Τι να προσέχετε στην αγορά τηλεόρασης

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0

 

Όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την αγορά τηλεόρασης

Η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας έχει μετατρέψει την τηλεόραση σε ένα πολυμηχάνημα μέσω του οποίου μπορούμε να απολαύσουμε σε υψηλή ποιότητα βιντεοπαιχνίδια, ταινίες, μουσική και χρήση του διαδικτύου. Όμως πόσο προετοιμασμένοι είμαστε πριν την αγορά της έτσι ώστε να επιλέξουμε το μοντέλο το οποίο θα καλύψει τις ανάγκες μας με το καλύτερο δυνατό τρόπο;

Διάσταση

Αρχικά θα πρέπει να αποφασίσουμε για τη διάστασή της. Με τον όρο διάσταση εννοούμε τη διαγώνιο της οθόνης της τηλεόρασης μετρημένη σε ίντσες (1" = 2,5 cm). Θα πρέπει να τονιστεί ότι στο υπολογισμό της διαγωνίου δεν συγκαταλέγεται το πλαίσιο της τηλεόρασης παρά μόνο η οθόνη στην οποία προβάλλεται η εικόνα.
TV dimension - Διάσταση Τηλεόρασης
Παρότι η επιλογή της διάστασης εμπεριέχει κυρίως υποκειμενικά κριτήρια στη συνέχεια παρατίθεται ένας ενδεικτικός βοηθητικός πίνακας που συσχετίζει τη διάσταση της οθόνης με την απόσταση θέασης.
Πίνακας υπολογισμού διάστασης

Τεχνολογία προβολής εικόνας (Plasma, LED - LCD)

Έχοντας καταλήξει στο μέγεθος, το επόμενο βήμα στην έρευνα αγοράς αποτελεί η επιλογή της τεχνολογίας επεξεργασίας και προβολής εικόνας. Μπορούμε να διαλέξουμε μεταξύ δύο τεχνολογιών : "Plasma" και "LED - LCD".

Plasma ή LED - LCD

Πίνακας Πλεονεκτήματα Μειονεκτήματα Plasma LED -LCD
1Λόγω του φαινομένου "burn in" είναι πολύ πιθανόν να παρατηρηθεί φθορά στο σημείο της οθόνης όπου προβάλλονται τα λογότυπα των καναλιών. Το χρονικό διάστημα που απαιτείται για μία τέτοιου είδους φθορά εξαρτάται από την τεχνολογία κατά του φαινομένου “burn in” που χρησιμοποιεί ο κάθε κατασκευαστής. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι Plasma τηλεοράσεις έχουν βελτιωθεί στο συγκεκριμένο τομέα και το φαινόμενο αυτό δεν είναι το ίδιο έντονο όπως παλαιότερα.
2 Το φαινόμενο αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα αέρια (συνήθως ξένον και νέον) που χρησιμοποιούνται σε αυτές τις τηλεοράσεις για την απεικόνιση των χρωμάτων, εξασθενούν με την πάροδο του χρόνου και δεν επιδέχονται αντικατάστασης.
3 Το χρονικό διάστημα στο οποίο θα παρατηρηθεί η μείωση της φωτεινότητας των Plasma τηλεοράσεων είναι αρκετά μεγάλο, τόσο ώστε είναι πιθανόν να αντικαταστήσουμε την τηλεόραση προτού παρατηρηθεί το φαινόμενο.
4 Ο χρόνος διάρκειας ζωής των LED - LCD τηλεοράσεων εξαρτάται από τον οπίσθιο φωτισμό ο οποίος είναι πιθανόν να μπορεί να αντικατασταθεί όταν αυτό κριθεί απαραίτητο. Όταν ο οπίσθιος φωτισμός εξασθενήσει τότε είναι δυνατόν να παρατηρηθεί αλλοίωση στα χρώματα της τηλεόρασης.
~
Οι LED - LCD τηλεοράσεις αποτελούν εξέλιξη των LCD τηλεοράσεων και η διαφοροποίησή τους έγκειται στη τεχνολογία οπίσθιου φωτισμού. Οι LCD τηλεοράσεις έχουν ως οπίσθιο φωτισμό λαμπτήρες φθωρισμού και είναι υποδεέστερες από πλευράς ποιότητας εικόνας και γωνίας θέασης από τις LED-LCD . Οι LED - LCD τηλεοράσεις στηρίζονται στη τεχνολογία LED η οποία τους επιτρέπει να έχουν καλύτερη αντίθεση εικόνας, μεγαλύτερη πιστότητα στην αποτύπωση χρώματος και καλύτερη απόκριση στην ανανέωση της εικόνας από τις απλές LCD τηλεοράσεις. Ανάλογα με την τοποθέτηση του LED φωτισμού μπορούμε να τις διακρίνουμε περαιτέρω σε “Edge Lit” και “Full Array”.

