Αμφίπολη: “Για πρώτη φορά έχουμε ένα ενιαίο ταφικό σύνολο”, συμφωνούν οι ειδικοί

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0

Αμφίπολη: “Για πρώτη φορά έχουμε ένα ενιαίο ταφικό σύνολο”, συμφωνούν οι ειδικοί

Την ώρα που οι αρχαιολόγοι ελπίζουν η αποκάλυψη των μυστικών του τύμβου της Αμφίπολης να προκύψει από τον τέταρτο θάλαμο, όλοι οι ειδικοί βρίσκουν για πρώτη φορά μία κοινή γραμμή σχετικά με το μεγαλειώδες ταφικό μνημείο.

Όπως αναφέρει το Βήμα της Κυριακής, ο λόφος Καστά δεν είναι ολόκληρος τεχνητός με “φερτά” χώματα, αφού πιστεύουν πως ε ένα μέρος του υπήρχε και ένα φυσικό ύψωμα.
Αυτό που θα πρέπει να διαπιστωθεί είναι το ποιο κομμάτι είναι φυσικό και ποιο τεχνητό, με τις εκτιμήσεις να αναφέρουν πως μετά την κατασκευή του μνημείου, αυτό καλύφθηκε στο επάνω μέρος με χώματα σκεπάζοντας ταυτόχρονα και ένα νεκροταφείο προηγούμενων περιόδων που υπήρχε στο λόφο.

Τι λένε οι ειδικοί

“Η μοναδικότητα του μνημείου αναδεικνύεται από το μέγεθος και τη μορφή του”, εξηγεί στο “Βήμα” ο ομότιμος καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας στο ΑΠΘ, κ. Μιχάλης Τιβέριος, ο οποίος ανήκει στοους ερευνητές που θεωρούν ότι πρόκειται για έναν “ιδιαίτερης μορφής μακεδονικό τάφο”.
Δηλώνει πως είναι ένα μνημείο “μοναδικό ως προς το μέγεθός του”, αφού ο τύμβος έχει ύψος που ξεπερνά τα 23 μ., με τη διάμετρό του να αγγίζει τα 165 μ., την ώρα που ο κτιστός περίβολος που οίζει τον χωμάτινο τύμβο είναι κατασκευασμένος από βάσεις, ορθοστάτες, ανωδομή και επιστέψεις από λευκό μάρμαρο Θάσου.

Σφίγγες και Καρυάτιδες

Ένα άλλο άκρως ενδιαφέρον μορφολογικό στοιχείο είναι οι Σφίγγες, οι οποίες δεν συναντώνται σε άλλους μακεδονικούς τάφους και έχουν ύψος 1.45 μ., το οποίο θα έφτανε περίπου στα 2 μέτρα αν υπήρχαν και τα κεφάλια τους, με κάποιες εκτιμήσεις να συνδέουν τα μεγαλοπρεπή αυτά ευρήματα από μάρμαριο Θάσου με επιρροές από την Ανατολή. 
Στη συνέχεια, το μνημείο αποκτά εξέχουσα σημασία εξαιτίας των δύο αρχαίων κορών που δεπόζουν στον επόμενο θάλαμο, έχοντας ύψος που φτάνει τα 2.27 μ. και ξεχωρίζουν για την εκπληκτική και λεπτομερή απόδοση που έχει επιτευχθεί, ενώ η εικόνα τους έγινε ακόμη περισσότερο επιβλητική όταν αποκαλύφθηκαν και τα βάθρα πάνω στα οποία στέκονται, με ύψος 1.40 μ., πλάτος 1.36 μ. Και πάχος 72 εκατοστά. 

Η μετέπειτα ανακάλυψη των τμημάτων μαρμάρινης θύρας ήταν ένα στοιχείο “αναμενόμενο” για μακεδονικό τάφο, αφού και σε άλλους εντοπίζονται θυρώματα και καμάρες. 

Τεχνική αρτιότητα


Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η άποψη του αναπληρωτή καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας του ΑΠΘ και ανασκαφέα της βεργίνας από το 1958, κ. Παναγιώτη Φάκλαρη. 


Ο κ. Φάκλαρης επισημαίνει πως το μνημείο “είναι μοναδικό επειδή για πρώτη φορά έχουμε ένα ενιαίο ταφικό σύνολο, αφού υπάρχει ένας τεράστιος τύμβος που ορίζεται από έναν εξαιρετικά επιμελημένο περίβολο μήκους μισού χιλιομέτρου, ένα σπουδαίο επιτάφιο μνημείο και το Λιοντάρι”.

Σχετικά με τον τρόπο κατασκευής του, σημειώνει πως “το ταφικό μνημείο χαρακτηρίζεται από τεχνική αρτιότητα και έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά που απαντούν σε άλλους μακεδονικούς τάφους” και δηλώνει ακόμη βέβαιος πως “το ταφικό μνημείο στο λόφο Καστά είναι μακεδονικός τάφος”.

Οι εκτιμήσεις δίνουν και παίρνουν, με την επικεφαλής της αρχαιολογικής ομάδας να αναμένει με αγωνία να μπει στον τέταρτο θάλαμο, που ίσως είναι και ο νεκρικός, δίνοντας επιτέλους απαντήσεις για τα μυστικά του αρχαίου τύμβου...

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)