Aida Hadzialic: Η Μουσουλμάνα προσφυγοπούλα που έγινε στα 27 της χρόνια υπουργός Παιδείας της Σουηδίας

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0
 
Μόλις στα 27 της έτη, η Aida Hadzialic έγινε η πρώτη Μουσουλμάνα υπουργός της Σουηδίας.
Μόλις 27 ετών, Μουσουλμάνα, παιδί μεταναστών από τη Βοσνία και με σπουδές στις νομικές επιστήμες. Η Aida Hadzialic είναι η νέα υπουργός Παιδείας της Σουηδίας και η πρώτη Μουσουλμάνα που αναλαμβάνει χαρτοφυλάκιο στη χώρα.


Αποτελεί επιλογή της κυβέρνησης των Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων της Σουηδίας που αποτελείται από 12 άντρες και 12 γυναίκες υπουργούς.

Η ίδια έχει τελειώσει το πανεπιστήμιο του Lund και στα 23 της χρόνια ανακηρύχθηκε αντιδήμαρχος της πόλης Halmstad.

Γεννήθηκε το 1987 στην πόλη Foča της Βοσνίας και ακολούθησε τους γονείς της στη Σκανδιναβική χώρα. Η οικογένεια της εγκατέλειψε την Βοσνία λόγω του εμφυλίου πολέμου του 1992 που είχε σαν αποτέλεσμα 200.000 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και χιλιάδες να ξεριζωθούν αναζητώντας ένα νέο μέλλον σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη σαν πρόσφυγες.


  Το 2013 μπήκε στη λίστα με τους 100 πιο σημαντικούς πολίτες της Σουηδίας, καταλαμβάνοντας μάλιστα την 10η θέση.


  Κατά τη διάρκεια του πολέμου που κράτησε 43 μήνες, 2 εκατομμύρια συνολικά πολίτες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Η Σουηδία άνοιξε στις αρχές της δεκαετίας του '90 τα σύνορα της για να δεχθεί τους πρόσφυγες.

Μόνο το 2012 έφτασαν στη χώρα 43.900 αιτούντες ασύλου. Οι περισσότεροι από τη Συρία, το Αφγανιστάν και τη Σομαλία. Οι αριθμοί αυξάνονται συνεχώς.

Σημειώνεται ότι το 15% του πληθυσμού της Σουηδίας έχει ξένη καταγωγή ενώ οι Μουσουλμάνοι είναι περίπου 500.000 επί του συνόλου του πληθυσμού της χώρας.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)