Edge Lit

Στις Edge Lit LED LCD τηλεοράσεις, ο φωτισμός LED είναι τοποθετημένος στις άκρες του LCD πλαισίου. Οι τηλεοράσεις της συγκεκριμένης υποκατηγορίας είναι συνήθως λεπτότερες και ελαφρύτερες από τις Full Array LED LCD.

Full Array

Στις Full Array LED LCD τηλεοράσεις,ο φωτισμός LED είναι τοποθετημένος πίσω από όλο το LCD πλαίσιο. Οι τηλεοράσεις της συγκεκριμένης κατηγορίας παρουσιάζουν καλύτερη ποιότητα εικόνας, από τις Edge Lit LED LCD, λόγω της μεγαλύτερης αντίθεσης που μπορούν να επιτύχουν μεταξύ σκοτεινών και φωτεινών σημείων κατά την προβολή της εικόνας.

Ανάλυση τηλεόρασης (Full HD ή HD ready)

H ανάλυση της εικόνας που μπορεί να επιτύχει η μελλοντική μας τηλεόραση αναμένεται να είναι το επόμενο χαρακτηριστικό που θα μας απασχολήσει. Με τον όρο ανάλυση αναφερόμαστε στον αριθμό των ξεχωριστών εικονοστοιχείων (pixels) τα οποία συνθέτουν την εικόνα. Η ανάλυση αναπαρίσταται συνήθως από σημειογραφία του τύπου "1366 x 768" Το πρώτο νούμερο "1366" αναφέρεται στον αριθμό των εικονοστοιχείων της τηλεόρασης κατά πλάτος ενώ το δεύτερο "768" καθ' ύψος. Πλέον η συντριπτική πλειονότητα των διαθέσιμων μοντέλων τηλεοράσεων έχουν ανάλυση ίση ή μεγαλύτερη από 1366 x 768. Οι τηλεοράσεις που κυμαίνονται μεταξύ της ανάλυσης 1366 x 768 και 1920 x 1080 χαρακτηρίζονται ως HD Ready ενώ όσες παρουσιάζουν ανάλυση μεγαλύτερη ή ίση από 1920 x 1080 χαρακτηρίζονται ως Full HD. Οι HD Ready τηλεοράσεις μπορούν να προβάλουν ευκρινείς εικόνες, ιδιαίτερα όταν τροφοδοτούνται από HD σήμα (π.χ. Blue Ray Player ή HD τηλεοπτικό κανάλι). Όμως δεν έχουν τη δυνατότητα να προβάλλουν εικόνες εφάμιλλης ποιότητας των Full HD τηλεοράσεων. Θα πρέπει όμως να σημειωθεί ότι οι διαφορές ως προς την ποιότητα της εικόνας δεν είναι αντιληπτές για διαστάσεις μικρότερες των 32".

Δέκτες Σήματος - Κωδικοποίηση

Η αλλαγή στο τρόπο μετάδοσης των τηλεοπτικών σημάτων των καναλιών που έχει συντελεστεί τα τελευταία έτη, μας έχει αναγκάσει να ερευνήσουμε τους δέκτες σήματος με τους οποίους είναι εξοπλισμένη η τηλεόρασή μας. Μπορούμε να διαχωρίσουμε τους δέκτες σε ψηφιακούς και αναλογικούς. Με αναλογικό δέκτη ήταν εξοπλισμένη η παραδοσιακή CRT (τηλεόραση με ιδιαίτερο βάθος) που είχαμε όλοι στο σπίτι τα προηγούμενα χρόνια. Παρόμοιους δέκτες έχουν και τα σύγχρονα μοντέλα τηλεοράσεων αλλά πολύ σύντομα αναμένεται να μην προσθέτουν κάτι επιπλέον στη λειτουργικότητα της τηλεόρασης, αφού όλες οι μεταδόσεις των καναλιών/ υπηρεσιών θα γίνονται ψηφιακά. Οι ψηφιακοί δέκτες μπορούν να διαχωριστούν σε επίγειους (DVB-T), καλωδιακούς (DVB-C) και δορυφορικούς (DVB-S).

