Γλώσσα ΣΤ' Δημοτικού Ενότητα 2: Τετράδιο εργασιών - Διαδραστικές ασκήσεις - Κουίζ

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0
Εκπαιδευτικό Υλικό Γλώσσα ΣΤ' Δημοτικού Ενότητα 2: Τετράδιο εργασιών - Διαδραστικές ασκήσεις - Κουίζ


Ενότητα 2: Τετράδιο εργασιών - Διαδραστικές ασκήσεις - Κουίζ


Παραγωγή Γραπτού Λόγου


Ασκήσεις

Άσκηση 1. σελ. 19
Στο ψηλότερο σημείο της πλαγιάς μας περίμενε ένα θέαμα απίστευτο, μπροστά μας υψωνόταν ένα ογκώδες πέτρινο οίκημα, φωταγωγημένο και στολισμένο γιορτινά. Βρισκόμασταν στην είσοδο του παραδοσιακού ξενώνα για τον οποίο τόσα είχαμε ακούσει.
Ανοίγοντας τη βαριά ξύλινη εξώπορτα, βρεθήκαμε στην κεντρική αίθουσα με τη θαυμάσια επίπλωση και το εξαιρετικό πλακόστρωτο δάπεδο. Εδώ ο επισκέπτης βρίσκει ένα ζεστό και φιλόξενο χώρο για φαγητό. Την ευχάριστη όψη του χώρου συμπλήρωναν το πετρόκτιστο τζάκι και τα μεγάλα παράθυρα, που επέτρεπαν στο φως να φτάνει και στην πιο μακρινή γωνιά.
Μια εσωτερική πέτρινη σκάλα οδηγούσε στα δωμάτια του πάνω ορόφου. Στο τέλος της σχηματιζόταν ένα υπέροχο αίθριο, ένας χώρος ιδανικός για ηρεμία. Δεξιά κι αριστερά βρίσκονταν τα δωμάτια του ξενώνα.
Καθένα από τα δωμάτια αυτά ήταν λιτό, αλλά ευρύχωρο και όμορφα επιπλωμένο : το κρεβάτι στο κέντρο και ένα μικρό καθιστικό μπροστά στο παράθυρο. Το πιο εντυπωσιακό όμως ήταν οι κομψές προθήκες που φιλοξενούσαν παλιά αντικείμενα λαϊκής τέχνης.
Από το παράθυρο η θέα ήταν μαγευτική και μας έκοψε την ανάσα. Η περίμετρος του αγροκτήματος ήταν κατάφυτη και μακρύτερα, όσο έφτανε το μάτι μας, απλωνόταν ο ορεινός ηπειρωτικός ορίζοντας : χαμηλές λοφοπλαγιές καλυμμένες με πυκνά δάση από έλατα και καστανιές, και στο βάθος τα άγρια βουνά της Πίνδου.
Άσκηση 2. σελ. 21
Ο επισκέπτης φθάνει και στο τελευταίο δωμάτιο της ξενάγησης του ξενώνα που βρίσκεται στον δεύτερο όροφο. Καθώς ανοίγει την πόρτα αντικρίζει ένα εκπληκτικό θέαμα. Απέναντί της βρίσκεται ένα ξύλινο παράθυρο, που το φως που μπαίνει μέσα από αυτό γεμίζει όλο το δωμάτιο και σου δίνει την αίσθηση ότι βρίσκεσαι στη φύση. Δίπλα από το παράθυρο υπάρχει ένα κρεβάτι με μπρούτζινα κάγκελα, μπρος και πίσω και ροζ μεταξωτά σεντόνια, που πάνω σ' αυτά είναι σχεδιασμένα μεγάλα κόκκινα τριαντάφυλλα. Στον τοίχο, πάνω από το κρεβάτι υπάρχει ένας μεγάλος πίνακας με χρυσή κορνίζα που απεικονίζει τη γέννηση της Θεάς Αφροδίτης. Δίπλα μια ψηλή και μεγάλη ντουλάπα σε παλιό στυλ με ξυλόγλυπτο σκάλισμα στο γείσο της και καθρέφτη στη μία και μοναδική πόρτα της. Οι τοίχοι του δωματίου είναι βαμμένοι σε ανοιχτές αποχρώσεις του ροζ. Σε μια γωνία του δωματίου υπάρχει ένα τραπέζι ροτόντα με ένα μακρύ τραπεζομάντιλο, σε πορφυρό χρώμα πάνω στο οποίο υπάρχουν πάρα πολλές κορνίζες με διάφορα σχέδια με παλιές και σύγχρονες φωτογραφίες των ιδιοκτητών.
Άσκηση 3. σελ. 23
Ενικός αριθμός Πληθυντικός αριθμός
η είσοδος οι είσοδοι
της εισόδου των εισόδων
την είσοδο τις εισόδους
- είσοδο - είσοδοι
Ενικός αριθμός Πληθυντικός αριθμός
η περίμετρος οι περίμετροι
της περιμέτρου των περιμέτρων
την περίμετρο τις περιμέτρους
- περίμετρο - περίμετροι
Άσκηση 4. σελ. 23
Επιρρήματα Φράσεις με προθέσεις
μέσα στην είσοδο
έξω μετά από μια γέφυρα
