Πάρος - Τουριστικός οδηγός

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0


Η Πάρος βρίσκεται στο κέντρο των Κυκλάδων. Η έκτασή της ανέρχεται σε 194,46 τ.χλμ. και η ψηλότερη κορυφή της είναι ο Προφήτης Ηλίας στο κεντρικό τμήμα του νησιού. Πρωτεύουσα και κύριο λιμάνι του νησιού είναι η Παροικιά. Η Νάουσα απέχει 10χλμ. από την Παροικιά και είναι από τα πιο γραφικά λιμανάκια του Αιγαίου.

Περισσότεροι τουριστικοί οδηγοί εδώ.

Χάρτης Πάρου 
 

Πώς θα πάτε και θα μετακινηθείτε στην Πάρο

Μετάβαση στην Πάρο

Χρόνο με το χρόνο η μετακίνηση από και προς το νησί της Πάρου γίνεται καλύτερη. Μπορείτε να φτάσετε στην Πάρο ακτοπλοϊκά με πλοία που αναχωρούν από την πρωτεύουσα, τόσο από τον Πειραιά όσο και από τη Ραφήνα. Τα δρομολόγια είναι ιδιαίτερα συχνά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Οι τιμές των εισιτηρίων εξαρτώνται από το πλοίο που θα επιλέξετε. Με ferry boat που ξεκινά από τον Πειραιά το εισιτήριο είναι πιο φτηνό και το ταξίδι διαρκεί περίπου 5 ώρες, ενώ με high speed, που αναχωρεί από τον Πειραιά, το εισιτήριο είναι ακριβότερο και το ταξίδι διαρκεί περίπου 3 ώρες. Η Πάρος συνδέεται και με άλλα λιμάνια της χώρας μερικά από τα οποία είναι η Αμοργός, η Ανάφη, η Ικαρία, η Ίος, η Σάμος, η Μύκονος, η Νάξος, η Ρόδος, η Σαντορίνη, η Σίφνος, η Σκιάθος, η Σύρος, η Τήνος, η Κρήτη, ο Βόλος και η Θεσσαλονίκη.

Εναλλακτικά μπορείτε να ταξιδέψετε στην Πάρο αεροπορικώς. Το αεροδρόμιο της Πάρου βρίσκεται σε απόσταση 9 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα του νησιού, την Παροικιά, κοντά στο χωριό Αλυκή. Η απόσταση είναι περίπου 10 λεπτά και μπορείτε να πάτε με ταξί ή με λεωφορείο. Οι πτήσεις από το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος είναι πολύ συχνές και η διάρκεια τους 35 λεπτά. Στη διάρκεια του καλοκαιριού η Πάρος συνδέεται με άλλα διεθνή αεροδρόμια, όχι όμως απευθείας αλλά μόνο μέσω της Αθήνας.

Πώς θα περιηγηθείτε στην Πάρο

Με αυτοκίνητο

Το αυτοκίνητο αν και στοιχίζει παραπάνω από τα μαζικά μέσα μεταφοράς, είναι ιδανικό για να εξερευνήσετε κάθε γωνιά του νησιού και να ανακαλύψετε κρυμμένες ομορφιές του.

Με ταξί

Το ταξί είναι σαφώς το πιο ξεκούραστο μέσο μεταφοράς, αλλά και το πιο ακριβό. Οι τιμές καθορίζονται κάθε χρόνο και είναι συγκεκριμένες για κάθε προορισμό στο νησί, χωρίς να υπάρχουν ταξίμετρα. Μπορείτε να βρείτε ταξί στην Παρικιά στην κεντρική πλατεία.

Με λεωφορείο

Είναι ο πιο ασφαλής και ο πιο φτηνός τρόπος για να γνωρίσετε το νησί της Πάρου. Στην Παρικία, η στάση του λεωφορείου βρίσκεται στην προκυμαία, και εκεί μπορείτε να βρείτε αναρτημένα όλα τα δρομολόγια. Η συχνότητα των δρομολογίων εξαρτάται από την εποχή. Σε γενικές γραμμές όμως η συγκοινωνία είναι αρκετά συχνή και ακριβής και συνδέει πολλές περιοχές της Πάρου : Παρικιά, Νάουσα, Αλυκή, Πούντα, Χρυσή Ακτή.

Με καΐκι

Σε όλα τα νησιά της Ελλάδας οι βάρκες είναι πολύ δημοφιλές μέσο περιήγησης. Είναι απόλυτα ασφαλείς και το εισιτήριο στοιχίζει ελάχιστα. Είναι το πιο ιδανικό μέσο για να σας μεταφέρει στις απόκρημνές παραλίες της Πάρου.

Με τα πόδια

Το περπάτημα στην Πάρο είναι ένας πολύ όμορφος τρόπος να περιπλανηθείτε στο νησί και να θαυμάσετε από κοντά τόσο τις φυσικές ομορφιές όσο και τα αξιοθέατά του. Ωστόσο δεν είναι ιδανικό όταν κάνει πάρα πολύ ζέστη. 


