Τα κόλπα και τα στημένα τεχνητά ελλείμματα που έφεραν τα Μνημόνια

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0
- Στα δίχτυα των δικαστών το μυστικό κόλπο της «Goldman Sachs» επί Σημίτη
- Έγγραφο-ντοκουμέντο για το πώς μαγείρευαν τεχνητό έλλειμμα το 2010
- Κόντρες δικαστών-εισαγγελέα για τα «στημένα» Μνημόνια
Μεγάλη δικαστική κόντρα με ευθείες πολιτικές αναφορές, για το αν έπρεπε η χώρα να μπει στο Μνημόνιο ή όχι, καταγράφεται στο βούλευμα για τα διαβόητα ελλείμματα της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας.
Η απλή ανάγνωση του βουλεύματος είναι αρκετή για να καταδείξει το άγριο παρασκήνιο που εξελισσόταν στην κορυφή της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ το 2009 και το 2010.
Το βούλευμα καταγράφει συνθήκες τριτοκοσμικής σοβαρότητας στη διακυβέρνηση της χώρας.
Οι συνθήκες αυτές, δυστυχώς, ενισχύονται από έγγραφα-ντοκουμέντα, που σε ανύποπτο χρόνο διακινήθηκαν στην κορυφή της κυβέρνησης.
Μια επιστολή που είχε σταλεί το κρίσιμο εκείνο διάστημα (Οκτώβριος του 2010) από τον αντιπρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ Νίκο Λογοθέτη στο υπουργείο Οικονομικών, περιέγραφε ξεπούλημα της χώρας με υπόγειες συνεννοήσεις εντός και εκτός Ελλάδας.
Το οργιαστικό παρασκήνιο από το 2001 μέχρι το 2010 που περιλαμβάνει την Goldman Sachs, τον Κ. Καραμανλή, τον Κ. Σημίτη, τον Γ. Παπανδρέου, τον τότε πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ Α. Γεωργίου, οδήγησε στα Μνημόνια και τα σκληρά μέτρα με αποτελέσματα τραγικά για τη χώρα
Το οργιαστικό παρασκήνιο από το 2001 μέχρι το 2010 που περιλαμβάνει την Goldman Sachs, τον Κ. Καραμανλή, τον Κ. Σημίτη, τον Γ. Παπανδρέου, τον τότε πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ Α. Γεωργίου, οδήγησε στα Μνημόνια και τα σκληρά μέτρα με αποτελέσματα τραγικά για τη χώρα.
Ο (τότε) αντιπρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, που δικαιώνεται από το δικαστικό βούλευμα, αποκαλύπτει στην «Ε» το μεγάλο «στήσιμο» της Ελλάδας στα Μνημόνια με ένα μυστικό κόλπο της περίφημης Goldman Sachs. Για να γίνει το κόλπο αυτό διατέθηκαν «κάπου» στην Ελλάδα 265 εκατομμύρια δολάρια.
Το κόλπο (SWAP) της Goldman Sachs αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς αναδεικνύεται στο δικαστικό βούλευμα.
Τα γεγονότα, που, κατά το βούλευμα, έχουν ιδιαίτερη σημασία στην έρευνα για το αν κάποιοι κρέμασαν και ξεπούλησαν την Ελλάδα:
Η Νέα Δημοκρατία προκήρυξε τις εκλογές του 2009 τον Αύγουστο και τις όρισε στις 4 Οκτωβρίου 2009. Θυμήθηκε να στείλει στις Βρυξέλλες το ύψος του ελλείμματος μόλις 48 ώρες πριν απ’ τις εκλογές. Τελευταία εργάσιμη ημέρα. Δηλαδή Παρασκευή… Και το έλλειμμα ήταν… αριστούργημα! Μόλις 6%!
Την Κυριακή κέρδισε το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου και η πρώτη δουλειά που έκανε ήταν να… διπλασιάσει το έλλειμμα μετά ακριβώς 15 ημέρες. Στις 21 Οκτώβρη ανακοίνωσε έλλειμμα στο 12,6%.
Κι αυτό όμως δεν ήταν αρκετό για να μπούμε σε Μνημόνια γιατί έπρεπε να είναι πάνω από 15,5%.
