Τα καλύτερα καλοκαιρινά χόμπι

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0

Γυμνάσου στην παραλία και αδυνάτισε!


Η παραλία εκτός από ιδανικό μέρος εξάσκησης του καρπού, παίζοντας τάβλι, ή του σαγονιού, τρώγοντας ένα παγωτό χωνάκι, αποτελεί το ιδανικό περιβάλλον για να αποκτήσεις αντοχή, καθαρό πνεύμα, καλή διάθεση δύναμη και να βάλεις τις βάσεις για να μια γεύση από αθλήματα και χόμπι που μπορεί να σας ανεβάσουν και να σας διατηρούν σε φόρμα όλη τη χρονιά! Απόφαση χρειάζεται και… καλή διασκέδαση!
Καταδύσεις: Σήμερα, άνδρες και γυναίκες αγωνίζονται με την ίδια επιτυχία σε καταδύσεις από διάφορα ύψη και σταθερό βατήρα ή τραμπολίνο. Στόχος; η καλύτερη βουτιά και για να είμαστε πιο ακριβείς, η είσοδος στο νερό σε όσο το δυνατόν κάθετη θέση.
Μας αρέσει γιατί: Οι καραδύσεις είναι αναμφίβολα πολύ θεαματικές. Συνδυάζουν δύναμη, ευλυγισία και ακρίβεια, με αποτέλεσμα να «αποτοξινώνεται» η σκέψη σας από την καθημερινότητά της, το σώμα «σφίγγει» και αποκτά μεγαλύτερη ευλυγισία. Ένας καταδύτης πρέπει να έχει τη χαλαρή δύναμη ενός κολυμβητή και την αρμονία στην κίνηση ενός χορευτή.
Τα οφέλη: Οι αθλητές ασκούνται πολλές ώρες έξω από το νερό καλλιεργώντας την ευκαμψία που απαιτεί. Οι καταδύσεις γυμνάζουν αρμονικά όλο το σώμα. Ιδιαίτερα αναπτύσσονται οι μύες των ποδιών (δικέφαλος, τετρακέφαλος, γαστροκνήμιος), της πλάτης και οι κοιλιακοί. Μια ώρα προπόνησης βοηθάει στην απώλεια 200-300 θερμίδων.
Το ήξερες ότι: Αναφορές για καταδύσεις συναντούμε ήδη από το 500 π.Χ, ενώ αναγνωρίστηκαν περισσότερο στους Ολυμπιακούς του Σεντ Λιουις.
Κωπηλασία: Για την κωπηλασία δεν χρειάζεται να ανατρέξουμε σε πηγές αφού είναι τόσο παλιά όσο και η διάθεση του ανθρώπου να μετακινηθεί στην θάλασσα. Στόχος των αθλητών είναι να διατρέξουν μια προκαθορισμένη απόσταση κωπηλατώντας με ένα ή δύο κουπιά ο καθένας στον μικρότερο χρόνο. Υπάρχουν οκτώ διαφορετικά αγωνίσματα ανδρών και έξι γυναικών στο επίσημο πρόγραμμα.
Μας αρέσει γιατί: Είναι δύσκολη. Όποιος έχει δοκιμάσει να κωπηλατήσει έχει αντιληφθεί ότι χρειάζεται μεγάλη δύναμη στα χέρια, αντοχή και συντονισμός. Οι αγώνες είναι συναρπαστικοί, η προσπάθεια στα πρόσωπα των αθλητών φανερή και τα τελευταία μέτρα πολλές φορές συγκλονιστικά.
