Τι σημαίνει η λέξη βλάκας

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
2



Η σημερινή λέξη βλάκας προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό βλάξ, το οποίο με τη σειρά του προέρχεται από τη μη παραδομένη ελληνική λέξη μλαξ, που έχει ινδοευρωπαϊκή ρίζα ml-ak-  με σημασία μαλακός


Ετυμολογία
βλάκας < αρχαίο ελληνικό βλάξ < μη παραδομένο μλαξ < ινδοευρωπαϊκό ml-ak- (μαλακός)

Σημασία
  • αυτός που έχει χαμηλή νοημοσύνη ή που συμπεριφέρεται χωρίς σκέψη
  • ο ανόητος, ο χαζός

Ιδιαίτερα δημοφιλής στη σύγχρονη γλώσσα μας η λέξη απαντάται είτε ως μειωτικό (Είναι βλάκας, δεν καταλαβαίνει τίποτα!) είτε ως βρισιά (Εσένα μιλάω, ρε βλάκα!) ή ακόμα και σε εκφράσεις, όπως βλάκας με περικεφαλαία ή με πατέντα, ένας βλάκας και μισός.

Φυσικά οι λέξεις που συνδέονται με τον βλάκα και την βλακεία είναι πάρα πολλές.  Αποβλακώνω, βλακέντιος, πανύβλαξ, μπετόβλακας, βλακόμουτρο, βλακοφέρνω και πολλές ακόμα.


Για το e-didaskalia.blogspot.gr
Αποστόλης Ζυμβραγάκης
Φιλόλογος

Δείτε περισσότερες σημασίες λέξεων εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

2Σχόλια
  1. Σ' ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο. Η ετυμολογία της λέξης είναι από τα λεξικά. Αν έχεις βρει κάπου κάποια διαφορετική ετυμολογία θα ήταν χαρά μου να την μοιραστείς μαζί μας! Η μαγεία της γλώσσας είναι αυτή η διαρκής εξέλιξη, πολλές φορές χωρίς να ξέρουμε το πώς και το γιατί. Και πάλι σ' ευχαριστώ! :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ναι αλλά λεξικό που δεν ετυμολογεί δεν είναι σοβαρό (ετυμολογικό) λεξικό, μήπως θα έπρεπε να ψάξεις ένα τέτοιο; Επίσης, πώς η μαγεία της γλώσσα είναι η διαρκής εξέλιξη (συμφωνώ) όταν στην περίπτωση της λέξης "βλάξ" δεν γνωρίζουμε την εξέλιξη. Λυπάμει αλλά η απουσία της γνώσης ειδικά στην λεξιλογία δεν μπορεί να θεωρείται "μαγεία".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
Δημοσίευση σχολίου