Τον Γενάρη του 2010 η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ διένειμε ένα δισ. ευρώ σε πολίτες ως επίδομα αλληλεγγύης με βάση τις φορολογικές δηλώσεις. Ετσι, υλοποίησε το «λεφτά υπάρχουν» και μέχρι σήμερα αρνείται να απαντήσει σε ποια φυσικά πρόσωπα έδωσε τα χρήματα αυτά, γιατί μεταξύ άλλων πήραν επίδομα αλληλεγγύης και πολιτικοί μηχανικοί και δικηγόροι και επιχειρηματίες με βίλες και πισίνες…
Ένα μήνα μετά δημιούργησε τη νέα ΕΛΣΤΑΤ, την οποία άφησε ακέφαλη για… 5 μήνες. Το βούλευμα αναφέρει ότι επειδή η ΕΛΣΤΑΤ ήταν ακέφαλη το έλλειμμα το χειρίστηκε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών και το ανέβασε τον Απρίλιο του 2010 (μετά τη διανομή του ενός δισ. ευρώ…) στο 13,5%.
Το σουλάτσο του ΔΝΤ
Και πάλι όμως το παρασκήνιο οργίαζε και πηγαινοερχόταν στην Αθήνα το τότε αφεντικό του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Στρος Καν.
Το καλοκαίρι του 2010 η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ πήρε τον Ελληνα Ανδρέα Γεωργίου, υφιστάμενο του Στρος Καν στο ΔΝΤ, και τον διόρισε πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ με την υποχρέωση από το νόμο να είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.
Το βούλευμα καταγράφει ότι ο Γεωργίου υπέβαλε παραίτηση για το… μέλλον και πήρε άδεια από το ΔΝΤ μέχρι (κατ’ αρχήν…) το τέλος Νοέμβρη του 2010.
Το βούλευμα καταγράφει ότι μέσα στο διάστημα αυτό της προεδρίας του Γεωργίου στην ΕΛΣΤΑΤ έπεσαν κεφάλια. Κατάργησε τα πέντε από τα επτά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και μόνος του ανακοίνωσε νέο έλλειμμα δύο φορές. Την πρώτη το έφτασε στο 15,4% και τη δεύτερη στο 15,8% .
Η δικαστική κόντρα είναι κραυγαλέα και με πολιτική διάσταση στο βούλευμα.
Ο εισαγγελέας υπέβαλε πρόταση στους δικαστές και εκείνοι την απέρριψαν.
Βασικό επιχείρημα του εισαγγελέα ήταν ότι «η ουσιαστική πραγματικότητα της Εθνικής Οικονομίας και η κακή δημοσιονομική κατάσταση της χώρας ήταν ήδη δεδομένες και ουδόλως επηρεάστηκαν ή διαμορφώθηκαν επί τα χείρω από την όποια συμπεριφορά των κατηγορουμένων της ΕΛΣΤΑΤ…».
Σε ελεύθερη απόδοση αυτό είναι πολιτικό και οικονομικό δεδομένο. Αυτό όμως είναι ζητούμενο στη δικαστική έρευνα. Δηλαδή αν όντως ήταν τόσο υψηλό το έλλειμμα σε σχέση με άλλα κράτη, αν τα στοιχεία ήταν τεκμηριωμένα κ.λπ.
Αυτό ψάχνει η Δικαιοσύνη. Ο εισαγγελέας όμως το θεώρησε ως δεδομένο γι’ αυτό και χρησιμοποιεί τις κρίσιμες λέξεις «η όποια συμπεριφορά των κατηγορουμένων». Δηλαδή και 50% έλλειμμα το ίδιο θα ήταν με αυτή την προσέγγιση.
Το ύψος όμως του ελλείμματος είναι το ζητούμενο, γιατί με βάση αυτό προσδιορίζεται αν είναι όντως κακές η δημοσιονομική διαχείριση και η εθνική οικονομία. Και τότε κρίνεται αν είναι απαραίτητος μηχανισμός στήριξης, πόσο σκληρά πρέπει να είναι τα μέτρα και πόσα χρόνια θα ισχύουν κ.λπ.
