Ice Bucket Challenge: Τα μπουγελώματα στο Διαδίκτυο και ο φιλανθρωπικός τους σκοπός

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0
Πώς ξεκίνησαν τα «μπουγελώματα» στο Διαδίκτυο
Δείτε τι είναι η νόσος ALS για την οποία γίνεται όλη η καμπάνια μέσω της οποίας έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 13 εκατ. δολάρια ως τώρα.
Κάτι παραπάνω από δυο βδομάδες χρειάστηκε η προσπάθεια του πρώην μπασκετμπολίστα Pete Frates για να ασχοληθεί μαζί του ο Μπιλ Γκέιτς, ο Μαρκ Ζούκεμπεργκ, η Έθελ Κένεντι, η Όπρα Γουίνφρει, ο Λεμπρόν Τζέιμς, ο Κόμπι Μπράιαντ, ο Κριστιάνο Ρονάλντο, ο Τζάστιν Μπίμπερ και εκατοντάδες άλλοι επώνυμοι και ανώνυμοι, που «αποδέχθηκαν την πρόκληση» και μπουγελώθηκαν δημοσίως. 
Ο Pete Frates είναι 29 χρονών και πλέον έχει χάσει την ικανότητα να μιλά. Αιτία είναι το γεγονός που πάσχει από τη νόσο ALS, μια ανίατη ασθένεια, που στα ελληνικά ονομάζεται Αμυοτροφική Πλάγια Σκλήρυνση. Περίπου 30.000 Αμερικανοί υπολογίζεται πως έχουν ALS, μια νόσο που προσβάλει τα κύτταρα των νεύρων του ανθρώπινου οργανισμού και τελικά οδηγεί σε πλήρη παράλυση, ενώ το μυαλό λειτουργεί κανονικά. Από την στιγμή που γίνεται η διάγνωση, εκτιμάται πως ο ασθενής έχει από δύο έως πέντε χρόνια ζωής. 
Μπορεί η ζωή του Pete Frates να άλλαξε ολοκληρωτικά με τη διάγνωση το 2012, όμως εκείνος δεν το έβαλε κάτω. Καθώς τα χρήματα για την έρευνα προκειμένου να βρεθεί η θεραπεία για την ασθένεια δεν είναι αρκετά, σκέφτηκε να δημιουργήσει ο ίδιος μια καμπάνια και να ξεκινήσει την προσπάθεια. 
Η ιδέα είναι απλή: Ρίξε στο κεφάλι σου έναν κουβά με παγωμένο νερό, γράψτο σε βίντεο και ανέβασέ το στα κοινωνικά δίκτυα υπό το hashtag #icebucketchallenge δηλαδή «η πρόκληση με τον παγωμένο κουβά». Παράλληλα, «προκάλεσε» με τη σειρά σου και όσους θέλεις εσύ να κάνουν το ίδιο. Σε διαφορετική περίπτωση, αν το βίντεο δεν ανέβει σε 24 ώρες από την «πρόκληση», η «συμφωνία» λέει πως αυτός που την αθετεί είναι υποχρεωμένος να δωρίσει 100 δολάρια στον οργανισμό που έχουν ιδρύσει οι ασθενείς με ALS και που μάχεται κατά της ασθένειας - χωρίς πάντως να αποκλείονται και τα δυο μαζί, και η δωρεά και το μπουγέλωμα! Με τον τρόπο αυτό, ο κόσμος ενημερώνεται για την ασθένεια, ενώ συγκεντρώνονται και χρήματα υπέρ της έρευνας και των ασθενών. 
Έως την Κυριακή 17 Αυγούστου μέσω της καμπάνιας είχαν συγκεντρωθεί 13,3 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύουν οι New York Times, ενώ η εκστρατεία βρίσκεται στο ζενίθ. 
Ο ίδιος ο Pete Frates δεν έριξε παγωμένο νερό πάνω του, λόγω της ασθένειας. Στο δικό του βίντεο κουνά το κεφάλι του στο ρυθμό του “Ice Ice Baby", του Vanilla Ice. Ο σκοπός του πάντως επετεύχθη και ίσως μέσω αυτού, οι ασθενείς του ASL πλέον να έχουν αύριο μια καλύτερη πιθανότητα στη ζωή.

Περισσότερα νέα από τον κόσμο εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)