Οι πιο μίζερες χώρες του κόσμου - Η Ελλάδα στην τρίτη θέση

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0
Η χώρα μας πετυχαίνει το τρίτο υψηλότερο σκορ στο Misery Index, που μετράει την ανεργία και την ακρίβεια. 

A protester stands in front of policemen outside the headquarters of state television ERT at Agia Paraskevi suburb north of Athens
Το Misery Index (δείκτης δυστυχίας) επινοήθηκε από τον Αμερικανό οικονομολόγο Arthur Okun και είναι το άθροισμα της ποσοστιαίας αύξησης του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή με την επίσημη ανεργία.
Ο δείκτης στηρίζεται στην παραδοχή πως ο πληθωρισμός και η ανεργία έχουν αρνητική επίδραση τόσο στην οικονομία μιας χώρας όσο στον κοινωνικό ιστό.
Ας δούμε τις χώρες με το θλιβερό προνόμιο να έχουν το υψηλότερο σκορ.

 

Βενεζουέλα

Δείκτης δυστυχίας: 59,8 %
Αύξηση Δείκτη Τιμών Καταναλωτή: 52,7%
Ανεργία: 7,1 %

Με την οικονομία να στηρίζεται στις εξαγωγές πετρελαίου και τις ταραχές στους δρόμους σχεδόν συνεχείς, οι τιμές ανεβαίνουν συνεχώς καθώς η εθνικοποίηση βασικών επιχειρήσεων το 2013 έπληξε την οικονομία. 

 

Νότια Αφρική

Δείκτης δυστυχίας: 31,8%
Αύξηση ΔΤΚ: 6.3%
Ανεργία: 25,5%

Αν και είναι από τις πιο ανεπτυγμένες χώρες της ηπείρου, αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα και η ανάπτυξή της είναι προβληματική. Περίπου 6,3 εκατ. κάτοικοί της είναι φορείς του HIV. 

 

Ελλάδα

Δείκτης δυστυχίας: 27,1%
Αύξηση ΔΤΚ: -0,7%
Ανεργία: 27,8%

Η κρίση χρέους έχει ρίξει τη χώρα μας σε ένα είδος εθνικής «κατάθλιψης» το οποίο προσπαθεί εδώ και χρόνια να καταπολεμήσει χωρίς επιτυχία. Η υψηλότατη ανεργία είναι η κύρια αιτία για αυτό. 
 

Ισπανία

Δείκτης δυστυχίας: 24,7%
Αύξηση ΔΤΚ: -0,3%
Ανεργία: 24,5%

Η κρίση χρέους (δημόσιου και ιδιωτικού) συνετέλεσε στο να ανεβεί η ανεργία από το 8% στο 26% μέσα σε 6 χρόνια. Παρά τις προσπάθειες μείωσης του ελλείμματος, οι στόχοι δεν έχουν ακόμα επιτευχθεί. 

 

Αίγυπτος

Δείκτης δυστυχίας: 23,9%
Αύξηση ΔΤΚ: 10,6%
Ανεργία: 13.3%

Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον αραβικό κόσμο έπεσε στη δίνη της κρίσης μετά την πτώση του καθεστώτος του Χόσνι Μουμπάρακ. Η πολιτική αστάθεια που κυριαρχεί έκτοτε (με διαμαρτυρίες, ένοπλες συγκρούσεις, ανατροπή της εκλεγμένης κυβέρνησης κ.λπ.) δεν δίνει ελπίδες βελτίωσης. 

 

Τουρκία

Δείκτης δυστυχίας: 18,12%
Αύξηση ΔΤΚ: 9,3%
Ανεργία: 8,8%

Η οικονομία της χώρας βελτιώθηκε και αναπτύχθηκε εντυπωσιακά μετά το 2002. Προς το παρόν, υπάρχει ανησυχία πως όλο αυτό είναι «φούσκα» που θα σκάσει. Επιπλέον, απρόβλεπτες είναι οι συνέπειες της πολιτικής σύγκρουσης μεταξύ των οπαδών της «ισλαμοποίησης» της πολιτικής της χώρας και εκείνων που στηρίζουν τον κοσμικό χαρακτήρα της. 


 

Κροατία

Δείκτης δυστυχίας: 17,7%
Αύξηση ΔΤΚ: -0,1%
Ανεργία: 17,8%

Αναπτύσσεται συνεχώς και το 2013 έγινε πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το υψηλό δημόσιο χρέος και οι κυρώσεις της ΕΕ εναντίον της Ρωσίας -που πλήττουν τις εξαγωγές της- επιδεινώνουν την κατάσταση.

 

Ουρουγουάη

Δείκτης δυστυχίας: 15.96%
Αύξηση ΔΤΚ: 9,1%
Ανεργία: 6,9%

Από τις πιο σταθερές και ανεπτυγμένες χώρες της Νότιας Αμερικής, είδε την ευημερία της να βελτιώνεται εντυπωσιακά το διάστημα 2004-2008 προτού τη «φρενάρει» η παγκόσμια κρίση. Οι υψηλές τιμές και το σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού που ζει κάτω από το όριο φτώχειας σκιάζουν περαιτέρω την πρόοδό της. 

 

Ουκρανία

Δείκτης δυστυχίας: 14.2%
Αύξηση ΔΤΚ: 12,6%
Ανεργία: 1.6%

Τίποτα ευοίωνο δεν περιμένουμε για το μέλλον αυτής της χώρας που είχε την ατυχία μέσα στην πολιτική της αστάθεια το 2013 να πέσει θύμα των εδαφικών διεκδικήσεων της Ρωσίας και στη συνέχεια να εμπλακεί σε έναν κανονικό εμφύλιο με αυτονομιστές στο έδαφός της. 

 

Κολομβία

Δείκτης δυστυχίας: 13,54%
Αύξηση ΔΤΚ: 2.9%
Ανεργία: 10,7%

Εξάγει ορυκτά και πετρέλαιο, αλλά οι υποδομές της είναι φτωχές και η έλλειψη ασφάλειας είναι εμπόδιο στην ανάπτυξη. Το 32,7% των πολιτών της ζει κάτω από το όριο φτώχειας. 

 

Πορτογαλία

Δείκτης δυστυχίας: 13.03%
Αύξηση ΔΤΚ: -0,9%
Ανεργία: 13,9%

 

Σλοβενία

Δείκτης δυστυχίας: 13,03%
Αύξηση ΔΤΚ: -0.9%
Ανεργία: 13,9%

 

Ιταλία

Δείκτης δυστυχίας: 12,8%
Αύξηση ΔΤΚ: 0,1%
Ανεργία: 12,7%

 

Σλοβακία

Δείκτης δυστυχίας: 12,57%
Αύξηση ΔΤΚ: -0,1%
Ανεργία: 12,7%
 

Ρωσία

Δείκτης δυστυχίας: 12,4%
Αύξηση ΔΤΚ: 7,5%
Ανεργία: 4,9% 

Περισσότερα θέματα από τον κόσμο εδώ.



Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)