Από τη σκληρότητα των μέτρων εξαρτάται ο αριθμός των ανέργων και των πτωχεύσεων και των αυτοκτονιών.
Αλλο 12% ανεργία και 10 αυτοκτονίες το χρόνο και άλλο 30% ανεργία και 5.000 αυτοκτονίες σε τρία χρόνια.
Στην ελληνική τραγωδία, οι αριθμοί έχουν τεράστια σημασία. Το ένα δισ. ευρώ του επιδόματος αλληλεγγύης είναι εξαιρετικά σοβαρό ποσό για τον επηρεασμό του ύψους του ελλείμματος.
Αυτό φαίνεται από το ότι το βούλευμα ερευνά και αξιολογεί πολύ σοβαρά το κόλπο με την απόκρυψη ποσού 5,4 δισ. ευρώ από την κυβέρνηση Σημίτη για να ενταχθεί η Ελλάδα στην Ευρωζώνη.
Αυτή η υπόθεση είναι πολύ σοβαρή και κατά τον αμερικανικό κολοσσό στην Ελλάδα διανεμήθηκε κάτω από άγνωστες συνθήκες το τεράστιο ποσό των 265 εκατομμυρίων δολαρίων για να γίνει αυτό το κόλπο που περιλαμβάνεται στο βούλευμα.
Το βούλευμα για τα κόλπα
Γράφει το βούλευμα στη σελίδα 98 ότι διογκώθηκε -κατά τις μαρτυρίες- τεχνητά το έλλειμμα με δύο κόλπα:
1Συμπεριελήφθησαν στο έλλειμμα οι συμφωνίες ανταλλαγής εκτός αγοράς (off markets swaps), στις οποίες είχε προβεί το ελληνικό Δημόσιο μεταξύ 2001-2007 και ιδίως του swap της Goldman Sachs του 2001.
2Συμπεριελήφθησαν οι οφειλές των δημόσιων νοσοκομείων.
Για όσους γνωρίζουν την υπόθεση ιδιαίτερα κρίσιμο είναι το θέμα της Goldman Sachs.
Οι Αμερικανοί έκαναν έρευνα ακριβώς για το κόλπο αυτό και οι αρμόδιοι της Goldman Sachs ούτε λίγο, ούτε πολύ πήραν αποστάσεις λέγοντας ότι έκαναν το κόλπο γιατί μοιράστηκαν με την ελληνική κυβέρνηση αμοιβή ενός δισ. δολαρίων!
«Εμείς κρατήσαμε τα 735 εκατομμύρια. Για το ποιοι και πώς μοιράστηκαν τα 265 εκατομμύρια δολάρια ρωτήστε την ελληνική κυβέρνηση».
Το προφανές είναι ότι ήταν κάποιου είδους μίζα.
Για το αν δόθηκε και σε ποιους αμοιβή για να γίνει αυτό το κόλπο άρχισε έρευνα ο Εισαγγελέας Εφετών Γιάννης Αγγελής, αλλά είναι άγνωστο αν κατέληξε ακόμα σε κάποιο συμπέρασμα.
Το γεγονός ότι αυτή η υπόθεση περιλαμβάνεται στο βούλευμα της ΕΛΣΤΑΤ έχει τεράστια σημασία, καθώς το ποσό των 5,4 δισ. ευρώ και το ένα δισ. ευρώ του Γιώργου Παπανδρέου στα επιδόματα αλληλεγγύης είναι ποσά που μπορεί να ανεβάσουν κατά τρεις μονάδες το έλλειμμα.
Το ποσό των 5,4 δισ. φαίνεται κατ’ αρχήν ότι κρύφθηκε με το κόλπο της Goldman Sachs για να εμφανίσει η κυβέρνηση Σημίτη μικρότερο το έλλειμμα και έτσι να ξεγελάσει τον γερμανογαλλικό άξονα και να μπει η Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ. Φυσικά η Γερμανία και γνώριζε την πραγματικότητα και ήθελε προσχηματικά να ξεγελαστεί για να μη δίνει δικαιώματα και σε άλλους αφού «δεν ήξερε τίποτα για το έγκλημα».
Η Goldman Sachs, φυσικά, δεν θα μπορούσε να ξεγελάσει ποτέ τους Αμερικανούς και σε δεδομένη στιγμή άρχισαν την έρευνα, οπότε η Goldman Sachs «έδωσε» και την κυβέρνηση Σημίτη.
