων και των Ρωμαίων, ειδικά των τελευταίων που αφού την κατέκτησαν ήθελαν να αφήσουν το στίγμα της εξουσίας τους και σε αυτή τη γωνία της αυτοκρατορίας τους. Τα καλύτερα διατηρημένα κτίρια είναι το θησαυροφυλάκιο ή αλλιώς Χαζνέ Φαραούν με μια πρόσοψη ύψους 40 μέτρων, το Μοναστήρι, το ρωμαϊκό θέατρο χωρητικότητας 15000 ατόμων, τα λουτρά, ο εμπορικός δρόμος, ο βασιλικός τάφος της Υδρίας, ο τάφος του Ρωμαίου στρατιώτη και η πέτρα Ουμ-αλ-Μπιγιάρα.

  • Κωνσταντινούπολη
    Sadik Gulec/Shutterstock
  • Η Κωνσταντινούπολη διετέλεσε πρωτεύουσα αυτοκρατοριών επί 15 αιώνες και αυτό ορίζει την πραγματικότητα της πόλης ακόμη και σήμερα, που Ανατολή και Δύση συνδυάζονται με μοναδική επιτυχία. Η Κωνσταντινούπολη έχει ιστορία χιλιάδων χρόνων και τα σημάδια του πολιτισμού είναι ορατά σε κάθε σημείο της.

  • Ταζ Μαχάλ
    © Peter Guttman
    Το Ταζ Μαχάλ είναι κτισμένο στη νότια όχθη του ποταμού Γιαμούνα κοντά στη πόλη Άγκρα. Το συγκρότημα αναπτύσσεται γύρω από το μαυσωλείο που ανήγειρε ο Σαχ Γιαχάν Μογγόλος αυτοκράτορας (Σάχης) προκειμένου να τιμήσει τη πολυαγαπημένη του σύζυγο Μουμτάζ Μαχάλ που πέθανε το 1631 κατά τη διάρκεια τοκετού.Το Τατζ Μαχάλ σήμερα θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα αρχιτεκτονικά δημιουργήματα παγκοσμίως, δείγμα της ινδομογγολικής αρχιτεκτονικής, που περιλαμβάνεται στα Μνημεία της Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

  • Έβερεστ
    Βρίσκεται μεταξύ Νεπάλ και Θιβέτ και είναι το ψηλότερο βουνό της οροσειράς των Ιμαλαΐων και η κορυφή του το υψηλότερο σημείο της Γης πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, σε υψόμετρο 8.848 μέτρων. Η αίσθηση μπροστά στον μεγαλύτερο γίγαντα του πλανήτη, είναι μοναδική.

  • Μπουτάν
    mygoodpix/Shutterstock
    Εγκλωβισμένο στα Ιμαλάια, ανάμεσα στο Θιβέτ και την Ινδία, το Μπουτάν είναι ένα πραγματικά πολύ ιδιαίτερο μέρος, τόσο μακριά από την καθημερινότητα, απόκοσμο, σιωπηλό, που προσφέρει απόλυτη ηρεμία. Bγαλμένο θαρρείς από ταινία, είναι μια χώρα με λίγους τουρίστες, παραδόσεις που ακόμη καλά κρατούν, μοναχούς ντυμένους στα πορφυρά ιμάτιά τους, παραδοσιακά σπίτια και μοναστήρια και ντόπιους πρόθυμους και ανοιχτούς στη συναναστροφή. Η κυβέρνηση δεν αφήνει παρά συγκεκριμένο αριθμό τουριστών να εισέλθουν στη χώρα κάθε χρόνο και τους υποχρεώνει να πληρώνουν ημερήσιο φόρο και να έχουν οδηγό-ξεναγό, δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο πάρα πολλές ευκαιρίες για εργασία.

  • Σινικό Τείχος
    © Peter Guttman
    Είναι κινεζική οχύρωση που κατασκευάστηκε από το τέλος του 14ου αιώνα μέχρι την αρχή του 17ου αιώνα, κατά τη διάρκεια της δυναστείας Μινγκ, προκειμένου να προστατευθεί η Κίνα από τις επιδρομές από τις μογγολικές και τουρκικές φυλές. Το τείχος συμπληρώνεται από αμυντικούς πύργους-παρατηρητήρια, στους οποίους οι υπερασπιστές των τοίχων μπορούσαν να υποχωρήσουν, σε περίπτωση που βρισκόταν σε δυσχερή θέση. Κάθε πύργος διαθέτει σκάλες και εισόδους ειδικά σχεδιασμένες, έτσι ώστε να προκαλείται σύγχυση στους επιτιθέμενους.

  • Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος
    Debra James/Shutterstock
    Απαρτίζεται από 2.900 ξεχωριστούς υφάλους και 940 νησιά, και εκτείνεται σε μήκος μεγαλύτερο των 2.600 χιλιόμετρων. Ο ύφαλος βρίσκεται στη Θάλασσα των Κοραλλίων, έξω από τις ακτές του Κουίνσλαντ της βορειοανατολικής Αυστραλίας. Είναι ορατός από το διάστημα. Αποτελείται και σχηματίζεται από δισεκατομμύρια μικροσκοπικούς οργανισμούς, τα Κοράλλια, ένα είδος πολύποδων. Ο ύφαλος είναι σημαντική πηγή βιοποικιλότητας.Ο ύφαλος είναι ένας ιδιαίτερα δημοφιλής προορισμός των τουριστών, και εκεί στηρίζεται κυρίως η οικονομική δραστηριότητα της περιοχής.

  • Ανταρκτική
    © Peter Guttman
    Ανταρκτική είναι η νοτιότερη ήπειρος της Γης στην οποία βρίσκεται ο γεωγραφικός Νότιος Πόλος. είναι, κατά μέσο όρο, η πιο κρύα, η ξηρότερη, και η πιο ανεμώδης ήπειρος, ενώ έχει και το υψηλότερο μέσο υψόμετρο από όλες τις άλλες ηπείρους.Η ακτογραμμή της έχει μήκος 17.968 km και χαρακτηρίζεται κατά κύριο λόγο από σχηματισμούς πάγου. Υπάρχει ποικιλία θαλάσσιων ζώων που βασίζονται διατροφικά, άμεσα ή έμμεσα, στο φυτοπλαγκτόν. Μερικά από αυτό είναι πιγκουίνοι, γαλάζιες φάλαινες, όρκες, γιγάντια καλαμάρια και ωταρίδες.

Περισσότερα ταξιδιωτικά θέματα εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)