Στάθης Χατζής: Η θρυλική μορφή των καταδύσεων που κατόρθωσε να καταδυθεί σε βάθος 88 μέτρων και να κρατήσει την αναπνοή του για 3 λεπτά και 58 δευτερόλεπτα!

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0
Θρυλική μορφή των καταδύσεων από τη Σύμη.
Ο Στάθης Χατζής γεννήθηκε το 1878 στη Σύμη και δούλευε ως σφουγγαράς. Στις 16 Ιουλίου 1913 κλήθηκε να εντοπίσει και να δέσει τη χαμένη στο βυθό άγκυρα του ιταλικού θωρηκτού Regina Margerita, στον όρμο Πηγάδια της Καρπάθου. Η αμοιβή του θα ήταν μία χρυσή λίρα.
Ο Συμιακός σφουγγαράς έκανε αρχικά μία δοκιμαστική κατάδυση στα 63 μέτρα, με τη βοήθεια μιας μαρμάρινης πέτρας βάρους 15 κιλών (καμπανελόπετρα τη λένε οι ντόπιοι) και στη συνέχεια, αφού ξεκουράστηκε μερικά λεπτά, έκανε τη μεγάλη βουτιά. Κρατώντας από ένα συρματόσχοινο την καμπανελόπετρα, κατέβηκε στον βυθό σαν τορπίλη. Κατόρθωσε να καταδυθεί σε βάθος 88 μέτρων και να κρατήσει την αναπνοή του για 3 λεπτά και 58 δευτερόλεπτα, έως ότου εντοπίσει την άγκυρα και τη δέσει στο ιταλικό πολεμικό πλοίο. Αμέσως μετά έδωσε το σινιάλο για να τον τραβήξουν στην επιφάνεια της θάλασσας.
Το κατόρθωμά του ήταν μοναδικό, αν λάβουμε υπόψη ότι η άπνοια των σύγχρονων πρωταθλητών στην ελεύθερη κατάδυση πλησιάζει μετά βίας τα 3 λεπτά και 20 δευτερόλεπτα και αυτό μόνο χάρη στα σύγχρονα συστήματα υποβοήθησης της κατάδυσης.
Ως αντάλλαγμα για το κατόρθωμά του, ο Στάθης Χατζής ζήτησε από τον Ιταλό ναύαρχο, που επέβαινε του θωρηκτού Regina Margerita, να μπορεί να ταξιδεύει ελεύθερα, παντού, δεδομένου ότι τα Δωδεκάνησα εκείνη την περίοδο βρίσκονταν υπό Ιταλική κατοχή. Και όταν το εξασφάλισε έφυγε για τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου έκανε διάφορες δουλειές, βοηθώντας οικονομικά την οικογένειά του στη Σύμη.
Για κακή του τύχη, στην Αμερική προσβλήθηκε από καρκίνο των πνευμόνων. Επέστρεψε στη Σύμη βαριά άρρωστος, όπου πέθανε το 1936, σε ηλικία 58 ετών.

Περισσότερες βιογραφίες σπουδαίων προσωπικοτήτων εδώ.
Περισσότερα αφιερώματα εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)