Πάνω-κάτω κατά το δοκούν
Ετσι αυτό το κόλπο, που δημιουργήθηκε ως swap για να μειώσει το έλλειμμα, από τον Γιώργο Παπανδρέου μπορούσε με την αποκάλυψη να χρησιμοποιηθεί για να αυξήσει το έλλειμμα. Παράλληλα, η αποκάλυψη που έγινε στις ΗΠΑ για κολοσσιαία αμοιβή προκειμένου να γίνει το κόλπο θα μπορούσε να θεωρηθεί στην Ελλάδα παράνομη αμοιβή για εκείνους που μοιράστηκαν (αν λέει αλήθεια η Goldman Sachs) τα 265 εκατομμύρια.
Στον εισαγγελέα κ. Αγγελή καταθέσαμε τις πληροφορίες αυτές για να οδηγηθεί στα πρακτικά που κρατήθηκαν στις ΗΠΑ για το κόλπο αυτό και από τα οποία θα προκύπτουν και τα ονόματα που χειρίστηκαν την υπόθεση.
Η πλευρά Σημίτη, η οποία συνδεόταν με την πλευρά Γιώργου Παπανδρέου με φιλία… έχθρας, προσπαθούσε με δηλώσεις και άρθρα αρμοδίων υπουργών (Χριστοδουλάκης) να πιέσει την κυβέρνηση Παπανδρέου «να μη δεχθεί πρωτοβουλίες που οδηγούσαν στη διόγκωση του χρέους».
Η κυβέρνηση Παπανδρέου τις δέχθηκε, στρίμωξε την πλευρά Σημίτη και αμέσως με την άνοδο της εξουσίας και τη διανομή του ενός δισ. ευρώ ως επιδόματος αλληλεγγύης αύξησε το έλλειμμα κατά 6,4 δισ., δηλαδή κατά τρεις μονάδες μέχρι να βγει το 2009. Το έλλειμμα των 14 δισ. (6%), που ισχυριζόταν (μάλλον ψευδώς) ότι παρέδωσε η κυβέρνηση Καραμανλή, έγινε αμέσως 21 δισ. με αυτά τα ποσά και στη συνέχεια με άλλα κόλπα προστέθηκαν κι άλλα ποσά.
Η «Real News» σε ρεπορτάζ της αποκάλυψε ότι υπάρχει έκθεση στελεχών του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που αναφέρονται στα κόλπα για την παραποίηση στοιχείων το 2009 ώστε να μπούμε στο ΔΝΤ.
Ακριβώς αυτή είναι η αιτία της δικαστικής κόντρας στο βούλευμα.
Ο μεν εισαγγελέας γράφει ότι δεν έχουν σημασία τα κόλπα αφού η χώρα είχε πρόβλημα, οι δε δικαστές απαντούν απορρίπτοντας τη θέση του εισαγγελέα ότι πρέπει να γίνει νέα έρευνα για να αποδειχθεί αν και ποιος έκανε τα κόλπα, γιατί με αυτά μπήκαμε στο ΔΝΤ.
Δεν είναι καθόλου άσχετη η προχθεσινή δημοσιοποίηση της κόντρας δικαστών με το υπουργείο Οικονομικών όταν ο Γκίκας Χαρδούβελης δήλωσε ότι οικονομική πολιτική κάνει η κυβέρνηση.
Αν το βούλευμα κρίνει ότι έγιναν κόλπα για να προωθηθεί συγκεκριμένη οικονομική πολιτική, τότε οικονομική πολιτική μπορούν να κάνουν και οι δικαστές.
Αυτό ακριβώς είναι το διακύβευμα στην υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ. Αν μετά τη νέα έρευνα που διατάχθηκε κριθεί ότι έγιναν κόλπα για να εμφανισθεί το έλλειμμα μεγαλύτερο, τότε η πολιτική εξουσία πρέπει να βρει τρόπο να ενταφιάσει τη δικαστική έρευνα για να μη βρεθούν συγκεκριμένα και σήμερα πανίσχυρα στελέχη της πίσω από κάγκελα…

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)