Παραλίες που αξίζει να επισκεφθείτε στην Πάρο

Λιβάδια

Είναι η πιο κεντρική παραλία στην Πάρο αφού απέχει μόλις 700 μέτρα από το λιμάνι στην Παρικιά. είναι ιδανική για αυτούς που θέλουν να είναι στο κέντρο του νησιού. Είναι τεράστια και χωρίζεται σε πολλά τμήματα, με ή χωρίς ομπρέλες, με ή χωρίς δέντρα και γι αυτό καλύπτει τις προτιμήσεις πολλών επισκεπτών.

Κριός

Είναι μια παραλία απέναντι από το λιμάνι στην Παρικιά και μπορείτε να την επισκεφτείτε με βάρκα ή αυτοκίνητο. Μπορείτε να βρείτε εκεί οργανωμένο κάμπινγκ, ταβέρνα, μπαρ, beach volley και άλλες δραστηριότητες. Τα νερά είναι κρυστάλλινα και η θέα προς το λιμάνι μοναδική.

Αγία Ειρήνη

Είναι μια μικρή αμμώδης παραλία νοτιοδυτικά της Παρικιάς. Οι φοίνικες που υπάρχουν την κάνουν ιδιαίτερα γραφική και είναι η πλέον κατάλληλη παραλία για να ηρεμήσετε μακριά από τη φασαρία και την πολυκοσμία.

Κολυμπήθρες

Είναι μια ξεχωριστή παραλία στο δυτικό τμήμα της Νάουσας. Μπορείτε να μεταβείτε εκεί είτα με βάρκα από το λιμάνι της Νάουσας είτε οδικώς με ιδιωτικό όχημα. Η παραλία αυτή ξεχωρίζει γιατί είναι γεμάτοι βράχους, που στην ουσία δημιουργούν ανεξάρτητους όρμους. Είναι ήσυχη παραλία, καλά οργανωμένη με εστιατόρια και ομπρέλες και ενδείκνυται για οικογενειακές εξορμήσεις.

Μοναστήρι

Βρίσκεται σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από τις Κολυμπήθρες, δυτικά της Νάουσας. Είναι μια ακτή εγκλωβισμένη ανάμεσα σε βράχους, απόκρημνη και γι αυτό είναι η επίσημη παραλία γυμνιστών στο νησί της Πάρου. Είναι κατάλληλη γι αυτούς που λατρεύουν την πολυκοσμία τα party και τα events αφού κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού οργανώνονται πολλά, αλλά είναι κατάλληλο μέρος και για ιδιωτικά σκάφη που επιθυμούν να προσαράξουν κάπου απομονωμένα.

Πιπέρι

Είναι η κεντρική παραλία της Νάουσας και απέχει μόλις 250μέτρα από το λιμάνι. Είναι κατάλληλη για κολύμπι και ηλιοθεραπεία και βρίσκεται ανάμεσα σε επιβλητικούς βράχους, προσφέροντας καταπληκτική θέα.

Σάντα Μαρία

Πρόκειται για τη ανατολική ακτή του νησιού κοντά στη Νάουσα και περιλαμβάνει μια σειρά πολλές αμμώδεις παραλίες. Υπάρχει camping, beach volley και δυνατότητα windsurfing όταν υπάρχει αέρας. Μπορείτε να πάτε με ιδιωτικό όχημα ή βάρκα.

Χρυσή Ακτή και Νέα Χρυσή Ακτή

Είναι από τις πιο γνωστές παραλίες της Πάρου στο νοτιοανατολικό τμήμα της και μπορείτε να πάτε με λεωφορείο ή ιδιωτικό όχημα. Είναι μια αμμώδης παραλία, με πεντακάθαρα νερά. Έχει γίνει διάσημη γιατί προσφέρει τις ιδανικές καιρικές συνθήκες για windsurfing. Φιλοξενεί κάθε καλοκαίρι τη διοργάνωση του παγκόσμιου κυπέλου επαγγελματικού windsurfing και γι αυτό το λόγο είναι άψογα οργανωμένη. Μπορείτε να βρείτε πλήρες εξοπλισμό για surf, ταβέρνες, ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα διαμερίσματα.

Παραλία Πούντας

Η παραλία Πούντα βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού και είναι πολύ δημοφιλής για τα συνεχή party που διοργανώνονται στο συγκρότημα πάνω στην παραλία. Είναι σχετικά μικρή σε μέγεθος ακτή αλλά είναι πανέμορφη γιατί θυμίζει τροπικά και εξωτικά μέρη. Είναι πάντα γεμάτη από κόσμο, κυρίως νεολαία, που λατρεύει τα συνεχή party και τα extreme sports όπως το bungee jumping. Μπορείτε να τη επισκεφτείτε με λεωφορείο ή ιδιωτικό όχημα.

Μόλος

Η παραλία του Μόλου βρίσκεται κοντά στο χωριό Μάρμαρα, στις ανατολικές ακτές του νησιού και μπορείτε να την επισκεφτείτε μα ιδιωτικό όχημα αφού η στάση του λεωφορείου απέχει αρκετά. Είναι όμορφη παραλία, με βαθιά κρυστάλλινα νερά και προσφέρει μοναδική θέα προς το νησί της Νάξου. 


