Συνταγές για κοτόπουλο

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0


Είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, είναι εύπεπτο, ελαφρύ και με λίγα λιπαρά. Αλλά αυτό που μας κάνει να το προτιμάμε συχνότερα από κάθε άλλο κρεατικό, είναι ότι το έχουμε συνδυάσει με τις μαμαδίσια νοστιμάδα του πατροπαράδοτου κοτόπουλου στον φούρνο με λαχταριστές πατάτες. Από αυτή την πατροπαράδοτη εκδοχή μέχρι ωραίες γλυκόξινες πινελιές ή μεσογειακούς γευστικούς τόνους, σας προτείνουμε παρακάτω συνταγές για κοτόπουλο, για να το μαγειρέψετε με έξι διαφορετικούς τρόπους που θα φέρουν όλη την νοστιμιά του στο πιάτο σας.

 
*Κοτόπουλο με αγκινάρες και κρέμα

Υλικά: 6 φιλέτα κοτόπουλο με την πέτσα (χωρίς κόκαλο), 3 κ.σ. ελαιόλαδο, 6 αγκινάρες, 3 χοντροκομμένες πατάτες, χυμός από ένα λεμόνι, 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 2 καρότα κομμένα σε ροδέλες, ½ φλ. λευκό, ξηρό κρασί, 1 κ.σ. άνηθος ή μαϊντανός, 200ml κρέμα γάλακτος, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Εκτέλεση: Καθαρίζετε τις αγκινάρες από τα χοντρά τους φύλλα, τις κόβετε στη μέση και αφαιρείτε το χνούδι τους. Τις βάζετε σε ένα βαθύ σκεύος μαζί με το χυμό του λεμονιού για να μη μαυρίσουν. Ζεσταίνετε το λάδι σε μια φαρδιά κατσαρόλα και σοτάρετε το κρεμμύδι με τα φιλέτα κοτόπουλου μέχρι να ροδίσει η πέτσα τους. Προσθέτετε 1 φλιτζάνι νερό, το κρασί, το δεντρολίβανο και το αλατοπίπερο. Ανακατεύετε καλά και σκεπάζετε την κατσαρόλα. Σιγοβράζετε το φαγητό για 50΄. Όταν το κοτόπουλο μαλακώσει, το μεταφέρετε με τρυπητή κουτάλα σε μία πιατέλα. Το διατηρείτε ζεστό. Έπειτα βάζετε στην κατσαρόλα τις πατάτες, τον μισό άνηθο ή το μαϊντανό και τα καρότα. Στραγγίζετε τις αγκινάρες και τις προσθέτετε κι αυτές στην κατσαρόλα. Σκεπάζετε την κατσαρόλα και σιγοψήνετε 25’ περίπου μέχρι να εξατμισθούν τα πολλά υγρά. Προσθέτετε την κρέμα γάλακτος και κουνάτε να πάει παντού. Σερβίρετε το κοτόπουλο ζεστό με τις αγκινάρες και τη σάλτσα του.

*Κοτόπουλο λεμονάτο με κόκκινες πιπεριές και μανιτάρια

Υλικά: 1 κοτόπουλο 1,5 κιλό, 2-3 κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης, 1 κονσέρβα μανιτάρια ή 8 φρέσκα, 1/2 κούπα λάδι, 1 κ.σ. μπαχαρικά για κοτόπουλο, αλάτι, πιπέρι, 2 μέτρια λεμόνια, κορν φλάουρ, 2 φύλλα δάφνης και 5 μπαχάρια της επιλογής σας.

Εκτέλεση: Τσιγαρίζετε για λίγο τα μανιτάρια και τις πιπεριές και προσθέτετε πασπαλισμένο με μπαχαρικά το κοτόπουλο. Το τσιγαρίζετε μέχρι να πάρει λίγο χρώμα. Το σκεπάζετε με νερό, 3-4 εκατοστά πάνω από το κοτόπουλο. Βάζετε τη δάφνη, το μπαχάρι, αλάτι, πιπέρι και τα βράζετε σε σιγανή φωτιά μέχρι να είναι μαλακό το κοτόπουλο. Προσθέτετε χυμό από τα λεμόνια και πήζετε τη σάλτσα με κορν φλάουρ.


*Κοτόπουλο με μπρόκολο και ροκφόρ

Υλικά: 1 κοτόπουλο χωρίς κόκαλα σε κομματάκια (αν ο κρεοπώλης δεν σας κάνει τη χάρη χρησιμοποιήστε 3 κομμάτια φιλέτο), 1 μεγάλο μπρόκολο, 80 γρ. ροκφόρ (ή blue cheese), 200 ml κρέμα γάλακτος, 2 κ.σ ελαιόλαδο, αλατοπίπερο.

 Εκτέλεση: Κόβετε τα φιλέτα σε μπουκίτσες (αν δεν είναι ήδη κομμένα) και τα τσιγαρίζετε με το ελαιόλαδο για λίγο. Στη συνέχεια προσθέτετε το μπρόκολο και το αλατοπίπερο και κλείνετε το καπάκι, χαμηλώνοντας τη φωτιά στη μέση, μέχρι το κοτόπουλο να πάρει χρώμα. Προσθέτετε την κρέμα γάλακτος και 5 λεπτά πριν σβήσετε το φαγητό, προσθέτετε και το ροκφόρ.
 
*Πέννες με κοτόπουλο και ελιές στο φούρνο

Υλικά (για 2-4 άτομα): 1 κ.σ. βούτυρο, 2 κρόκους χτυπημένους, μοσχοκάρυδο, λίγο πιπέρι, 2 φλ. τσαγιού κοτόπουλο βρασμένο και ψιλοκομμένο, 1 φλ. τσαγιού παρμεζάνα, 500 γραμμάρια γάλα, 2 κούπες ελιές καθαρισμένες, 2 κ.σ. αλεύρι, 1 πακέτο μακαρόνια πέννες.