Τα οφέλη: Η κωπηλασία βοηθάει στην καρδιοαναπνευστική ικανότητα καθώς απαιτεί μεγάλη αντοχή. Χαρακτηρίζεται ως άθλημα αντοχής με υψηλές απαιτήσεις δύναμης και βρίσκεται στην ίδια κατηγορία αθλημάτων όπως η ποδηλασία σε δρόμο, το σκι μεγάλων αποστάσεων και η ορειβασία! Γυμνάζει κυρίως τους μύες των ώμων, των χεριών και της πλάτης αλλά και τους τετρακέφαλους στα πόδια. Σε μια ώρα κωπηλασία μπορεί κάποιος να κάψει από 500-800 θερμίδες.
Το ήξερες ότι: Αγώνες κωπηλασίας πραγματοποιούνταν ακόμη και στην αρχαία Αίγυπτο ενώ ήταν πολύ συνηθισμένοι στην αρχαία Ελλάδα. Το 1896 έκαναν την πρώτη τους εμφάνιση στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Ιστιοπλοΐα: Η ιστιοπλοΐα ως άθλημα έχει συμμετοχή και σε όλους τους Ολυμπιακούς αγώνες. Υπάρχουν εννέα τύποι σκαφών, συμμετέχουν άνδρες και γυναίκες και το πλήρωμα, ανάλογα το σκάφος, μπορεί να αποτελείται από 1 έως 3 άτομα.
Μας αρέσει γιατί: Μας προκαλεί να συμμαχήσουμε με τον αέρα για να νικήσουμε το νερό. Γιατί είναι συναρπαστικό να παλεύεις με τα κύματα χρησιμοποιώντας κυρίως το μυαλό σου αφού ο αέρας αλλάζει από στιγμή σε στιγμή και εσύ πρέπει να είσαι έτοιμος για όλα.
Τα οφέλη: Η ιστιοπλοΐα δεν απαιτεί μεγάλη μυϊκή δύναμη αλλά κυρίως ευλυγισία, ευκαμψία και ευστροφία. Πάντως βοηθάει στην εκγύμναση των μυών χεριών και ποδιών. Μια ώρα ιστιοπλοΐα , ανάλογα τον τύπο του σκάφους, βοηθάει να κάψουμε από 200-400 θερμίδες.
Το ήξερες ότι: Ήδη από τον 4ο αι. π.Χ οι Αιγύπτιοι χρησιμοποιούσαν τη δύναμη του ανέμου για να μεταφέρουν τις σχεδίες τους στον Νείλο. Αργότερα οι Έλληνες, οι Φοίνικες και οι Ρωμαίοι πήραν τα πρωτεία ενώ οι μεγάλοι εξερευνητές τον 14-15ο αιώνα έκαναν μεγάλες ναυτικές δυνάμεις τους Πορτογάλους, τους Ισπανούς και τους Άγγλους.
Θαλάσσιο σκι: Στο θαλάσσιο σκι αγωνίζονται άνδρες και γυναίκες σε τέσσερα αγωνίσματα. Στο σλάλομ, στις φιγούρες στο άλμα και στην σανίδα.
Μας αρέσει γιατί: Είναι γρήγορο και θεαματικό. Διαρκεί λίγο, έχει εναλλαγές και δεν κουράζει. Ιδιαίτερα το άλμα και οι φιγούρες είναι πολύ εντυπωσιακά και προκαλούν ζωηρό ενδιαφέρον.
Τα οφέλη: Το θαλάσσιο σκι βοηθάει στην ανάπτυξη των μυών του πάνω μέρους του σώματος (θωρακικοί, ραχιαίοι , τραπεζοειδείς,) των πάνω άκρων (δικέφαλοι) αλλά και των κάτω άκρων (τετρακέφαλοι). Επίσης συμβάλλει στην ελαστικότητα των αρθρώσεων των γονάτων. Μετά από μια ώρα θαλάσσιο σκι έχετε κάψει 350-500 θερμίδες.
Το ήξερες ότι: Το θαλάσσιο σκι αν και είναι το νεότερο από τα αθλήματα της θάλασσας, γνωρίζει μεγάλη ανάπτυξη αφού μπορεί να το κάνει κάποιος σε πολλές οργανωμένες παραλίες της χώρας.

Περισσότερα καλοκαιρινά θέματα εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)