Αξιοθέατα στην Πάρο που αξίζει να επισκεφθείτε

Εκατονταπυλιανή

Είναι από τα σημαντικότερα βυζαντινά μνημεία των Κυκλάδων αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας. Βρίσκεται σε απόσταση 200 μέτρων από το λιμάνι στην πρωτεύουσα της Πάρου, την Παρικιά. η εκκλησία είναι αφιερωμένη στην Παναγία και γι αυτό κάθε χρόνο στις 15 Αυγούστου γίνονται λαμπρές εκδηλώσεις. Η παράδοση πιστεύει ότι η εκκλησία χτίστηκε το 4ο αιώνα από την Αγία Ελένη, μητέρα του 'Αγιου Κωνσταντίνου, και μετράει 1600 χρόνια ζωής. Είναι ένας ναός επιβλητικός που σίγουρα αφήνει έκθαμβους τους επισκέπτες. Στην ουσία, δεν είναι μία εκκλησία, αλλά τρεις μαζί αφού υπάρχουν και δύο παρεκκλήσια δεξιά και αριστερά. Οι επισκέπτες μπαίνοντας στο ναό μπορούν αν θαυμάσουν το μοναδικό τρούλο, τις αρχαίες βυζαντινές εικόνες και άλλα θρησκευτικά κειμήλια. Στο εξωτερικό του ναού υπάρχει μουσείο και ένα μικρό κατάστημα που πουλάει θρησκευτικά βιβλία. Η Εκατονταπυλιανή της Πάρου, είναι το στολίδι το Κυκλάδων, ένας από τους μεγαλύτερους και σημαντικότερους ναούς της Χριστιανοσύνης και πρέπει να τον επισκεφτείτε. Ο ναός παραμένει ανοιχτός όλη μέρα μέχρι τις 8 το βράδυ , ενώ το μουσείο είναι ανοιχτό 10.00-14.00 το πρωί και 18.00-21.00 το απόγευμα.

Αρχαιολογικό Μουσείο (22840 21231)

Το αρχαιολογικό μουσείο της Πάρου , βρίσκεται ακριβώς πίσω από τον καθεδρικό ναό της Εκατονταπυλιανής, απέναντι από το προαύλιο του σχολείου. Στο μουσείο αυτό μπορείτε να θαυμάσετε το χρονικό της ιστορίας του νησιού, με σημαντικά ευρήματα από τη Νεολιθική έως τη Ρωμαϊκή εποχή, πλούσια συλλογή από βάζα και γλυπτά καθώς και πληροφορίες για σημαντικούς ανθρώπους της εποχής, των τεχνών και των γραμμάτων. Ανοιχτά καθημερινά 8.30-3.00, εκτός Δευτέρας.

Αρχαία Λατομεία Μαρμάρων

Βρίσκονται στην περιοχή Μάραθι της Πάρου και αν και είναι εγκαταλελειμμένα αξίζει να τα επισκεφτείτε. Είναι ο τόπος που στην αρχαιότητα παραγόταν το μοναδικό άσπρο ημιδιάφανο μάρμαρο που είναι πασίγνωστο σε όλα τον κόσμο γιατί χρησιμοποιήθηκε στην κατασκευή αριστουργημάτων όπως, ό Ερμής του Πραξιτέλη και η Αφροδίτη της Μήλου. Περπατώντας το μαρμάρινο μονοπάτι περνάτε από παλιά κτίρια και καταλήγετε στο τέλος του μονοπατιού στα αριστερά να βρείτε την είσοδο των λατομείων.

Φράγκικο Κάστρο

Στο υψηλότερο σημείο της Παρικιάς βρίσκεται το φράγκικο κάστρο από το 13ο αιώνα. Σήμερα υπάρχει μόνο ένας τοίχος αλλά μπορείτε να επισκεφτείτε τριγύρω τις εκκλησίες που υπάρχουν.

Αντίπαρος

Η Αντίπαρος είναι ένα μικρό νησί νοτιοδυτικά της Πάρου, σε απόσταση 4 μιλίων. Μπορείτε να πάτε με βάρκα από την Παρικία ή την Πούντα, μέσα σε μισή ώρα με πολύ μικρό κόστος. Είναι το κατάλληλο μέρος για να οικογενειακές διακοπές, μακριά από τη φασαρία και την πολυκοσμία. Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε πάνω στο βουνό τη σπηλιά που υπάρχει. Είναι γεμάτη σταλακτίτες και σταλαγμίτες και είναι πολύ εντυπωσιακή.