Εκτέλεση: Σε μια κατσαρόλα βράζετε τα μακαρόνια για 6 λεπτά ίσα - ίσα να μαλακώσουν. Στη συνέχεια όταν βράσουν τα μακαρόνια ρίχνετε το κοτόπουλο και το βράζετε για 8 λεπτά. Έπειτα το στραγγίζετε και τα διατηρείτε σε ζεστό μέρος. Σε μια κατσαρόλα ρίχνετε το γάλα, το αλεύρι, το βούτυρο, το μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι. Το βράζετε και το ανακατεύετε με σύρμα μέχρι να πήξει. Το αποσύρετε από τη φωτιά, ρίχνετε το τυρί και το ανακατεύετε. Στη συνέχεια, προσθέτετε τους κρόκους και ανακατεύετε με γρήγορες κινήσεις. Στρώνετε τα μακαρόνια σε λαδωμένο ταψί μαζί με το κοτόπουλο, κομμένο σε λεπτές φέτες και τις ελιές. Περιχύνετε με την κρέμα και ψήνετε στους 180 βαθμούς για 25 λεπτά μέχρι να ροδίσει.


*Γλυκόξινο κοτόπουλο με σουσάμι

Υλικά: 4 φιλέτα κοτόπουλο, κομμένα σε μικρές λωρίδες, λίγο αλεύρι για το αλεύρωμα του κοτόπουλου, 3 κ.σ. σάλτσα σόγιας, 3 κ.σ. χυμός πορτοκαλιού, 1 κ.σ. μέλι, 3 κ.σ. σησαμέλαιο ή ελαιόλαδο, 3 πιπεριές (πορτοκαλί, κόκκινη, κίτρινη), 3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια, 300 γρ. ντοματάκια κονσέρβας, 1 κ.γ. κορν φλάουρ, 1 κ.σ. σουσάμι, λίγο τζίντζερ φρεσκοτριμμένο.

Εκτέλεση: Βάζετε το κοτόπουλο σε μπολ, το αλευρώνετε και το περιχύνετε με τη σάλτσα σόγιας, το χυμό πορτοκαλιού και το μέλι. Το αφήνετε σε αυτή τη μαρινάτα για 30’ ή και περισσότερο στο ψυγείο. Καθαρίζετε τις πιπεριές αφαιρώντας τους σπόρους και τα κοτσάνια τους και τις κόβετε σε λωρίδες. Ζεσταίνετε το λάδι και τις τηγανίζετε για 5’, μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτετε και τα κρεμμυδάκια και συνεχίζετε το τηγάνισμα για 3’. Αφαιρείτε τα λαχανικά από το τηγάνι και ρίχνετε μέσα το κοτόπουλο, αφού το στραγγίσετε από τη μαρινάτα του. Τηγανίζετε για 5’, μέχρι να πάρει χρώμα. Ξαναρίχνετε τα λαχανικά και τα ντοματάκια και βράζετε για 30’. Διαλύετε το κορν φλάουρ στη μαρινάτα, ανακατεύετε καλά και ρίχνετε το μείγμα αυτό μέσα στο τηγάνι μαζί με το σουσάμι και το τζίντζερ. Βράζετε σε σιγανή φωτιά, μέχρι να δέσει η σάλτσα. Σερβίρετε τα φαγητό με ρύζι μπασμάτι ή ζυμαρικά.


*Κοτόπουλο με κριθαράκι στο φούρνο 

Υλικά: Ένα μέτριο κοτόπουλο κομμένο σε 8 κομμάτια, 1 κύβο κνορ κότας, 200 γρ. χοντρό κριθαράκι, 1 φλιτζάνι άσπρο κρασί, 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 2 καρότα τριμμένα, 2 φλιτζάνια χυμό ντομάτας, 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο, 1/2 φλιτζάνι κεφαλοτύρι τριμμένο, λίγους κόκκους μπαχάρι, αλάτι και πιπέρι.

Εκτέλεση: Πλένετε και σκουπίζετε καλά τα κομμάτια του κοτόπουλου. Τα ροδίζετε καλά σε φαρδιά κατσαρόλα με το λάδι που έχετε κάψει. Στην συνέχεια βγάζετε το κοτόπουλο και βάζετε το κρεμμύδι στην κατσαρόλα. Μόλις μαλακώσει προσθέτετε και το καρότο, και ανακατεύετε για 2 λεπτά. Στην συνέχεια προσθέτετε πάλι το κοτόπουλο και σβήνετε με το κρασί. Προσθέτετε αλάτι, πιπέρι, μπαχάρι, τον κύβο και τον χυμό της ντομάτας. Επίσης προσθέτετε 1,5 λίτρο ζεστό νερό. Ανάβετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Μόλις το κοτόπουλο πάρει βράση με το νερό το αδειάζετε με προσοχή σε ταψί φούρνου και το ψήνετε για 30 λεπτά. Στην συνέχεια προσθέτετε το κριθαράκι ,ανακατεύετε και το ξαναβάζετε στο φούρνο για μισή ώρα ακόμη. Στο διάστημα αυτό ανακατεύετε προσεχτικά για να μην σας κολλήσει το κριθαράκι. Λίγο πριν το τέλος πασπαλίζετε με το τριμμένο κεφαλοτύρι και αφήνετε λίγο ακόμη για να ολοκληρωθεί το μαγείρεμα. Σερβίρεται ζεστό με πράσινη σαλάτα. 

Περισσότερες συνταγές εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)