Επιτραπέζια παιχνίδια που έγραψαν ιστορία

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0

Επιτραπέζια παιχνίδια που έχουν μείνει αξέχαστα

Τίτλοι που χάρισαν και χαρίζουν αμέτρητες ώρες ψυχαγωγίας

Η τύχη, οι γνώσεις, η σκέψη, οι επικοινωνιακές ικανότητες. Όποιες και αν είναι οι δεξιότητες που κάθε επιτραπέζιο παιχνίδι ζητάει, ο παράγοντας ψυχαγωγία είναι πανταχού παρών! 

Οι τίτλοι επιτραπέζιων είναι πάμπολλοι, καθώς αποτελεί μια αγαπημένη δραστηριότητα της ανθρώπινης κοινωνίας εδώ και χιλιετίες. 

Όποια και αν είναι τα γούστα του καθενός -μιας και τα είδη των επιτραπέζιων μόνο λίγα δεν είναι- παρακάτω θα δείτε μια λίστα με αγαπημένα παιχνίδια που μας έχουν μείνει αξέχαστα... Εκτός της λίστας έχουν μείνει παιχνίδια-ορόσημα όπως το σκάκι ή η ντάμα, καθώς είναι μια κατηγορία από μόνα τους.

Μάντεψε ποιος



Δύο παίκτες, ένα ταμπλό με φιγούρες και περιγραφικές ερωτήσεις που απαντώνται με ένα ναι ή όχι, συνθέτουν το σκηνικό ενός εξαιρετικά διασκεδαστικού παιχνιδιού, που συνεχίζει να παίζεται από μικρούς φίλους.

Subbuteo



Το απόλυτο παιχνίδι προσομοίωσης ποδοσφαίρου απέκτησε πλήθος φανατικών παικτών που πάλευαν να συγκεντρώσουν ομάδες αλλά και αξεσουάρ για το γήπεδό τους. Χάρισε αμέτρητες ώρες διασκέδασης με τις φιγούρες με τις χαρακτηριστικές βάσεις...

Μονόπολυ



Το κλασικό παιχνίδι αγοροπωλησίας ακινήτων είναι και ένα από τα πιο δημοφιλή παγκοσμίως. Δίχασε οικογένειες, προκάλεσε έριδες μεταξύ φίλων (δύσκολη η δουλειά του «τραπεζίτη») και προσέφερε άπειρες στιγμές διασκέδασης.

Stratego



Ένα ακόμη παιχνίδι στρατηγικής που συνεπαίρνει μικρούς και μεγάλους. Με τις 40 φιγούρες που κάθε παίκτης ελέγχει πρέπει να βρει και να πάρει τη σημαία του αντιπάλου. 

Hotel



Το αντίπαλον δέον της Μονόπολυ, ανέβαινε κυριολεκτικά επίπεδο καθώς χαρακτηριστικό του γνώρισμα ήταν τα περίφημα ξενοδοχεία που υψώνονταν πάνω στο ταμπλό του παιχνιδιού. Μυθικές πλειοδοτήσεις για το Πρέσιντεντ, σκληρές οικονομικές διαπραγματεύσεις και... προσευχές πριν τη ζαριά, συνθέτουν την εικόνα του δημοφιλούς παιχνιδιού.

Ναυμαχία



Το κλασικό παιχνιδάκι αναμέτρησης δύο παικτών, μπορούσε να κρατήσει το ενδιαφέρον των μικρών ναυάρχων μέχρι να καταφέρουν να ανακαλύψουν και να καταστρέψουν τον αντίπαλο στόλο.

Trivial Pursuit



Ελάχιστοι είναι αυτοί που δεν γνωρίζουν το απόλυτο παιχνίδι γνώσεων. Παρείστικο και διασκεδαστικό προκαλεί τη μνήμη και βάζει δύσκολα ακόμη και στους γνώστες της παρέας.

Risk



Το επιτραπέζιο παιχνίδι κατάκτησης του κόσμου ανέδειξε μεγάλους στρατηγούς, οι οποίοι βέβαια κατηγορούνταν ότι απλά είχαν την τύχη με το μέρος τους, δίδαξε λίγο γεωγραφία και προκάλεσε επικές μονομαχίες.

Ταμπού



Το Ταμπού γράφει τη δίκη του ιστορία, όντας ένα από τα πιο παρείστικα παιχνίδια που σχεδιάστηκαν ποτέ. Οι ομηρικοί αγώνες για να βρεθεί η λέξη χωρίς να χρησιμοποιηθούν οι όροι «ταμπού», καταφέρνουν να εξάπτουν το ενδιαφέρον, την ώρα που η κλεψύδρα αδειάζει...

Jenga



Το επιτραπέζιο παιχνίδι που ούτε γνώσεις, ούτε ιδιαίτερη σκέψη απαιτεί. Αντίθετα ζητάει από εμάς το μέγιστο της επιδεξιότητας που έχουμε, ώστε να αφαιρέσουμε τα τουβλάκια. Βέβαια, μέρος της πρόκλησης και αστείρευτη πηγή διασκέδασης είναι η αφαίρεση του κομματιού εκείνου που θα προκαλέσει κατάρρευση όταν έρθει η σειρά του αντιπάλου!

Σκραμπλ



Τα λόγια περιττεύουν για ένα από τα πιο διάσημα παιχνίδια στον κόσμο που βάζει το μυαλό σε κίνηση για τα καλά. Στο συγκεκριμένο επιτραπέζιο η ηλικία μετράει, όπως φυσικά και το πλούσιο λεξιλόγιο, η ορθογραφική δεινότητα και ο προσεκτικός υπολογισμός για μεγιστοποίηση των πόντων. 

Cluedo



Αγαπημένο παιχνιδάκι για φέρελπις ντετέκτιβ, το Cluedo προσφέρει σε δαιμόνιους ερευνητές τη δυνατότητα να βρουν τις απαντήσεις σε εγκλήματα, συγκεντρώνοντας και συνδυάζοντας τα στοιχεία!

Pictionary



Για το Pictionary ή αλλιώς Σκιτσογραφίες, θα μπορούσε να πει κανείς ότι αφορά μονάχα τα ταλέντα στο σχέδιο. Και όμως, το συγκεκριμένο παιχνίδι γίνεται απείρως διασκεδαστικότερο με τους λιγότερο ταλαντούχους καθώς οι συμπαίκτες του αγωνίζονται να βγάλουν άκρη με τα σκίτσα του!

Σκορ 4



Ένα ακόμη all time classic παιχνίδι, που ξυπνά παιδικές αναμνήσεις και προκαλεί πονοκεφάλους για τη λύση του! Στόχος του παζλ με τις μαθηματικές αναφορές, η τοποθέτηση 4 ίδιου χρώματος δίσκων κάθετα, οριζόντια ή διαγώνια. 

Φιδάκι, Γκρινιάρης



Τα δύο παιχνίδια που «σύστησαν» τους περισσότερους στον κόσμο των επιτραπέζιων δεν είναι άλλα από τον Γκρινιάρη και το Φιδάκι. Ιδιαίτερα εύκολα στο παίξιμο, τα δύο παιχνίδια, μπορεί να φαντάζουν σήμερα απλοϊκά και όμως καταφέρνουν να κερδίζουν την αγάπη των μικρών.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)