Το απίστευτο ρεκόρ του Αριστείδη Μούμογλου, ο οποίος πέτυχε 145 πόντους σε αγώνα μπάσκετ!

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0


Σαν σήμερα στις 13 Ιουλίου του 1972 σημειώθηκε το μεγαλύτερο ρεκόρ στην ιστορία της Α’ Εθνικής στο μπάσκετ και ένα από τα μεγαλύτερα ρεκόρ όλων των εποχών σε ομαδικό άθλημα που έχει επιτευχθεί από Έλληνα. Ο Αριστείδης Μούμογλου σκόραρε 145(!) πόντους σε έναν αγώνα. Συγκεκριμένα, τέτοια μέρα πριν από 41 χρόνια ο Ηρακλής νίκησε με 172-94 τον ΒΑΟ, με τον Μούμογλου να βάζει τους 145 από τους 172 πόντους της ομάδας του.

Ο Αριστείδης Μούμογλου πήγε στον Ηρακλή το 1958 σε ηλικία 16 ετών. Δύο χρόνια αργότερα, ο τότε προπονητής του «Γηραιού», Άγης Κυνηγόπουλος, του εμπιστεύτηκε μια θέση στην ανδρική ομάδα και την τριετία 1961-1964 κατάφερε να οδηγήσει τον Ηρακλή στη διεκδίκηση του πρωταθλήματος. Κλήθηκε μάλιστα στην Εθνική στα 17 του χρόνια. Στη συνέχεια αφιερώθηκε στις σπουδές του και σχεδόν είχε «κόψει» το μπάσκετ. Το άρχισε όμως και πάλι το 1971 και μάλιστα στο τέλος εκείνης της χρονιάς αναδείχθηκε και πρώτος σκόρερ της Α΄Εθνικής με 654 πόντους. Αξιοσημείωτο είναι, ωστόσο, ότι όλα τα χρόνια που αγωνίστηκε, φόρεσε μόνο τη φανέλα του «Γηραιού».

Το ρεκόρ του, όμως, αμφισβητείται ακόμη και σήμερα, καθώς πολλοί υποστηρίζουν πως είχε σημειώσει 143 και όχι 145 πόντους. Αυτή η διαφορά των δύο πόντων έγκειται στο γεγονός ότι το τελευταίο καλάθι που πέτυχε δεν έπρεπε να μετρήσει αφού είχε τελειώσει ο χρόνος. Όπως θα διαπιστώσετε όμως και εσείς, στο επίσημο φύλλο του αγώνα είναι γραμμένο στα στατιστικά του ότι σημείωσε 145 πόντους. Επιπλέον, αρκετοί αναφέρουν, πως ο Ηρακλής αντιμετώπισε εκείνη τη μέρα την εφηβική ομάδα του ΒΑΟ. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει κάτι. Το παιχνίδι, άλλωστε δεν ήταν φιλικού χαρακτήρα, αλλά πλήρως επίσημο.

Όσον αφορά στις υπόλοιπες επιδόσεις παικτών σε έναν αγώνα στην πρώτη κατηγορία του μπάσκετ, τη δεύτερη καλύτερη κατέχει ο Παναγιώτης Γιαννάκης, όταν ο «Δράκος» αγωνιζόταν με τη φανέλα του Ιωνικού στον αγώνα Ιωνικός- Άρης 113-114 στις 24 Ιανουαρίου του 1981 και σημείωσε 72 πόντους. Στην τρίτη θέση βρίσκεται ο Παράσχος Τσάνταλης του Πανελληνίου με 71 και στην τέταρτη ο Νίκος Γκάλης με 63 τους οποίους πέτυχε και αυτός στον αγώνα Ιωνικός- Άρης 113-114 στις 24/1/1981.

Διαβάστε την ιστορία του μπάσκετ εδώ.
Περισσότερα θέματα για τον αθλητισμό εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)