  • Εκατονταπυλιανή, Παροικιά
  • Αρχαιολογικό Μουσείο, Παροικιά
  • Αρχαίο Νεκροταφείο, Παροικιά
  • Ενετικό Κάστρο, Παροικιά
  • Ενετικό Κάστρο, Νάουσα
  • Λατομεία Μαρμάρων, Μαράθι
  • Καθεδρικός Αγίας Τριάδας, Λεύκες
  • Μουσείο Λαϊκής Τέχνης, Λεύκες
  • Αμφιθέατρο, Λεύκες
  • Φολκλορικό Μουσείο, Αλυκή
  • Ναός της Πυθείας, Παροικιά
  • Μοναστήρι του Χριστού του Δάσους, Αγία Ειρήνη
  • Μοναστήρι Λογκοβάρδας, Νάουσα
  • 'Αγιος Νικόλαος, Νάουσα
  • Σπηλιά Αντιπάρου

Πού να μείνετε στην Πάρο

Ξενοδοχεία στην Πάρο

Παροικιά

Η Παροικιά είναι η πρωτεύουσα του νησιού και βρίσκεται στη δυτική ακτή και συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό από τα ξενοδοχεία της Πάρου. Εκεί βρίσκεται και το κύριο λιμάνι του νησιού και γι αυτό η Παροικιά έχει μεγάλη τουριστική κίνηση ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Είναι μια τυπική κυκλαδίτικη πόλη χτισμένη στην τοποθεσία της αρχαίας πόλης. Έχει πέτρινα σοκάκια, διώροφα μικρά σπίτια με πολλά λουλούδια, εκκλησίες και ανεμόμυλους. Από το λιμάνι ξεκινά ο κεντρικός εμπορικός δρόμος και καταλήγει στην καρδιά της πόλης που είναι η αγορά με καταστήματα κάθε είδους. Στη δυτική πλευρά της πόλης βρίσκεται η Εκατονταπυλιανή εκκλησία, που είναι αφιερωμένη στην Παναγία, μετρά 1600 χρόνια ζωής και είναι το στολίδι της Πάρου. Το αρχαιολογικό μουσείο, το αρχαίο νεκροταφείο, το φράγκικο κάστρο είναι μερικά από τα βυζαντινά μνημεία που μπορείτε να επισκεφτείτε. Στην Παροικία βρίσκεται και η κεντρική στάση των λεωφορείων και πιάτσα ταξί. Οι κυριότερες παραλίες της Παροικιάς είναι ο Κριός και τα Λιβάδια, στις οποίες μπορείτε να πάτε και με τα πόδια γιατί είναι σε μικρή απόσταση από το κέντρο. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία ξενοδοχείων στην Παροικιά καθώς και εστιατορίων και μπαρ που μπορεί να καλύψει τα γούστα όλων.

Νάουσα

Η Νάουσα βρίσκεται στο βόριο τμήμα του νησιού, σε απόσταση 12 χιλιομέτρων από την Παροικιά. Είναι το μαργαριτάρι της Πάρου, αφού είναι η πιο γραφική πόλη, στην οποία κυριαρχούν τα άσπρα σπίτια και τα σοκάκια. Είναι η πιο ραγδαία αναπτυσσόμενη πόλη και γι αυτό θα συναντήσετε αρκετά ξενοδοχεία, ταβέρνες και καταστήματα. Το πιο γραφικό σημείο είναι το λιμανάκι της Νάουσας, με τις μικρές ψαρόβαρκες, από το οποίο μπορείτε να μεταβείτε στις κοντινές παραλίες. Οι Κολυμπήθρες, το Πιπέρι, το Μοναστήρι, η Σάντα Μαρία είναι μερικές από τις πιο δημοφιλείς παραλίες κοντά στη Νάουσα. Στάση λεωφορείου υπάρχει στην κεντρική πλατεία της πόλης και τα δρομολόγια για την Παροικιά είναι πολύ συχνά. Φυσικά μπορείτε να επισκεφτείτε το βενετικό κάστρο, τον αρχαίο πύργο καθώς επίσης και πλήθος μικρών εκκλησιών. Ξενοδοχεία στη Νάουσα θα βρείτε πολλά ωστόσο βρίσκονται συνήθως λίγα λεπτά έξω από το κέντρο της Νάουσας. Εδώ θα βρείτε κάποια από το πιο όμορφα ξενοδοχεία της Πάρου.

Λεύκες

Οι Λεύκες είναι από τις πιο όμορφες πόλεις του νησιού και είναι χτισμένη αμφιθεατρικά πάνω στο λόφο, στο εσωτερικό του νησιού. Ήταν η μεσαιωνική πρωτεύουσα της Πάρου και χτίστηκε μακριά από την παραλία προκειμένου να προστατεύεται από τις επιθέσεις των πειρατών. Απέχει 12 χιλιόμετρα από την Παροικιά και για τα την επισκεφτείτε με το λεωφορείο θα περάστε από τα αρχαία λατομεία μαρμάρων στο Μάραθι. Τα σπίτια είναι λευκά με κόκκινα κεραμίδια και είναι γεμάτα λουλούδια. Τα στενά σοκάκια που σχηματίζουν ένα ατελείωτο λαβύρινθο, δυσχεραίνουν την κυκλοφορία αυτοκινήτων και γι αυτό οι Λεύκες είναι μια ήσυχη πόλη, χωρίς φασαρία. Μπορείτε να επισκεφτείτε το λαογραφικό- κεραμικό μουσείο και κάποιες από τις πολλές εκκλησίες. Η πιο ενδιαφέρουσα εκκλησία είναι ο ναός της Αγίας Τριάδας, που είναι κατασκευασμένος από λευκό μάρμαρο και περιέχει σπάνιες βυζαντινές εικόνες.