Επίγειος Δέκτης (DVB-T)

Ο DVB-T δέκτης είναι απαραίτητος για την παρακολούθηση των νέων ψηφιακών καναλιών της Digea. Θα πρέπει όμως να τονιστεί ότι απαραίτητη, για τον ίδιο σκοπό, είναι και η υποστήριξη της κωδικοποίησης MPEG4. Ο τρόπος αναφοράς στην εν λόγω υποστήριξη ποικίλει ανάλογα με το κατασκευαστή. Σε ορισμένες περιπτώσεις αναφέρεται ρητά ενώ άλλες φορές ο επίγειος δέκτης της τηλεόρασής μας αναφέρεται ως DVB-T2. Εφόσον επιλέξουμε μία τηλεοράση με δέκτη DVB-T που δεν υποστηρίζει τη κωδικοποίηση MPEG4, τότε θα αναγκαστούμε να αγοράσουμε εξωτερική συσκευή (Αποκωδικοποιητής - Ψηφιακός δέκτης) που να επιτελεί τη συγκεκριμένη λειτουργία, εφόσον επιθυμούμε να παρακολουθούμε τα κανάλια της Digea.

Καλωδιακός Δέκτης (DVB-C)

Ο DVB-C δέκτης είναι απαραίτητος για την παρακολούθηση καναλιών/ υπηρεσιών μέσω της σύνδεσης internet που έχουμε στο σπίτι.

Δορυφορικός Δέκτης (DVB-S)

Ο DVB-S δέκτης είναι απαραίτητος για την παρακολούθηση καναλιών μέσω δορυφορικού πιάτου.

Απαραίτητοι Είσοδοι - Έξοδοι

Κοιτώντας την πίσω πλευρά της τηλεόρασής μπορούμε να παρατηρήσουμε ένα πλήθος από εισόδους/ εξόδους που μας επιτρέπουν την σύνδεσή της με άλλες συσκευές. Όμως ποιες είναι οι είσοδοι/ έξοδοι που κρίνονται απαραίτητες και αποτελούν κριτήριο επιλογής; Προκειμένου να απολαμβάνουμε όσο το δυνατόν ποιοτικότερη εικόνα και ήχο, ο τρόπος σύνδεσης θα πρέπει να είναι ψηφιακός. Με δεδομένο ότι οι περισσότερες συσκευές που συνήθως συνδέουμε σε μία τηλεόραση (π.χ. Blue Ray Player, Παιχνιδομηχανές, Δέκτες, Αποκωδικοποιητές, LapTop, Ψηφιακές Φωτογραφικές Μηχανές) είναι εξοπλισμένες με HDMI θύρες, η τηλεόραση μας θα πρέπει να έχει ικανό αριθμό HDMI θυρών. Προτείνεται ο αριθμός τους να είναι όσο το δυνατό μεγαλύτερος ξεκινώντας από τρείς. Επιπρόσθετα προτείνεται η ύπαρξη οπτικής εξόδου (Optical output) έτσι ώστε να έχουμε τη δυνατότητα να συνδέσουμε ψηφιακά την τηλεόραση με έναν ενισχυτή και να απολαύσουμε τον ήχο της ταινίας ή της εκπομπής από το ηχοσύστημά μας.

Λειτουργία 3D

Η λειτουργία της τρισδιάστατης απεικόνισης έχει εισέλθει δυναμικά στο χώρο των τηλεοράσεων τόσο στη κατηγορία Plasma όσο και στην LCD. Η λειτουργία των 3D τηλεοράσεων έγκειται στη δυνατότητα προβολής στα μάτια μας ελαφρώς διαφορετικών εικόνων έτσι ώστε να έχουμε την ψευδαίσθηση του βάθους. Οι διαθέσιμες τεχνολογίες στο συγκεκριμένο τομέα μπορούν να διαχωριστούν σε δύο επιμέρους κατηγορίες ανάλογα με το είδος των γυαλιών που είναι απαραίτητα για την τρισδιάστατη παρακολούθηση.

3D με ενεργητικά γυαλιά

Τα ενεργητικά γυαλιά αποτελούν ουσιαστικά μικρές LCD οθόνες. Επειδή στηρίζονται σε αρκετά περίπλοκα ηλεκτρονικά έχουν υψηλότερο κόστος από τα παθητικά γυαλιά, λειτουργούν με μπαταρίες και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε 3d τηλεοράσεις άλλου κατασκευαστή. Επιπρόσθετα έχουν μεγαλύτερο βάρος από τα παθητικά γυαλιά με αποτέλεσμα να είναι ιδιαίτερα κουραστικά σε περίπτωση όπου ο θεατής φορά γυαλιά οράσεως. Όμως παράγουν καλύτερη ποιότητα εικόνας σε σχέση με τα παθητικά γυαλιά.

