Τι σημαίνει η λέξη σκούνα;

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0
 

Η σκούνα είναι ένα ιστιοφόρο σκάφος με δυο ψηλά κατάρτια που η επίσημη ελληνική ονομασία είναι ημιολία (ημιολία ναυς).  Σκούνερ το ονομάζουν οι Αγγλοαμερικάνοι, ενώ στην τρέχουσα γλώσσα των ελλήνων ναυτικών ήταν γνωστός ο τύπος αυτός του πλοίου (εκτός από σκούνα και ημιολία) και ως γολέτα, γολετόμπρικο ή μυοπάρωνας (καταχρηστικά). Η σκούνα ήταν είτε πολεμικό είτε εμπορικό σκάφος.
Η λέξη προέρχεται από την ιταλική (scuna) που με τη σειρά της προέρχεται από τον αγγλικό όρο schooner. Ο όρος schoonerπαρουσιάζει πολλές δυσκολίες ως προς την προέλευσή του. Εμφανίζεται στην Νέα Αγγλία κατά τον 18ο αιώνα στα φημισμένα ναυπηγεία του Gloucesterστην Μασαχουσέτη και ίσως συνδέεται με το ρήμα της σκωτικής scon που σημαίνει κινείται πάνω από τα νερά, ή υπερπηδάει πέτρες.
Αντίστοιχα ο ελληνικός όρος ἡμιολία υπονοεί την φράση ἡμιολία ναῦς, δηλαδή ένα πλοίο με μιάμιση σειρά κουπιών από ένα πολεμικό σκάφος του ναυτικού των ελληνιστικών χρόνων. Ο όρος ἡμιολία είναι το θηλυκό του επιθέτου ἡμιόλιος που σημαίνει ακριβώς ένα αντικείμενο ή μια κατάσταση που περιέχει μιάμιση φορά κάτι. Είναι σύνθετη λέξη από τις λέξεις  ἥμισυς και ὅλοςκαι απαντάται κατά πρώτον στον Πλάτωνα.   
Από την ιστορία του πολεμικού ναυτικού της Ελλάδας είναι γνωστοί οι στολίσκοι ημιολιών (περιπολικά σκάφη 7-30 τόνων) που συγκροτήθηκαν στην Αλεξάνδρεια το 1943 και έδρασαν μέχρι το τέλος του παγκοσμίου πολέμου. 

Δείτε περισσότερες σημασίες λέξεων εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)