σε μια μικρή αυλή
από ένα υποβάσταγμα κληματαριάς
από κάτω
από την αυλή
στα δύο πρώτα του πατώματα
από έξω
σε όλο του το μήκος
στο εσωτερικό
σε ένα ανοικτό σκονισμένο ράφι
Άσκηση 5. σελ. 24
Ενικός αριθμός Πληθυντικός αριθμός
η εντύπωση οι εντυπώσεις
της εντύπωσης, εντυπώσεως των εντυπώσεων
την εντύπωση τις εντυπώσεις
- εντύπωση - εντυπώσεις
Ενικός αριθμός Πληθυντικός αριθμός
η διακόσμηση οι διακοσμήσεις
της διακόσμησης, διακοσμήσεως των διακοσμήσεων
τη διακόσμηση τις διακοσμήσεις
- διακόσμηση - διακοσμήσεις
Άσκηση 6. σελ. 24
Οριζόντια : ΑΝΕΛΚΥΣΤΗΡΑΣ, ΚΑΤΑΠΑΚΤΗ, ΔΩΜΑΤΙΟ, ΑΥΛΗ, ΚΡΗΝΗ, ΣΚΑΛΑ.
Κάθετα : ΣΤΕΓΗ, ΠΑΤΑΡΙ, ΤΟΙΧΟΣ, ΜΠΑΛΚΟΝΙ, ΦΕΓΓΙΤΗΣ.
Άσκηση 7. σελ. 25
Πού να είναι άραγε, μέσα… … ή έξω
πατάρι κήπος
σοφίτα βεράντα
υπνοδωμάτιο μπαλκόνι
ισόγειο ταράτσα
σαλόνι κεραμίδια
καθιστικό τέντες
τραπεζαρία ηλιακός θερμοσίφωνας
ανελκυστήρας αυλή
αποθήκη καπνοδόχος
λουτρό παρτέρι
ντουλάπες αίθριο
κελάρι εξώστης
κουζίνα μαντρότοιχος
γραφείο αυλόπορτα
τζάκι
Άσκηση 10. σελ. 27
Ι.Χ. : Ιδιωτικής χρήσης
Η/Υ : Ηλεκτρονικός Υπολογιστής
κτλ. : και τα λοιπά
π.χ. : παραδείγματος χάρη
π.Χ. : προ Χριστού
π.μ. : προ μεσημβρίας
τηλ. : Τηλέφωνο
δ/νση : Διεύθυνση
Άσκηση 11. σελ. 28
ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ, Άνω Περιστέρα, 3ος όροφος, κοντά στο δασάκι, 2υ/δ, πάτωμα πρόσφατα επισκευασμένο. Τιμή : 100.000 €. Πληρ.: κ. Τασία ή κος Παντελής, τηλ. 00-88888888, νωρίς το απόγευμα.
Άσκηση 12. σελ. 29
Στην όχθη, προς το μέρος των καλαμιώνων, υπήρχε ο οικισμός. Μερικές καλύβες στέκονταν πάνω σε πάσσαλους μέσα στο νερό και οι πόρτες τους ήταν ανοιχτές. Θύμιζαν τις καλύβες της λιμνοθάλασσας του Μεσολογγίου, μόνο που αυτές εδώ ήταν χτισμένες η μία κοντά στην άλλη και επικοινωνούσαν μεταξύ τους, καθώς και με τη στεριά, με έναν ξύλινο διάδρομο. Γεμάτος περιέργεια, μπήκα σε μια από αυτές, πέρασα το κατώφλι και κοίταξα ερευνητικά γύρω μου. Το σπίτι είχε μόνο ένα δωμάτιο, που ήταν μαζί χώρος διαβίωσης και αποθήκη. Υπήρχαν προβιές απλωμένες στο καλαμένιο πάτωμα. Μερικά πήλινα δοχεία και στάμνες ήταν ακουμπισμένα στον τοίχο. Ένα μεγάλο καλάθι πλεγμένο από λωρίδες λεύκας βρισκόταν παραδίπλα. Από τα δοκάρια που στήριζαν την αχυρένια σκεπή κρεμόταν ένα μικρό δίχτυ. Σε μια γωνιά βρισκόταν η κουζίνα με τα διάφορα σκεύη και τη φωτιά, που έκαιγε πάνω σε ένα στρώμα χώματος. Βγήκα από την καλύβα γοητευμένος και άρχισα να εξευρενώ και τις διπλανές. Μερικές βρίσκονταν ακόμα στα πρώτα στάδια κατασκευής τους, έτσι ώστε μπορούσα να δω τον ξύλινο σκελετό του τοίχου, πάνω στον οποίο κολλούσε η λάσπη. Και οι οχτώ καλύβες ήταν όλες αντίγραφα του προϊστορικού οικισμού που έχει ανακαλυφθεί στη λίμνη της Καστοριάς, σο χωριό Δισπηλιό, λίγα μόλις χιλιόμετρα έξω από την πόλη. Τις έχουμε αφήσει έτσι, σε διάφορα στάδια κατασκευής, για να φαίνεται « η τεχνολογία της εποχής », μου εξήγησε η αρχαιολόγος που με συνόδευε.

Quiz




Διαδραστικές ασκήσεις






































Πηγή


Διαδραστικά μαθήματα για όλα τα κεφάλαια της 2ης ενότητας εδώ.


Επιπλέον εκπαιδευτικό υλικό για τη Γλώσσα της ΣΤ' Δημοτικού εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)