Ειδικός χώρος νοσηλείας για τον ιό Έμπολα στην Ελλάδα

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0

Ειδικός χώρος νοσηλείας για τον Έμπολα στην Ελλάδα 

Απομονωμένο κτήριο έχει ετοιμαστεί για να «φιλοξενήσει», εφόσον χρειαστεί, κρούσμα του ιού

Σε εγρήγορση βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές και της χώρας μας για το ενδεχόμενο εμφάνισης κρούσματος του ιού Έμπολα εντός των συνόρων. Εκτός από τις συνεχείς συσκέψεις στο υπουργείο Υγείας με τη συμμετοχή του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας και του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), αλλά και τις τηλεδιασκέψεις με εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είναι ήδη έτοιμος ο ειδικός χώρος στον οποίο θα νοσηλευθεί ενδεχόμενο κρούσμα του ιού στην Ελλάδα, έχει ορισθεί το εργαστήριο «αναφοράς» για τον ιό, ενώ σε ετοιμότητα βρίσκεται και το ΕΚΑΒ.
Ειδικότερα, απομονωμένο κτίριο σε χώρο του νοσοκομείου «Αμαλία Φλέμιγκ» έχει ήδη ετοιμαστεί ειδικά, προκειμένου να «φιλοξενήσει», εφόσον χρειαστεί, κρούσμα του ιού Έμπολα στην Ελλάδα. Ήδη έχει τοποθετηθεί ο κατάλληλος ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός και έχουν γίνει οι απαραίτητες προμήθειες αναλώσιμων υλικών ώστε ο χώρος αυτός να είναι απολύτως αυτόνομος σε ενδεχόμενη ενεργοποίησή του. Επιπλέον, έχει ορισθεί και η ομάδα υγειονομικού προσωπικού που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ενδεχόμενο κρούσμα του ιού Έμπολα στη χώρα μας.

Από το καλοκαίρι, το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει εκδώσει οδηγίες προς τους επαγγελματίες υγείας σχετικά με τον χειρισμό ύποπτου κρούσματος του ιού καθώς και για τα συμπτώματα και τα στοιχεία του ιστορικού ενός ασθενούς, που θα πρέπει να κινητοποιήσουν τον μηχανισμό. «Είμαστε σε ένα στάδιο που ο κόσμος πρέπει να ενημερώνεται για τον αιμορραγικό πυρετό Έμπολα», αναφέρει στην «Καθημερινή» η πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Τζένη Κρεμαστινού, η οποία εκφράζει την αισιοδοξία ότι σε περίπτωση που εμφανιστεί κρούσμα του ιού στην Ελλάδα, «θα κυλήσει ομαλά».

Προς το παρόν, συναγερμός για πιθανό ύποπτο κρούσμα του επικίνδυνου ιού έχει σημάνει μόλις μία φορά, τον περασμένο Αύγουστο, και αφορούσε αλλοδαπό ταξιδιώτη. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο «Έμπολα» αποδείχθηκε ελονοσία. Έως και χθες και με βάση τα δεδομένα από την εξάπλωση του ιού αλλά και τις συνεχείς εκτιμήσεις κινδύνου των διεθνών οργανισμών υγείας, η Ελλάδα χαρακτηρίζεται χώρα όπου η πιθανότητα να υπάρξει κρούσμα είναι πολύ μικρή, λόγω απόστασης αλλά και απουσίας απευθείας πτήσης από τις χώρες όπου ενδημεί η νόσος. Ωστόσο, η εμφάνιση του Έμπολα στην Ευρώπη αλλάζει πλέον τα δεδομένα. 
 

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)