Κολέγιο ή κολλέγιο;

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0


Η λέξη προέρχεται από το αγγλικό college που με τη σειρά του προέρχεται από το λατινικό collegium «σύλλογος, συγκυριαρχία», που βγαίνει από το λατινικό collega «συγκυρίαρχος. συνεργός». Αρχική του ρίζα είναι το λατινικό con- (< cum «μαζί») + lego «συλλέγω, συγκεντρώνω».

Ο κανόνας της ελληνικής γλώσσας λέει ότι όσες λέξεις προέρχονται από ξένες γλώσσεςγράφονται με τον πιο απλό τρόπο, δηλαδή όπως προφέρονται. Εδώ η πιο απλή γραφή είναι με ένα -λ- και όχι με δύο, οπότε το σωστό είναι να γράφουμε κολέγιο.

Ετυμολογία
κολέγιο < αγγλικό college < λατινικό collegium «σύλλογος, συγκυριαρχία» <λατινικό collega «συγκυρίαρχος. συνεργός» < λατινικό con- (< cum «μαζί») + lego «συλλέγω, συγκεντρώνω»

Σημασία
1. εκπαιδευτικό ίδρυμα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που διαθέτει συνήθ. και οικοτροφείο, δηλ. οι μαθητές μπορούν να τρώνε και να μένουν εκεί 
2. (κυρ. στη Δ. Ευρώπη και στις Η.Π.Α.) ίδρυμα ανώτατης εκπαίδευσης (συχνά και οικοτροφείο), με φροντιστήρια προπαρασκευής και ασκήσεως των φοιτητών 
3. (μτφ.-ειρων.) κάθε ίδρυμα ή χώρος, λ.χ. φυλακή ή στρατόπεδο, όπου παρά τα αναμενόμενα, επικρατούν συνθήκες ιδιαίτερης άνεσης και φροντισμένης διαβίωσης: εδώ δεν είναι στρατώνας, είναι κολέγιο.

Κλίση
πτώσηενικόςπληθυντικός
ονομαστικήκολέγιοκολέγια
γενικήκολεγίουκολεγίων
αιτιατικήκολέγιοκολέγια
κλητικήκολέγιοκολέγια

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
Φιλόλογος

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)