Βρέθηκαν και 3 επιστύλια στον τάφο της Αμφίπολης. Διαψεύδει το υπουργείο πολιτισμού ότι βρέθηκαν επιγραφές.

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0
 

Προσδοκίες ότι τα νέα ευρήματα θα αποκαλύψουν πολλά στοιχεία για τον τάφο και το περιεχόμενό του. Κλείνει ο δρόμος προς τον λόφο Καστά. Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στην Αμφίπολη.

Το πρωί κατά τη διάρκεια των ανασκαφικών εργασιών σύμφωνα με πληροφορίες βρέθηκαν 2 επιγραφές και 3 χρωματιστά επιστύλια μέσα στον τάφο του Λόφου Καστά οι οποίες μεταφέρθηκαν στο Μουσείο της Αμφίπολης προκειμένου να διαβαστούν.
Αργότερα όμως όπως έγινε γνωστό η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως τρία επιστύλια (και όχι επιγραφές) με χρώματα, τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες έχουν μεταφερθεί στο Μουσείο Αμφίπολης προκειμένου να συντηρηθούν. Ωστόσο, δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό αν τα επιστύλια φέρουν πληροφορίες για το πρόσωπο που έχει ταφεί στο εντυπωσιακό μνημείο.
Αυτή τη στιγμή η Γενική Γραμματέας του ΥΠΠΟΑ Λίνα Μενδώνη μαζί με το επιτελείο της μελετάνε το εύρημα.
Ανεπίσημες πηγές από το ΥΠΟΟΑ διαψεύδουν την ύπαρξη επιγραφών και επιβεβαιώνουν πως ο θάλαμος πίσω από καρυατiδες είναι με ορθομαρμάρωση, ντυμένος δηλαδή με λευκό μάρμαρο Θάσου, το οποίο και είναι δείγμα μεγάλου πλούτου, αλλά και την εύρεση τριών κομματιών επιστυλίων ιωνικού ρυθμού, με ίχνη μπλε και κόκκινου χρώματος. Τα τρία κομμάτια επιστυλίου, μήκους περίπου 80 εκατ. με 1 μέτρο και ύψους 15 εκατοστών. Τα κομμάτια βρέθηκαν μετά τον δεύτερο διαφραγματικό τοίχο, πίσω από τις Καρυάτιδες, μέσα στο χώμα, κατά την αποχωμάτωση του θαλάμου.
Σε λίγη ώρα αναμένονται και οι σχετικές δηλώσεις. Μετά το εύρημα αυτό οι αρχαιολόγοι έχουν πάρα πολλές προσδοκίες ότι θα δώσει πολλά στοιχεία για τον τάφο και το περιεχόμενο του.
Εδώ και λίγη ώρα ο δρόμος προς την ανασκαφή έχει κλείσει από αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες και έχουν εντυπωσιακά αυξηθεί τις τελευταίες ώρες λόγω των νέων ευρημάτων.

Περισσότερα νέα για την Αμφίπολη εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)