Μάρπισσα

Είναι έ να μικρό γραφικό χωριό στην ανατολική ακτή του νησιού και απέχει 18 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα. Βρίσκεται κοντά στα χωριά Μάρμαρα και Πρόδρομος και στη γύρω περιοχή μπορείτε να επισκεφτείτε πολλές παραλίες όπως, Πίσω Λιβάδι, Χρυσή Ακτή, Λογαράς. Στη Μάρπισσα το Πάσχα είναι μοναδικό, επειδή υπάρχει αναπαράσταση της Μεγάλης Εβδομάδας και άφθονο κρασί και ψητό αρνί την Κυριακή του Πάσχα. Μην ξεχάσετε να επισκεφτείτε το μοναστήρι του Αγίου Αντωνίου και τα χαλάσματα του Ενετικού Κάστρου.

Πίσω Λιβάδι

Ένα χιλιόμετρο μακριά από τη Μάρπισσα βρίσκεται το χωριό Πίσω Λιβάδι. Από το λιμάνι του αναχωρούν καθημερινά καράβια για τα νησιά Ίο, Σαντορίνη, Μύκονο, Δήλο , Αμοργό. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία από καταλύματα, εστιατόρια και μπαρ καθώς επίσης και πολλές παραλίες. Κάθε χρόνο γιορτάζεται με παραδοσιακό τρόπο η Ανάληψη του Σωτήρος με πολύ ψάρι και κρασί.

Δρυός

Στο Δρυό θα βρείτε πολλές παραλίες κατάλληλες για κολύμπι και ηλιοθεραπεία. Η Χρυσή Ακτή όπου γίνεται κάθε χρόνο το παγκόσμιο κύπελλο windsurfing, απέχει μόνο 1 χιλιόμετρο. Ο Δρυός απέχει γύρω στα 20 χιλιόμετρα από την Παροικιά και είναι μια περιοχή καταπράσινη και πανέμορφη. Στην Χρυσή Ακτή θα βρείτε αρκετά ξενοδοχεία τα οποία είναι από συνήθως μεγάλα και από τα πιο πολυτελή ξενοδοχεία της Πάρου.

Αλυκή

Η Αλυκή είναι ένα μικρό τουριστικό κέντρο, σε απόσταση 16 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της Παροικιάς. Φημίζεται για τις αμμώδεις και καθαρές παραλίες της, καθώς επίσης και για τις ταβέρνες με την παραδοσιακή κουζίνα. Κάθε καλοκαίρι, στην παραλία της Αλυκής γίνεται το «Φεστιβάλ ψαριού» και « Η αναβίωση του αι Γιάννη του Κλυδωνά». Το λιμανάκι στην Αλυκή είναι πολύ γραφικό και οι κάτοικοι πολλοί φιλόξενοι.

Αμπελάς

Στη βορειανατολική ακτή της Πάρου , σε απόσταση 3 χιλιομέτρων από την Νάουσα βρίσκεται ο Αμπελάς. Είναι ένα ψαροχώρι με πολύ φιλόξενους ανθρώπους. Είναι το ιδανικό μέρος για ήρεμες οικογενειακές διακοπές. Μπορείτε να κολυμπήσετε στα πεντακάθαρα νερά και να γευτείτε στις παραδοσιακές ταβέρνες φρέσκα ψάρια. Ο Αμπελάς είναι από τα μέρη που αξίζει να επισκεφθεί κανείς ωστόσο δεν συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό από τα ξενοδοχεία της Πάρου. 
Τι να φάτε στην Πάρο 

Η κουζίνα της Πάρου

Όπως σε όλες τις Μεσογειακές χώρες, έτσι και στην Ελλάδα η διατροφή είναι μεσογειακή με βασικό στοιχείο το ελαιόλαδο. Η ελληνική κουζίνα έχει μια μεγάλη ποικιλία εδεσμάτων, που καλύπτει τα γούστα τόσο των κρεατοφάγων όσο και των χορτοφάγων. Εκτός από τα κύρια πιάτα υπάρχει μεγάλη ποικιλία ορεκτικών. Οι Έλληνες θεωρούνται καλοφαγάδες και για αυτό τις περισσότερες φορές καταλήγουν να τρώνε παραπάνω από όσο θέλουν. Η τοπική κουζίνα της Πάρου, είναι η παραδοσιακή ελληνική κουζίνα με κάποιες μικρές διαφοροποιήσεις. Στα τοπικά παραδοσιακά φαγητά της Πάρου περιλαμβάνονται:
  • Σαλάτες, στις οποίες αντικαθιστούν συνήθως το τυπικό ελληνικό τυρί, τη φέτα, με τη μυζήθρα, ένα λευκό τυρί, που προέρχεται από κατσικίσιο γάλα
  • Γούνα, που είναι ψητό σκουμπρί
  • Καραβέλες, που είναι σαλιγκάρια που συνοδεύονται από μια γευστική σάλτσα
  • Πολλά πιάτα με θαλασσινά, όπως χταπόδι, καλαμαράκια και κάθε είδους ψάρι
  • Πετιμεζίνια και κολοκυθόπιτες, που είναι τοπικά νοστιμότατα γλυκά.

