Στον Γάλλο Πατρίκ Μοντιανό το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2014

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0

Από τους σημαντικότερους Γάλλους συγγραφείς, ο νικητής του Νόμπελ Λογοτεχνίας 2014, Πατρίκ Μοντιανό, έχει τιμηθεί μεταξύ άλλων, με το βραβείο Goncourt το 1976.
to-nompel-logotexnias-2014-ston-gallo-patrik-pontiano 
Ο 69χρονος συγγραφέας Πατρίκ Μοντιανό είναι ο μεγάλος νικητής του Νόμπελ Λογοτεχνίας 2014, το οποίο ανακοινώθηκε από τον εκπρόσωπο της Σουηδικής Ακαδημίας σήμερα, Πέμπτη 9 Οκτωβρίου, στις 2 μ.μ. (ώρα Ελλάδος).
Ο Γάλλος συγγραφέας έχει επικεντρώσει σχεδόν το σύνολο του έργου του στο Παρίσι του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και η Σουηδική Ακαδημία τον χαρακτήρισε τον «Μαρσέλ Προυστ της εποχής μας».
Είναι ο 11ος γάλλος συγγραφέας που παίρνει Νόμπελ Λογοτεχνίας. 

Ένα Νόμπελ Λογοτεχνίας για την τέχνη της μνήμης

Σύμφωνα με την Ακαδημία, με το βραβείο αυτό, το οποίο συνοδεύεται από ένα χρηματικό έπαθλο 8 εκατ. σουηδικών κορόνων (περίπου964.000 ευρώ), τιμάται ο Μοντιανό για την «τέχνη της μνήμης, χάρη στην οποία ζωντάνεψε τις πιο ανεπαίσθητες ανθρώπινες ιστορίες κι έφερε στο φως τη ζωή στην Κατοχή».
Ο Γάλλος συγγραφέας έχει επικεντρώσει σχεδόν το σύνολο του έργου του στο Παρίσι του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και η Σουηδική Ακαδημία τον χαρακτήρισε τον «Μαρσέλ Προυστ της εποχής μας».
Τα βιβλία του ασχολούνται με τη μνήμη, τη λήθη, την ταυτότητα και την ενοχή και συχνά διαδραματίζονται εν μέσω της κατοχής της Γαλλίας από τους Γερμανούς Ναζιστές.
«Θα μπορούσε κανείς να πει ότι είναι ο Μαρσέλ Προυστ της εποχής μας», είπε ο Πέτερ Ένγκλουντ, ο μόνιμος γραμματέας της Σουηδικής Ακαδημίας, μιλώντας στους δημοσιογράφους.
Ο Μοντιανό -έργα του οποίου κυκλοφορούν στα ελληνικά- γεννήθηκε το 1945 στο Boulogne-Billancourt από ιταλο-εβραίο πατέρα και βελγίδα μητέρα, ηθοποιό στο επάγγελμα (και με συχνές απουσίες σε τουρνέ). 
Πατρίκ Μοντιανό
Πατρίκ Μοντιανό

Πολυβραβευμένους και αγαπημένος

Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους γάλλους συγγραφείς. Έχει τιμηθεί με το Μεγάλο Βραβείο Μυθιστορήματος της Γαλλικής Ακαδημίας το 1972, με το βραβείο Goncourt το 1976, με τοβραβείο του Ιδρύματος Pierre de Monaco το 1984και με το Μεγάλο Βραβείο Λογοτεχνίας Paul Morand, για το σύνολο του έργου του, το 2000.

Ζωή σαν μυθιστόρημα

Ο αδελφός του Ρουντί πέθανε σε ηλικία 10 ετών. Από το 1967 (χρονιά που άρχισε να ασχολείται συστηματικά με τη λογοτεχνία) έως το 1982) ο Πατρίκ Μοντιανό αφιέρωνε τα βιβλία του στον πρόωρα χαμένο αδελφό του. 
Ο Πατρίκ πήρε μπακαλορεά στο Annecy, αλλά δεν συνέχισε τις σπουδές του. Το πρώτο του μυθιστόρημα «La place de l’Étoile» εκδόθηκε το 1968 και από τότε δεν κάνει τίποτε άλλο εκτός από το να γράφει. Παντρεύτηκε την Dominique Zerhfuss με την οποία απέκτησε δυο κόρες. 

Τα βιβλία του και το σενάριο για τον Λουί Μαλ 

Στα ελληνικά κυκλοφορούν τα βιβλία του: «Οδός σκοτεινών μαγαζιών» (Κέδρος), «Κυριακές του Αυγούστου» (Καστανιώτης), «Ντόρα Μπρούντερ» (Πατάκης), «Η χαμένη γειτονιά» (Χατζηνικολή), «Άνθη ερειπίων» (Οδυσσέας) και «Το άρωμα της Υβόννης» (Λιβάνης).
Έχει γράψει το σενάριο για την ταινία του Λουί Μαλ «Lacombe Lucien». Άλλα έργα του: «La place de l' etoile», «Livret de famille», «Une jeunesse», «De si braves garcons», «Vestiaire de l' enfance», «Voyage de noces», «Un cirque passe», «Du plus loin de l' oubli», «Des inconnues»,«"Paris tendresse».

Δείτε εδώ πού απονεμήθηκε το Νόμπελ Ιατρικής.

Δείτε εδώ πού απονεμήθηκε το Νόμπελ Φυσικής.

Δείτε εδώ πού απονεμήθηκε το Νόμπελ Χημείας. 

Περισσότερα επιστημονικά θέματα εδώ.


Περισσότερα θέματα για βιβλία.

Διαβάστε online και δωρεάν βιβλία στα ελληνικά.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)