Το δημοψήφισμα ανεξαρτησίας της Σκωτίας από τη Μεγάλη Βρετανία

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0


Στις 18 Σεπτεμβρίου οι πολίτες της Σκωτίας θα ψηφίσουν για το μέλλον της χώρας τους. Έπειτα από 307 χρόνια ένωσης της χώρας με την Αγγλία και τη δημιουργία του Ηνωμένου Βασιλείου, οι Σκώτοι θα ψηφίσουν αν η χώρα τους των 5,3 εκατομμυρίων κατοίκων θα γίνει ανεξάρτητη.
Οταν άρχισε η καμπάνια υπέρ της ανεξαρτητοποίησης, έμοιαζε σαν χοντρό αστείο. Αλλά οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι αυτό που πολλοί πίστευαν ότι είναι αδύνατο, μπορεί να συμβεί, και το Ηνωμένο Βασίλειο όπως το ξέραμε να μην συνεχίσει να υπάρχει.
Το δημοψήφισμα καλεί τους πολίτες σε ένα απλό ερώτημα: Πρέπει η Σκωτία να είναι ανεξάρτητη;
Η κυβέρνηση της Σκωτίας, επικεφαλής της οποίας είναι το Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα, δηλώνει ότι πρόκειται για την ευκαιρία μιας γενιάς να δώσει στους πολίτες την ευκαιρία να ελέγξουν τις αποφάσεις που τους αφορούν. «Ενα “ναι” στο δημοψήφισμα σημαίνει ότι το μέλλον της Σκωτίας εναποτίθεται στα δικά μας χέρια», αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη και προσθέτουν ότι στο εξής η ζωή θα είναι καλύτερη και δικαιότερη για τους πολίτες.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον επιθυμεί η Σκωτία να παραμείνει μέρος ενός αδιαίρετου Ηνωμένου Βασιλείου, με την Βόρεια Ιρλανδία. Δηλώνει ότι πρόκειται για μια παράλογη απόφαση των Σκωτσέζων και ότι η παραμονή στο Ηνωμένο Βασίλειο θα τους προσφέρει ασφάλεια και ανάπτυξη. «Δεν υπάρχει επιστροφή» τονίζει.
Οι αγορές πιέζουν τη λίρα
Επειδή το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει γραπτό Σύνταγμα, δεν υπάρχει νόμος για την σχετική διαδικασία απόσχισης και αυτό κάνει τα νερά ακόμη πιο θολά. Τι σημαίνει τυχόν απόσχιση της Σκωτίας για τον υπόλοιπο κόσμο; Ηδη οι τοπικές και διεθνείς αγορές έκαναν αισθητή την αντίδρασή τους και εκτιμούν ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο το Λονδίνο θα πάψει να είναι διεθνής οικονομική πρωτεύουσα.
Τον περασμένο μήνα, 130 μεγάλοι επιχειρηματίες δημοσιοποίησαν μια ανοιχτή επιστολή στην οποία προειδοποιούσαν για τις συνέπειες αβεβαιότητες που θα έχει ένα «ναι» στο δημοψήφισμα, ειδικά για τη ρευστότητα, τις ισοτιμίες, τους φόρους, τα επιδόματα, την σχέση με την Ευρωπαϊκή Ενωση και τη στήριξη των εξαγωγών της Σκωτίας. Την επομένη, 200 άλλοι κορυφαίοι επιχειρηματίες υπέγραψαν ανοιχτή επιστολή στην οποία επιχειρηματολογούσαν υπέρ της ανεξαρτησίας της Σκωτίας.
Η βρετανική λίρα δέχεται ήδη τις πρώτες πιέσεις μετά τη δημοσίευση της δημοσκόπησης που δείχνει ότι το «ναι» στην ανεξαρτητοποίηση κερδίζει έδαφος.
Τι θα γίνει με το ΝΑΤΟ, τα πυρηνικά και την ΕΕ
Αλλά ακόμη και η άμυνα του Ηνωμένου Βασιλείου μπορεί να προσβληθεί, τονίζει σε δημοσίευμά του το CNN Money. Η κυβέρνηση της Σκωτίας δηλώνει ότι θέλει να διώξει τα πυρηνικά όπλα που βρίσκονται στο έδαφός της, καθώς και την υποβρύχια πυρηνική αρμάδα που βρίσκεται στα ύδατά της. «Είναι η σταθερή μας θέση ότι μια ανεξάρτητη Σκωτία δεν μπορεί να έχει πυρηνικά όπλα στο έδαφός της και μόνο υπό αυτή την οπτική μπορούμε να προσεγγίσουμε το ΝΑΤΟ» αναφέρει η κυβέρνηση της χώρας.
Η Σκωτία θα πρέπει να επαναδιαπραγματευθεί την είσοδό της στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ αν ψηφίσει υπέρ της ανεξαρτησίας.
Επίσης, αν η Σκωτία αποσχιθεί αυτό θα μπορούσε να βάλει ιδέες και σε άλλες περιοχές, όπως η Καταλωνία, το Κεμπέκ στον Καναδά και η Κορσική στη Γαλλία.
Περισσότερα νέα από τον κόσμο εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)