Ρόμα, η ομάδα που ιδρύθηκε ύστερα από απαίτηση του δικτάτορα Μπενίτο Μουσολίνι

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0


Η Ρόμα ιδρύθηκε στις 22 Ιουλίου 1927, από την συνένωση τριών ομάδων της Ρώμης, της Ρόμαν, της Άλμπα-Αουντάτσε και της Φορτιτούντο-Προ Ρόμα. Πρωτοστάτης στην ίδρυση της Ρόμα υπήρξε και ο δικτάτορας Μπενίτο Μουσολίνι ο οποίος, αν και οπαδός της συμπολίτισσας Λάτσιο, επιθυμούσε την ύπαρξη δύο ισχυρών ομάδων στη Ρώμη που θα μπορούσαν να ανταγωνιστούν τις ομάδες του Βορρά, σε μια περίοδο που το φασιστικό καθεστώς της Ιταλίας έδινε μεγάλη σημασία στο ποδόσφαιρο. Στους κόλπους των οπαδών της συγκεντρώθηκαν κυρίως άνθρωποι της εργατικής τάξης και αριστερών φρονημάτων, σε αντίθεση με τη Λάτσιο η οποία ήταν περισσότερο δημοφιλής στη μεσαία και ανώτερη τάξη της Ρώμης, με μερίδα οπαδών της μέχρι και σήμερα να ανήκει στον ακροδεξιό χώρο.

Το έμβλημα της Ρόμα αποτελείται από τη λύκαινα και τα δύο νήπια, τους Ρωμύλο και Ρέμο, που αναπαριστούν τον μύθο της γέννησης της Ρώμης. Τα χρώματα της ομάδας είναι το σκούρο κόκκινο και το χρυσοκίτρινο, δηλαδή τα επίσημα χρώματα της Ρώμης που συμβολίζουν τον Θεό και το αυτοκρατορικό παρελθόν της πόλης αντίστοιχα. Για τον λόγο αυτό το πιο διαδεδομένο προσωνύμιο της Ρόμα είναι τζιαλορόσι (giallorossi), που σημαίνει 'κιτρινοκόκκινοι', ενώ η ομάδα είναι επίσης γνωστή ως λούπι (lupi), δηλαδή 'λύκοι' από το έμβλημά της, και λα Μάτζικα (la Magica), που μεταφράζεται ως 'η Μαγική'.

Όντας ένα από τα ιδρυτικά στελέχη της Σέριε Α΄ την περίοδο 1929–30, η Ρόμα έχει αγωνιστεί στην κορυφαία κατηγορία για ολόκληρη την ιστορία της εκτός από την περίοδο 1951–52. Η πρώτη μεγάλη επιτυχία της ομάδας ήρθε την περίοδο 1941–42 όταν κατέκτησε το πρώτο πρωτάθλημα της ιστορίας της, ενώ είχαν προηγηθεί συμμετοχές σε τελικούς του ιταλικού κυπέλλου, αλλά στα επόμενα χρόνια έπεσε στην αφάνεια, μέχρι τη δεκαετία του '60 οπότε και κατέκτησε δύο εθνικά κύπελλα αλλά και έναν ευρωπαϊκό τίτλο, το Κύπελλο Διεθνών Εκθέσεων της περιόδου 1960–61. Η καλύτερη περίοδος της ιστορίας της ομάδας ήρθε τη δεκαετία του '80, όταν η Ρόμα έγινε το αντίπαλο δέος της Γιουβέντους στο ιταλικό πρωτάθλημα, φτάνοντας στην κορυφή την περίοδο 1982–83 και κατακτώντας 4 κύπελλα, ενώ έφτασε και στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών του 1983–84 που διεξήχθη στην έδρα της, το Ολίμπικο της Ρώμης, όπου έχασε το κορυφαίο διασυλλογικό τρόπαιο της Ευρώπης στα πέναλτι από τη Λίβερπουλ. Η μεγάλη αυτή περίοδος της Ρόμα ολοκληρώθηκε με τη συμμετοχή της στον τελικό του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ 1990–91 όπου ηττήθηκε από την Ίντερ, ενώ την ίδια περίοδο κατέκτησε το Κύπελλο Ιταλίας. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 2000, η Ρόμα επανήλθε στους τίτλους κατακτώντας το τρίτο της πρωτάθλημα την περίοδο 2000–01, δύο Κύπελλα Ιταλίας και δύο Σούπερ Καπ.

Διαβάστε για τη ζωή του Μπενίτο Μουσολίνι εδώ.
Περισσότερα θέματα για το ποδόσφαιρο εδώ.
Περισσότερα ιστορικά θέματα εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)