Εστιατόρια που προτείνουμε στην Πάρο

Κάτσουνας

Είναι μια κλασική ελληνική ταβέρνα στην Αγία Μαρία, με ξεχωριστό περιβάλλον, υπέροχα πιάτα κρεατικών και ψαρικών και πολύ λογικές τιμές. Μην παραλείψετε να δοκιμάστε τη σπεσιαλιτέ του καταστήματος, τα μύδια με ζυμαρικά και ντομάτα.

Παλαιά Αγορά

Είναι από τα πιο παραδοσιακά ουζερί στο νησί της Πάρου και σερβίρει μεγάλη ποικιλία θαλασσινών που συνοδεύουν κρασί ή ούζο. Κάποιες φορές, υπάρχει και ορχήστρα που παίζει ζωντανά παραδοσιακή ελληνική μουσική. Αν το επισκεφτείτε θα είναι μια διαφορετική εμπειρία!

Regas

Είναι από τις λίγες ταβέρνες στην Πάρο που διαθέτουν μόνιμα ορχήστρα. Εκτός από το υπέροχο φαγητό, υπόσχεται μια βραδιά με πολύ κέφι, τραγούδι και χορό.

Levantis

Είναι το ιδανικό εστιατόριο για να καλύψει τα γούστα όλων, αφού εκτός από τα ελληνικά πιάτα σερβίρει και ασιατικά. Οι τιμές είναι πολύ καλές και η εξυπηρέτηση ταχύτατη.

Livadaki

Το περιβάλλον είναι ξεχωριστό, αφού το εστιατόριο βρίσκεται δίπλα στη θάλασσα. Η ατμόσφαιρα είναι ιδιαίτερα φιλική και είναι το ιδανικό για οικογενειακά γεύματα. Προσφέρει μεγάλο εύρος επιλογών, σε καλές τιμές.

Magaya

Αν θέλετε να δοκιμάσετε κάτι διαφορετικό από την ελληνική κουζίνα, επισκεφτείτε το Magaya restaurant, για να γευτείτε oriental πιάτα από την Κίνα και την Ταϊλάνδη. Το περιβάλλον είναι ιδιαίτερα όμορφο και χαλαρωτικό, το φαγητό υπέροχο και σίγουρα θα το απολαύσετε.

Cavo d'oro

Είναι από τα πιο παλιά ιταλικά εστιατόρια στην Πάρο. Σερβίρει γνήσιο ιταλικό φαγητό, με αποκορύφωμα τις πίτσες που ψήνονται, σε φούρνο με ξύλα. Οι τιμές είναι προσιτές και η εξυπηρέτηση πολύ καλή.

Nick's Hamburgers

Είναι το πρώτο burger restaurant που άνοιξε σε όλα τα νησιά των Κυκλάδων και γι αυτό έχει πολύ καλή φήμη. Προτιμείστε το, αν θέλετε, κάτι γευστικό αλλά φτηνό και γρήγορο.

Happy Green Cows

Είναι το κατάλληλο μέρος για τους χορτοφάγους. Σερβίρει μεγάλη ποικιλία από σαλάτες και λαχανικά, αλλά έχει αρχίσει να διευρύνει το μενού με κοτόπουλο και θαλασσινά. Το περιβάλλον είναι ιδιαίτερα διασκεδαστικό και θα έχετε μια ευχάριστη εμπειρία.

Barbarossa

Στην περιοχή της Νάουσας, μπροστά στο λιμάνι θα συναντήσετε την ψαροταβέρνα Barbarossa. Σερβίροντας φρέσκα ψάρια και θαλασσινά μαγειρεμένα με ελληνικές συνταγές, προσφέρει μια ξεχωριστή γαστρονομική απόλαυση.

Christiana

Στον Αμπελά μπροστά στη θάλασσα βρίσκονται τα τραπέζια από το ουζερί Christiana. Ανοιχτό όλη την ημέρα από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το βράδυ, σερβίρει από καφέδες και πρωινό μέχρι πλούσια χορταστικά πιάτα, σε πολύ καλές τιμές.

Damianos

Είναι μια από τις ψαροταβέρνες που φημίζεται, για σπιτικά μαγειρεμένα πιάτα στα θαλασσινά. Τα ολόφρεσκα ψάρια μαγειρεύονται με παραδοσιακές ελληνικές συνταγές. Αν είστε λάτρεις της καλής θαλασσινής κουζίνας, επιλέξτε το.

Mario

Mετά από το ουζερί των Ναυτικών ο ιδιοκτήτης εκμεταλλευόμενος την μακροχρόνια εμπειρία του, επεκτείνει τα πιάτα της ελληνικής κουζίνας στην ψαροταβέρνα του Μάριο.