3D με παθητικά γυαλιά

Τα παθητικά γυαλιά μπορούν να παρομοιαστούν με γυαλιά ηλίου που επιτρέπουν τη διέλευση φωτός σε διαφορετικά μήκη κύματος σε κάθε μάτι. Λόγω της απουσίας πολύπλοκων ηλεκτρονικών είναι αρκετά φθηνότερα και ελαφρύτερα από τα ενεργητικά γυαλιά και δεν χρειάζονται τροφοδοσία. Όμως παράγουν υποδεέστερη ποιότητα εικόνας (όχι πάντα εύκολα αντιληπτή από όλους) σε σχέση με τα ενεργητικά γυαλιά.

Smart TV

Oι Smart TVs αποτελούν την εξέλιξη στην τεχνολογία της τηλεόρασης αφού ενσωματώνουν λειτουργίες Διαδικτύου, επιτρέποντας την πλοήγηση σε ιστοτόπους και τη χρήση διαδικτυακών εφαρμογών. Οι νεότερες Smart τηλεοράσεις έχουν τη δυνατότητα πλήρους πλοήγησης στο διαδίκτυο, ενώ οι παλαιότερες υποστηρίζουν την πρόσβαση μόνο σε δημοφιλής ιστοτόπους (π.χ. youtybe, facebook, twitter) μέσω κατάλληλων εφαρμογών. Οι κατασκευαστές τηλεοράσεων έχουν δημιουργήσει κατάλληλους δικτυακούς χώρους, από τους οποίους παρέχεται η δυνατότητα προσθήκης νέων εφαρμογών στα smart μοντέλα τους. Οι νεότερες smart τηλεοράσεις είναι εξοπλισμένες με ακόμα πιο εύχρηστα τηλεχειριστήρια ή πληκτρολόγια, ενώ ορισμένες έχουν οθόνες αφής έτσι ώστε να διευκολύνουν στη δακτυλογράφηση και κατ' επέκταση στην διαδικτυακή πλοήγηση.

Wi-Fi

Όπως έχει ήδη αναφερθεί όλο και περισσότερα μοντέλα τηλεοράσεων υποστηρίζουν τη σύνδεση τους στο διαδίκτυο (ενσύρματα ή ασύρματα μέσω της τεχνολογίας Wi-Fi). Με βάση τη δυνατότητα ασύρματης επικοινωνίας μπορούμε να τα κατατάξουμε σε δύο κατηγορίες: Wi-Fi Ready και Wi-Fi Enabled. Οι Wi-Fi Ready τηλεοράσεις έχουν ως προαπαιτούμενο, για την ασύρματη σύνδεση τους στο τοπικό δίκτυο του σπιτιού μας, την ύπαρξη πρόσθετου εξοπλισμού. Συνήθως ο πρόσθετος εξοπλισμός είναι USB stick και είναι διαφορετικός για κάθε κατασκευαστή. Αντίθετα οι Wi-Fi enabled τηλεοράσεις δεν απαιτούν την ύπαρξη πρόσθετου εξοπλισμού για την ασύρματη σύνδεσή τους.

Στήριξη σε βάση

Η εξέλιξη που έλαβε χώρα στο τομέα των τηλεοράσεων δεν επηρέασε μόνο τα αμιγώς τεχνικά τους χαρακτηριστικά αλλά και το σχήμα/ μέγεθος τους. Τα ογκώδη και ιδιαίτερα βαριά μοντέλα τηλεοράσεων αντικαταστάθηκαν από ελαφρύτερα που έχουν τη μορφή "πίνακα". Λόγω αυτής της αλλαγής έχουμε πλέον τη δυνατότητα εκτός από την τοποθέτησή τους σε έπιπλο τηλεόρασης, να τις στερεώσουμε στο τοίχο με τη βοήθεια κατάλληλης βάσης. Η συντριπτική πλειονότητα των τηλεοράσεων ακολουθεί για τον υπολογισμό της συμβατής βάσης στήριξης το πρότυπο VESA. Σύμφωνα με το πρότυπο οι τηλεοράσεις στο πίσω μέρος τους έχουν 4 οπές όπως φαίνεται στο παρακάτω σχήμα:
Μέτρηση VESA
Η κάθετη και οριζόντια απόσταση (μετρημένη σε mm) μεταξύ των οπών αυτών, καθορίζουν την μέτρηση ως προς το πρότυπο VESA. Συνεπώς αν οι προαναφερόμενες αποστάσεις είναι ίσες με 75mm, τότε η βάση που θα επιλέξουμε πρέπει να έχει VESA 75.

Περισσότερα θέματα για αγορές εδώ.
Περισσότερα τεχνολογικά θέματα εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)