Γλώσσα ΣΤ' Δημοτικού - 3η ενότητα: 28η Οκτωβρίου

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0
Εκπαιδευτικό Υλικό Γλώσσα ΣΤ' Δημοτικού Ενότητα 3: 28η Οκτωβρίου


*Νέο: Βρείτε εδώ πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό για όλες τις ενότητες για τη Γλώσσα ΣΤ' Δημοτικού http://e-didaskalia.blogspot.gr/2014/06/blog-post_4295.html


Διαδραστικά μαθήματα 3ης ενότητας - Σχολικό βιβλίο, θεωρία, γραμματικά φαινόμενα, ασκήσεις, σημειώσεις, παρουσιάσεις, παραγωγή λόγου και εκπαιδευτικά βίντεο σε κάθε κεφάλαιο

Επαναληπτικές ασκήσεις 3ης ενότητας εδώ

Σχολικό βιβλίο

Ασκήσεις

Άσκηση 2. σελ. 43

Ημερολόγιο του πολέμου 1940



  • 15 Αυγούστου: Το εύδρομο «Έλλη» τορπιλίζεται από τους Ιταλούς έξω από το λιμάνι της Τήνου.
  • 15 Οκτωβρίου: Το Γενικό Επιτελείο Στρατού της Ιταλίας αποφασίζει την επίθεση εναντίον της Ελλάδας.
  • 28 Οκτωβρίου: Ο Ιωάννης Μεταξάς απορρίπτει το ιταλικό τελεσίγραφο. Ιταλικές δυνάμεις προσβάλλουν την ελληνο – αλβανική μεθόριο. Τα ελληνικά τμήματα προβάλλουν σθεναρή αντίσταση.
  • 31 Οκτωβρίου: Ο Νίκος Ζαχαριάδης, γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, από τις φυλακές της Κέρκυρας καλεί τον ελληνικό λαό να δώσει όλες του τις δυνάμεις στον πόλεμο που ξεκίνησε.
  • 1 – 2 Νοεμβρίου: Ιταλικά αεροπλάνα βομβαρδίζουν την Κέρκυρα, την Κόρινθο, τη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα, την Πάτρα και άλλες πόλεις.
  • 4 Νοεμβρίου: Ιταλικά στρατεύματα τα παράλια της Ηπείρου, ενώ συναντούν αντίσταση στον τομέα της Πίνδου.
  • 10 Ιανουαρίου 1941: Οι ελληνικές δυνάμεις καταλαμβάνουν την Κλεισούρα.
  • 12 Φεβρουαρίου: Αεροπορικός βομβαρδισμός του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης από την ιταλική αεροπορία.      

  • Άσκηση 2. σελ.45

  • Β΄ Παγκόσμιος πόλεμος
    Πείνα – λιμός
    Κατά τη διάρκεια της κατοχής, οι Έλληνες αντιμετώπισαν μεγάλη πείνα, από έλλειψη τροφής. Το μεγαλύτερο πρόβλημα το είχαν οι μεγάλες πόλεις, όπως η Αθήνα.
    Για πολλούς ο μόνος τρόπος επιβίωσης ήταν να μαζέψουν αγριόχορτα και άλλα φυτά από την εξοχή γύρω από την πόλη. Ύστερα τα έβραζαν, αν υπήρχαν καύσιμα, και τα έτρωγαν αλάδωτα. Τα χόρτα αυτά όμως δεν είχαν θρεπτική αξία.
    Τα παιδιά έψαχναν στους σκουπιδοτενεκέδες για αποφάγια ή περίμεναν κοντά στις εισόδους υπηρεσίας των μεγάλων ξενοδοχείων. Άλλοι μαζεύονταν γύρω από τις πόρτες των εστιατορίων. Μερικοί Γερμανοί αξιωματικοί βασάνιζαν τα πιτσιρίκια πετώντας τους αποφάγια από τα μπαλκόνια και παρακολουθώντας τα να τσακώνονται μεταξύ τους.
    Τα πράγματα έγιναν ακόμα χειρότερα αφού μετά το ζεστό και ξερό καλοκαίρι, ακολούθησε ένας ασυνήθιστα σκληρός και παρατεταμένος χειμώνας. Οι δρόμοι της Αθήνας ήταν χιονισμένοι και τη νύχτα η θερμοκρασία έπεφτε κάτω από το μηδέν. Το κάρβουνο και το ξύλο είχαν γίνει πολύ ακριβά και καμιά φορά ανύπαρκτα, τα σπίτια δε θερμαινόταν σωστά και οι άνθρωποι υπέφεραν από κρυολογήματα, γρίπη και φθίση. Μετά από κάμποσες βδομάδες υποσιτισμού, οι άνθρωποι εξασθενούσαν με ταχύ ρυθμό. Η έλλειψη βιταμινών προκαλούσε οιδήματα και καλόγερους στα χέρια και στα πόδια, τα οποία αν δε θεραπευόταν, απλώνονταν σε όλο το σώμα και στο πρόσωπο. Οι μισές περίπου οικογένειες στις φτωχογειτονιές εμφάνισαν αυτά τα συμπτώματα στις αρχές του 1942.
    Τελικό στάδιο πριν από το θάνατο ήταν μια κατάσταση σωματικής και διανοητικής εξάντλησης. Τότε οι άνθρωποι απλώς κατέρρεαν και ήταν ανήμποροι να ξανασηκωθούν.
    ( πηγή: Mark Mazowov. Στην Ελλάδα του Χίτλερ σελ. 62 – 63 )
    Πείνα – λιμός ( 2 )
    Στα δύσκολα χρόνια της γερμανικής κατοχής, ο κόσμος πέθαινε από μεγάλη πείνα. Οι αποκλεισμένες πόλεις και αρκετά χωριά, ξεκομμένα από τους κάμπους, που τα εφοδίαζαν με σιτάρι, αλάτι & λάδι, υποφέρανε πολύ. Η Αθήνα έγινε τόπος εφιαλτικός αποσκελετωμένων ανθρώπων με πρησμένες κοιλιές που σούρνονταν απεγνωσμένα για φαγητό. Τα δελτία ήταν σχεδόν άχρηστα, αφού ψωμί δεν υπήρχε, τα μαγαζιά τροφίμων κλειστά. Χιλιόμετρα γύρω από την Αθήνα οι φτωχοί αφανίζανε το πράσινο. Οι πλούσιοι ξαπόστελναν τις υπηρέτριές τους με τους οικογενειακούς θησαυρούς σε μακρινά χωριά & νησιά για να βρούνε κάνα καρβέλι ψωμί ή κοτόπουλο. Μαγειρεμένες γάτες σερβίρονταν για κουνέλια.
    Ο καφές αντικαταστάθηκε απ' ένα άγευστο αφέψημα από καβουρντισμένο & αλεσμένο κριθάρι. Άλεθαν σιτάρι ανάμεσα σε δύο μεγάλες πέτρες για να φτιάξουν χοντροκομμένο υποκατάστατο του ρυζιού, το κοφτό. Επειδή το σιτάρι ήταν πολύτιμο για να το χρησιμοποιήσουν για αλεύρι, το άσπρο ψωμί το αντικατέστησε ένα σκληρό καλαμποκίσιο ψωμί, η μπομπότα. Έτρωγαν νερόβραστα όσπρια & χαρούπια.

    Παρουσιάσεις


Πηγή

Διαδραστικά μαθήματα για την 1η ενότητα εδώ.
Διαδραστικά μαθήματα για την 2η ενότητα εδώ.
Διαδραστικά μαθήματα για την 4η ενότητα εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)