Mitsis

Βρίσκεται στην παραλία του Αγίου Δημητρίου, στην Νάουσα και προσφέρει μεγάλη ποικιλία σε ψάρια και θαλασσινά. Η ατμόσφαιρα πολύ φιλική και οι τιμές λογικές.

Tsitsanis

Είναι μία κλασική οικογενειακή ταβέρνα με παραδοσιακά μαγειρεμένα πιάτα. Τα υλικά είναι σπιτικά και γι' αυτό τα πιάτα είναι πολύ νόστιμα.

Λίστα εστιατορίων



Όνομα Είδος Τηλέφωνο Περιοχή
Ambrosia Τούρκικο 2284 0 25112 Παροικιά, Λιβάδια
Magaya Ανατολίτικο 2284 0 23791 Παροικιά, Σουβλιά
Tao's center Ανατολίτικο 2284 0 28882 'Αμπελας
Faraon Αιγυπτιακό 2284 0 52773 Νάουσα
Cactus Μεξικάνικο 2284 0 24164 Παροικιά, Λιβάδια
El Pollo Loco Μεξικάνικο 2284 0 53355 Νάουσα
Casa Greca Ιταλικό 2284 0 51935 Νάουσα
Cavo d' Oro Ιταλικό 2284 0 22620 Παροικιά, Λιβάδια
La Primavera Ιταλικό 2284 0 53484 Νάουσα
Νούφαρο Ιταλικό 2284 0 21171 Παροικιά
Le Sud Γαλλικό 2284 0 51547 Νάουσα
Nick's Hamburgers Burgers
Παροικιά
Χαρούμενες Πράσινες Αγελάδες Χορτοφαγικό 2284 0 24691 Παροικιά
Κάτσουνας Ταβέρνα 2284 0 52809 Σάντα Μαρία
Τσιτσάνης Ταβέρνα 2284 0 41375 Πρόδρομος
Μαράθι Ταβέρνα 2284 0 22243 Μαράθι
Τσαχπίνης Ταβέρνα 2284 0 51300 Νάουσα
'Αννα και Γιώργος Ταβέρνα 2284 0 42127 Λογαράς
Λιβαδάκι Beach restaurant 2284 0 24288 Αγία Ειρήνη
Περβολάρια Garden restaurant 2284 0 51598 Νάουσα
Λεβάντης Διεθνής 2284 0 23613 Παροικιά
Ρέγγας Ζωντανή μουσική 2284 0 23532 Παροικιά
Albatros Ουζερί 2284 0 21848 Παροικιά
Χάλαρης Ουζερί 2284 0 43257 Πίσω Λιβάδι
Παλαιά Αγορά Ουζερί 2284 0 51847 Νάουσα
Barbarossa Ουζερί
Νάουσα
Χριστιάνα Ουζερί 2284 0 51573 Αμπελάς
Δαμιανός Ουζερί 2284 0 51100 Αμπελάς
Mario Ουζερί 2284 0 51047 Νάουσα
Μήτσης Ουζερί 2284 0 52096 Νάουσα
Πού να διασκεδάσετε στην Πάρο

Διασκέδαση και νυχτερινή ζωή στην Πάρο

Η νυχτερινή ζωή της Πάρου είναι ιδιαίτερα έντονη και η διασκέδαση κρατάει μέχρι τις πρώτες πρωινέ ώρες. Στην Πάρο μπορείτε να επιλέξετε το μέρος που διασκεδάσετε ανάλογα με τις προτιμήσεις σας και την ηλικίας σας. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία μαγαζιών όπως nightclubs, bars, beach bars, piano bars που είναι αντιπροσωπευτικά της παραδοσιακής ελληνικής διασκέδασης. Οι τιμές είναι πολύ λογικές και τα ποτά που προσφέρονται πολλά. Να είστε προσεκτικοί όσον αφορά το ποτά μπόμπες, που νοθεύονται και πωλούνται στους επισκέπτες και είναι πολύ επιβλαβή στην υγεία. Στην πρωτεύουσα του νησιού, την Παρικιά, τα μαγαζιά είναι πιο εκλεπτυσμένα και οι εναλλακτικές πάρα πολλές. Ενδεικτικά προτείνουμε:

Pirate Bar

Βρίσκεται στην αγορά της Παρικιάς, και η μουσική που παίζει είναι κυρίως jazz, blues και κλασική. Το περιβάλλον είναι πολύ όμορφο με διακόσμηση από πέτρα και ξύλο.

Evinos Bar

Βρίσκεται στην παραλία, νότια από το κτίριο του ΟΤΕ. Είναι πολύ δημοφιλές στέκι τόσο για τους ντόπιους όσο και για τους ξένους και γι αυτό είναι πάντα γεμάτο με κόσμο. Η μουσική παίζει δυνατά, ο χώρος είναι μοναδικός και η θέα στο λιμάνι υπέροχη.

Pebbles Bar

Αν είστε οπαδοί της κλασσικής μουσικής είστε στο σωστό μέρος. Βρίσκεται στην παραλία και μπορείτε ν απολαύσετε το ηλιοβασίλεμα, υπό τους ήχους της κλασικής μουσικής σε ένα πολύ φιλικό περιβάλλον.

Alexandros

Είναι ένα μαγαζί σε ένα ξεχωριστό περιβάλλον, αφού βρίσκεται σε έναν αναπαλαιωμένο ανεμόμυλο. Μπορείτε να απολαύσετε ξένη και ελληνική μουσική

Black Bart

Είναι το ιδανικό μέρους για αυτούς που λατρεύουν τα party, τη δυνατή μουσική, το άφθονο αλκοόλ και τον ασταμάτητο χορό. Επισκεφτείτε το στην παραλία της Παρικίας και θα ζήσετε μια ξεχωριστή εμπειρία. Τα μαγαζιά στη Νάουσα είναι κατάλληλα για πιο χαλαρή μορφή διασκέδασης. Ενδεικτικά μπορείτε να επισκεφθείτε:

Agnosto

Είναι ένα μπαράκι ιδιαιτέρα δημοφιλές για αυτούς που προτιμούν να πιουν ήρεμα ένα ποτό μετά το φαγητό και να χαλαρώσουν. Το περιβάλλον είναι πολύ οικείο και η εξυπηρέτηση πολύ γρήγορη.

Music-Dance Naoussa

Aν θέλετε να δείτε κάτι ξεχωριστό είναι το ιδανικό μέρος. Θα πάρετε μία γεύση για τους παραδοσιακούς ελληνικούς χορούς. Τοπικές ομάδες φορούν τοπικές παραδοσιακές στολές και χορεύουν προσφέροντας ένα μοναδικό θέαμα.


Χρήσιμα τηλεφωνα

Παροικιά

  • Αστυνομία 2284 0 23333
  • Δημοτικά Γραφεία 2284 0 21222
  • Δημαρχείο 2284 0 22078
  • Λιμεναρχείο 2284 0 21240
  • Ταχυδρομείο 2284 0 21236
  • ΕΥΔΑΠ 2284 0 21222
  • ΟΤΕ 2284 0 22299
  • ΔΕΗ 2284 0 21241
  • Τουριστική Αστυνομία 2284 0 21673
  • Εφορία 2284 0 21288
  • Ένωση ξενοδόχων 2284 0 21810
  • Αρχαιολογικό Μουσείο 2284 0 21281-21231
  • Εξυπηρέτηση Πολιτών 2284 0 21234
  • Αεροδρόμιο 2284 0 91257
  • Ολυμπιακές Αερογραμμές 2284 0 21900
  • Hellenic Stars 2284 0 24166
  • Ταξί 2284 0 21500
  • Λεωφορεία 2284 0 21395
  • Κέντρο υγείας 2284 0 24410
  • Νοσοκομείο 2284 0 22500-1-2
  • Οδοντίατρος (Μαλατέστας Θεόδωρος) 2284 0 21604
  • Οδοντίατρος (Δαφερέρα Μαρία) 2284 0 21672
  • Φαρμακείο (Φραγκούλης) 2284 0 21449-22088
  • Φαρμακείο (Τσουκαλά) 2284 0 21388-21418
  • Φαρμακείο (Θωμά) 2284 0 22223-22748
  • Εθνική τράπεζα 2284 0 21298-22012
  • Εμπορική Τράπεζα 2284 0 21586
  • Ιωνική Τράπεζα 2284 0 24701
  • 'Αλφα Τράπεζα Πίστεως 2284 0 24810
  • Αγροτική Τράπεζα 2284 0 21223

Νάουσα

  • Αστυνομία 2284 0 51202
  • Γραφεία Κοινότητας 2284 0 51220-53171
  • Λιμεναρχείο 2284 0 51250
  • Ταχυδρομείο 2284 0 51495
  • Εξυπηρέτηση Πολιτών 2284 0 51593
  • ΟΤΕ 2284 0 51438
  • Τουριστική Αστυνομία 2284 0 51202
  • Πυροσβεστική 2284 0 51999-52999
  • Κέντρο υγείας 2284 0 51216
  • Ιδιωτική Κλινική 2284 0 52304
  • Φαρμακείο (Σίψας) 2284 0 51550-51004
  • 'Αλφα Τράπεζα Πίστεως2284 0 53241
  • Εθνική τράπεζα 2284 0 51438

Μάρπισσα

  • Αστυνομία 2284 0 41202
  • Γραφεία Κοινότητας 2284 0 41217
  • Ένωση ξενοδόχων 2284 0 41244-41880
  • Ταχυδρομείο 2284 0 41951
  • Κέντρο υγείας 2284 0 41205
  • Οδοντίατρος 2284 0 41047
  • Φαρμακείο 2284 0 41810

Αντίπαρος

  • Αστυνομία 2284 0 61202
  • Γραφεία 2284 0 61218
  • Λιμεναρχείο 2284 0 61485
  • Ταχυδρομείο 2284 0 61223
  • Κέντρο υγείας 2284 0 61219
  • Εθνική τράπεζα 2284 0 61294

Περισσότεροι τουριστικοί οδηγοί εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)